Corupția din Balcani împiedică aderarea la UE

corupția din balcani împiedică aderarea la ue Europarlamentarul Cristian Preda, raportor din 2014 pentru procesul de integrare a Bosniei și Herțegovina în UE, a spus că Bosnia și Herțegovina vrea să îi fie recunoscut statutul de posibil candidat.

Europarlamentarul Cristian Preda, raportor din 2014 pentru procesul de integrare a Bosniei și Herțegovina în UE, a spus că Bosnia și Herțegovina vrea să îi fie recunoscut statutul de posibil candidat.


Cristian Preda: "Problema corupției este unul dintre serioasele obstacole în calea reformării Bosniei Herțegovina care este absolut necesară pentru a a fi acceptată într-o zi ca stat membru. Toate lucrurile astea se știu. Știm de pildă cum sunt construite veniturile și resursele cu care lideri politici din Bosnia Herțegovina controlează jocul politic. Efectul pe care-l avem în Bosnia Herțegovina a unei politici iresponsabile și efectele corupției sunt cele pe care le știm din păcate și din România. Oamenii pleacă din țară. Bosnia Herțegovina este depopulate. Bosnia Herțegovina este singura  țară din Balcani care nu are nici măcar statutul de candidat. Albania și Macedonia de nord au statutul de candidat dar nu au început negocierile dacă Serbia și Muntenegru au statut de candidat și au și  început negocierile Kosovo alături de Bosnia Herțegovina nici măcar nu sunt recunoscute drept candidat și asta vrea Bosnia Herțegovina să facă  să-i fie recunoscut statutul de candiatat. Sunt raportorul Parlamentului  European pentru Bosnia Herțegovina din 2014 și în fiecare an m-am ocupat de aceasta țară făcând un raport care este de fapt o evaluare prezentată anual de către Comsia Europeană.

Bosnia Herțegovina este o țară foarte complexă cu trei comunități care sunt scindate și veridic și religios, e o țară care negociază tot. Algoritmul politic ia în seamă acest factor religios și începerea negocierilor pentru Albania a fost blocată anul trecut de către un stat dintre cele 28. Toate aceste decizii legate de atribuirea statului de candidat de startul negocierilor de deschiderea unor capitole pt negociere   din păcate țările din Balcanii de vest sunt într-un fel victime  acestui sistem de decizie. Pe de altă parte țările din Balcanii de vest sunt și victimele propriei nesăbuințe, au politicieni care sunt corupți. Experiența privind integrarea merită luată în seamă pentru  a învață ceva pentru că sunt lucruri de învățat și iarăși aici există o expertiză românească foarte bună în privința  parcursului tranziției pentru că sunt oameni care au învățat din greșeli și au văzut ce nu a mers ce putea fi bine și am încurajat contactele între țările dintre Balcanii de vest și țările din Europa Centrală și care au intrat în Uniune." 


Europarlamentarul Cristian Preda mai spus că principala problemă cu care se confruntă Bosnia și Herțegovina în aderarea la UE e problema corupției.



www.rri.ro
Publicat: 2019-03-12 12:01:00
Vizualizari: 1016
TiparesteTipareste