Bugetul de stat, din nou pe masa preşedintelui

bugetul de stat, din nou pe masa preşedintelui Legea bugetului României pe 2019, retrimis de preşedinte spre reexaminare, a trecut de Parlament în aceeaşi variantă ca în luna februarie.

Comisiile de buget-finanţe din Parlamentul României au respins, miercuri, cererea preşedintelui Klaus Iohannis, trimisă cu o săptămână înainte, de reexaminare a Legii bugetului de stat pe 2019. Aşa că proiectul a fost aprobat fără nicio modificare faţă de varianta iniţială şi a ajuns în plenul Legislativului pentru vot final. 


Cum senatorii şi deputaţii au urmat modelul colegilor din comisii, actul normativ s-a întors la şeful statului spre promulgare într-o formă identică cu cea din februarie, pe care el o numise 'a ruşinii naţionale'. Şeful statului precizase că se impunea rediscutarea documentului pentru că bugetul s-ar baza pe o prognoză nerealistă şi nu ar asigura funcţionarea optimă a unor instituţii publice cu rol esenţial în societate. În plus, Klaus Iohannis mai afirmase că PSD, principala formaţiune la guvernare, este singura vinovată că România nu are, nici la jumătatea lunii martie, o Lege a bugetului de stat, al cărei proiect ar fi trebuit depus la Parlament încă din noiembrie 2018. 


Tot atât de adevărat este, însă, că - potrivit unei practici devenite recurente din raţiuni pe care mulţi le consideră electorale - preşedintele Iohannis, candidat pentru un al doilea mandat, prevalându-se de drepturile pe care i le conferă funcţia, imediat după ce l-a primit spre promulgare, a reclamat proiectul de buget la Curtea Constituţională. Cum aceasta nu i-a dat dreptate, preşedintele l-a retrimis în Parlament, pentru a fi, din nou, examinat, întârziind, la rândul său, adoptarea lui. Dacă e vreo vină în privinţa întârzierii, aceasta trebuie împărţită generos - s-a spus, miercuri, în Parlament, unde schimburile de replici dintre Puterea PSD-ALDE şi Opoziţia de dreapta au fost aprinse. 


Deputatul ALDE, Varujan Vosganian, a punctat: "În opinia mea, ce s-a petrecut în ultima lună este stânjenitor pentru calitatea vieţii politice de la noi. Avem un preşedinte pamfletar. Este pentru noi limpede că ceea ce a făcut preşedintele României este doar o imagine publică. Fiind vorba despre un pamflet, noi l-am citit, îi mulţumim şi îl trimitem înapoi spre promulgare." 


De cealaltă parte, liberalii au susţinut că bugetul votat de PSD, ALDE şi UDMR nu asigură bani suficienţi pentru infrastructură, educaţie şi sănătate, declarate, altfel, priorităţi naţionale. Florin Roman, deputat PNL: "Aţi construit un buget electoral, un buget în care comunele cu primarii dumneavoastră vor primi sume importante pentru a putea mobiliza electoratul în campania electorală; în schimb, aţi lovit crunt şi întoarceţi bugetele locale în bugete de subdezvoltare. Vor ajunge directorii economici din primării să se uite în fiecare zi pe extrasul de cont, să vadă dacă pot face plăţi." 


Odată cu epuizarea tuturor căilor de contestare, legea prevede un termen de 10 de zile pentru promulgare. 



www.rri.ro
Publicat: 2019-03-14 12:40:00
Vizualizari: 864
TiparesteTipareste