Bolero-ul lui Ravel la Sala Radio

 bolero-ul lui ravel la sala radio Celebrul Bolero, semnat de Ravel, va fi interpretat de Orchestra Naţională Radio, vineri, 15 martie (ora 19:00), la Sala Radio, sub bagheta lui Gabriel Bebeşelea.

Obsesiv, senzual sau banal de minimalist? Celebrul Bolero semnat de Ravel - una dintre lucrările care au captivat cel mai mult imaginaţia publicului de-a lungul timpului, va fi interpretat de Orchestra Naţională Radio, vineri, 15 martie (ora 19:00), la Sala Radio, sub bagheta lui Gabriel Bebeşelea.


Bolero este cea mai cunoscută lucrare semnată de compozitorul francez Maurice Ravel şi a fost creat iniţial pentru Ida Rubinstein, o apreciată dansatoare şi actriţă de origine rusă a epocii, care a dansat câţiva ani în cadrul celebrei companii Ballets Russes. Ravel fusese atras de ideea de a crea o lucrare bazată pe o singură temă care să "crească" prin "acumulare" instrumentală. Bolero-ul său a avut un succes extraordinar la premiera de la Opera din Paris, din 1928, în coregrafia Bronislavei Nijinska, sora balerinului Vaslav Nijinsky.


Afişul serii cuprinde şi alte trei creaţii care fac din concertul Orchestrei Naţionale Radio un eveniment de excepţie: suita Valses nobles et sentimentales, intitulată de Ravel în acest mod ca un omagiu adus marelui compozitor austriac Franz Schubert (care a compusese o lucrare intitulată asemănător), Enescu - Suita nr. 2 pentru orchestră şi Rachmaninov - Concertul nr. 1 pentru pian şi orchestră. La pian îl veţi aplauda pe Horia Mihail, solist al Orchestrelor şi Corurilor Radio România, cunoscut publicului larg mai ales prin turneele sale naţionale derulate sub titlul Pianul Călător.


Dirijor Principal al Filarmonicii Transilvania din Cluj-Napoca, la doar 31 de ani Gabriel Bebeşelea este unul dintre cei mai apreciaţi tineri dirijori români. A câştigat premiul Ia Competiţia de dirijat Lovro von Matacic (Zagreb - 2015) şi premiul I la Concursul de dirijat Jeunesses Musicales, Bucureşti - 2010. De asemenea, a fost semifinalist al concursului de dirijat Donatella Flick, organizat de London Symphony Orchestra (2014) şi semifinalist al cunoscutei competiţii Gustav Mahler - Bamberg (Germania), 2016.


Printre colaborările importante din agenda sa din stagiunea curentă şi din cele viitoare se numără: Royal Philharmonic Orchestra, Rundfunk-Sinfonieorchester - Berlin, Konzerthausorchester - Berlin, Barcelona Symphony Orchestra, Orchestra Naţională a Filarmonicii din Rusia, Singapore Symphony Orchestra ş.a.


A fost numit dirijor al Operei Naţionale Române Iaşi în stagiunea 2011-2012, cel mai tânăr dirijor care ocupa o astfel de funcţie. Bursa oferită în 2011 de Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti i-a permis un stagiu de asistenţă la renumita Royal Concertgebouw Orchestra Amsterdam. Această participare a fost o şansă unică în dezvoltarea sa muzicală. Astfel a avut ocazia să participe la repetiţiile şi concertele "celei mai bune orchestre din lume" (Gramophone 2008) şi să îi vadă la lucru pe cei mai reprezentativi dirijori contemporani: Mariss Jansons, Bernard Haitink, Herbert Blomstedt, Christoph von Dohnanyi, Philippe Herreweghe, David Zinman, Eliahu Inbal.


După 14 ani de studii în România, Horia Mihail a urmat cursurile Universităţii din Illinois, obţinând diplomele de absolvire şi de masterat în 1995. După ce a fost lector universitar la Boston University, Horia Mihail a revenit la Braşov în toamna anului 2002 ca solist al filarmonicii din oraş şi membru al deja cunoscutei formaţii Romanian Piano Trio, alături de violonistul Alexandru Tomescu şi violoncelistul Răzvan Suma, cu care a susţinut concerte de mare succes în ţară şi străinătate. În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, München, Paris, Lisabona, Londra, în Danemarca, Germania, Ungaria, Spania, Bulgaria sau Republica Moldova, dar şi în Argentina, Chile, Statele Unite, China, Malayesia sau Japonia.


Proiectele în care artistul a fost implicat în fiecare an sunt Pianul călător, Duelul viorilor, alături de Liviu Prunaru şi Gabriel Croitoru, Flautul de aur, alături de flautistul Ion Bogdan Ştefănescu şi Vioara lui George Enescu la sate, alături de Gabriel Croitoru.


Concertul poate fi ascultat în direct pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical din ţară şi în streaming live pe Internet, pe www.radioromaniacultural.ro şi www.romania-muzical.ro.


Biletele la concertele Orchestrelor şi Corurilor Radio se pot achiziţiona online prin reţeaua www.bilete.ro, în oficiile Poştei Române, în magazinele Inmedio semnalizate bilete.ro şi la Casa de bilete a Sălii Radio.


Alte informaţii legate de Orchestrele şi Corurile Radio, pe www.orchestreradio.ro.



www.rri.ro
Publicat: 2019-03-13 03:54:00
Vizualizari: 933
TiparesteTipareste