Nominalizări ale Teatrului Radu Stanca din Sibiu la Gala UNITER de la Cluj

nominalizări ale teatrului radu stanca din sibiu la gala uniter de la cluj "Dincolo de premii, contează mult mai mult vibraţia, emoţia pe care fie şi un singur spectator în plus pe care l-ai adus în sală le poartă cu el." - afirmă Constantin Chiriac, preşedintele Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu.

"Dincolo de premii, contează mult mai mult vibraţia, emoţia pe care fie şi un singur spectator în plus pe care l-ai adus în sală le poartă cu el." - afirmă Constantin Chiriac, preşedintele Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu şi director general al Teatrului Naţional "Radu Stanca". Dialogul a pornit de la recentele nominalizări anunţate de UNITER pentru Gala din  2019. Evenimentul - care adună, an de an, crema vieţii teatrale din România plus invitaţi din afara ţării - se desfăşoară anul acesta în luna mai, la Cluj-Napoca. Teatrul Național "Radu Stanca" Sibiu are patru nominalizări. Pentru Spectacolul "R.U.R. (Rossum's Universal Robots)" - al secției germane a TNRS - scenografele Andreea Tecla și Mădălina Niculae au fost nominalizate la categoria "Debut".


"Povestea prințesei deocheate",  montare creată de Silviu Purcărete, în 2018, la Sibiu, este nominalizată la categoria "Cel mai bun spectacol" . Tot Povestea aduce naționalului sibian alte două nominalizări: Dragoș Buhagiar, pentru cea mai bună scenografie și Ofelia Popii, pentru cea mai bună actriță în rol principal, (pentru rolurile Seigen și Shinnobu Sota). Constantin Chiriac  "Cred că premiile şi toate distincţiile şi recunoaşterile sunt motive fireşti de mândrie, de orgoliu chiar, care aduc bucurie celor care le primesc.Cred însă că pentru artiştii importanţi, cei care nu gândesc doar pentru ziua de astăzi, ele nu reprezintă o raţiune de a fi. Cel mai important pentru ei este faptul că, aşa cum suntem noi - muritori - ei sunt de fapt reprezentanţi ai veşniciei. Eu cred că veşnicia este în noi. E la fel de important faptul că Teatrul Naţional de la Sibiu a deschis sezonul româno-francez la Théâtre de la Ville, că am jucat 7 reprezentanţii cu 3 spectacole diferite. Sau că, din păcate, în tot acest sezon uriaş şi absolut lăudabil niciun alt teatru din România nu a evoluat şi nu va evolua la Paris. Vor fi spectacole sau spectacole-lectură în alte spaţii importante din Franţa. De asta avem nevoie, după părerea mea, de mai mulţi oameni care să gândească cultura română în dialog cu alte culturi ale lumii."


Echipa Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu e în plină activitate. Zilele acestea sunt semnate contractele pentru ediţiile din 2020 şi 2021. Personalităţile cu nume grele trebuie invitate din timp. Constantin Chiriac ne-a şi anunţat data conferinţei de presă de la Bucureşti: joi 4 aprilie 2019.Acolo vom afla ce ne rezervă Sibiu iunie 2019 într-ale artelor spectacolului. De câte ori este întrebat care e cheia succesului şi anvergurii pe care le are festivalul, Chiriac vorbeşte despre echipă, despre voluntari şi despre comunitate. Constantin Chiriac  "Cred eu că, în primul rând, crearea noului public, posibilitatea de a avea - cum avem la Sibiu - 121 de spectacole în repertoriu - sunt tot atâtea premii. La fel şi faptul că o comunitate a hotărât să investească în cultură 14 la sută din buget. Acele 14 la sută investite aduc înapoi comunităţii aproape 20 la sută. Este un lucru extraordinar şi coerent."


Dacă este să vorbim despre evenimente bine făcute şi despre coerenţă, Radio România se aliniază perfect, fiind unul dintre co-producătorii Festivalului Internaţional de la Sibiu. Încă de la înfiinţarea lui, în urmă cu 26 de ani. Este un alt lucru pe care Constantin Chiriac nu uită niciodată să-l sublinieze. 


www.rri.ro
Publicat: 2019-03-11 13:47:00
Vizualizari: 506
TiparesteTipareste