Laserul de la Măgurele, într-o nouă etapă

laserul de la măgurele, într-o nouă etapă Laserul de la Măgurele, de lângă Bucureşti, a atins puterea de 10 petawaţi, cea mai mare din lume.

Laserul din cadrul Centrului Extreme Light Infrastructure-Nuclear Physics (ELI-NP) de la Măgurele, de lângă Bucureşti, punctează o nouă performanţă istorică - pe 7 martie a atins puterea de 10 petawaţi. Pentru a vă face o idee despre ce înseamnă acest lucru, să precizăm că petawattul este 10 la puterea a 15-a waţi! Astfel, instalaţia din apropierea Capitalei a devenit cea mai puternică de acest tip din lume, lăsându-o în urmă, cu mult, pe cea din Coreea de Sud, care are o putere de doar 4 petawaţi. Autorităţile de la Bucureşti au felicitat echipa de cercetători români şi străini de la Măgurele. 


Potrivit unui comunicat de presă, Guvernul menţionează că acest proiect complex ELI-NP, semn al evoluţiei ştiinţifice semnificative pe plan mondial în domeniul laserelor de mare putere, se construieşte cu resurse financiare alocate prin Programul european Operaţional dedicat Dezvoltării Regionale, la care se adaugă fonduri naţionale. "Avem toate motivele să ne mândrim că oamenii de ştiinţă români, alături de specialişti de talie internaţională, au reuşit să construiască cel mai puternic laser din lume. Beneficiile implementării proiectului Extreme Light Infrastructure sunt multiple. Specialiştii au făcut un pas uriaş în căutarea unor răspunsuri practice în domenii importante precum înlocuirea tehnologiilor costisitoare în domeniul energiei sau cercetarea unor metode revoluţionare în domeniul medical. Felicit echipa de cercetători de la ELI-NP şi îi asigur de întreaga susţinere a Guvernului'"- afirmă, în comunicat, premierul Viorica Dăncilă. 


Mai pe înţelesul tuturor, laserul de mare putere de la Măgurele va ajuta la descoperirea unor izotopi radioactivi care pot trata cancerul sau va putea contribui la identificarea completă a conţinutului butoaielor cu deşeuri radioactive, fără a mai fi desfăcute, un lucru extrem de dificil în prezent. Va fi folosit şi la testarea materialelor care se folosesc în misiuni spaţiale trimise departe de Pământ pentru perioade mai lungi de timp. 


Implementarea proiectului de la Măgurele a început în 2013, iar investiţia se ridică la aproximativ 300 de milioane de euro. Infrastructura ELI-NP se intinde pe o suprafata de aproximativ 33.000 m2 cu clădiri de înaltă calitate şi eficiente din punct de vedere energetic, majoritatea alocate sistemului laser de mare putere, sistemului gama de mare intensitate aferent şi experimentelor. La acestea se adaugă construcţii civile, care includ o clădire de birouri, o casă de oaspeţi şi o cantină. Munca la cel mai mare laser din lume va fi una de echipă, la care, fascinaţi de posibilităţile pe care le va oferi ştiinţa, şi-au confirmat participarea cercetători din întreaga lume. Cum toate echipamentele de la Măgurele sunt noi în lume, munca la ELI-NP va fi una a descoperirilor, unele poate extraordinare, de la o zi la alta.



www.rri.ro
Publicat: 2019-03-13 12:40:00
Vizualizari: 1753
TiparesteTipareste