Regulament pentru identificarea mai uşoară a cazierelor judiciare în UE

regulament pentru identificarea mai uşoară a cazierelor judiciare în ue Pe agenda sesiunii plenare din această săptămână a Parlamentului European s-a aflat un raport al Comisiei pentru Libertăţi Civile, Justiţie şi Afaceri Interne ...

Pe agenda sesiunii plenare din această săptămână a Parlamentului European s-a aflat un raport al Comisiei pentru Libertăţi Civile, Justiţie şi Afaceri Interne referitor la propunerea de regulament al Comisiei Europene privind un sistem centralizat prin care să poată fi identificaţi resortisanţii cu dublă cetăţenie sau din ţări terţe care au condamnări. Acest sistem este destinat să completeze şi să sprijine sistemul european de informaţii cu privire la cazierele judiciare, ECRIS. Acest sistem este operaţional din aprilie 2012 și permite autorităților competente ale statelor membre să obțină informații complete privind condamnările anterioare ale unui resortisant al UE din partea statului membru a cărui cetăţenie o deţine persoana vizată. Deşi s-a dovedit un instrument extrem de util, sistemul are o lacună şi anume că a rămas extrem de dificilă verificarea cazierelor judiciare ale resortisanţilor ţărilor terţe, care în documentele comunitare au acronimul TCN, de la "third-country citizen". Din acest motiv, în ianuarie 2016 Comisia Europeană a publicat o directivă prin care a fost instituit un sistem descentralizat care le-a permis autorităţilor competente să identifice rapid statul membru sau statele membre care deţin informaţii privind un resortisant din ţări terţe. Instituţiile europene vor să meargă mai departe pe această direcţie propunând un Regulament care combină sistemul ECRIS cu cel referitor la resortisanţii din ţări terţe, un regulament care prevede crearea și gestionarea unui sistem centralizat și care stabilește responsabilitățile operatorilor de date și drepturile de acces la această bază de date centralizată.

            

Europarlamentarul britanic Daniel Dalton a fost raportor al acestui dosar şi a ţinut să sublinieze importanţa includerii celor cu dublă cetăţenie în acest sistem şi, mai ales a celor care au o cetăţenie a unui stat terţ: "Serviciile juridice de la cele trei instituţii, Parlament, Consiliu şi Comisie, au spus că nu este o discriminare dacă îi includem. Nu era o discriminare, era o prioritate cheie pentru mine. Permiţând culegerea de amprente digitale, indiferent de cetăţenia pe care o au, am asigurat un tratament identic pentru toată lumea. Nu există cetăţeni de categoria a doua. Dacă unele grupuri politice vor să utilizeze acest act normativ ca instrument politic, să spună lumii într-o dezbatere academică, fără dovezi, că asta ar fi mai important decât siguranţa cetăţenilor sau funcţionarea eficace a sistemului judecătoresc, eu nu pot face nimic ca să îi împiedic. Cu toate acestea, hai să spunem clar ce fac ei! Permit cetăţenilor din state terţe să evite să se cunoscă condamnările lor în UE, ceea ce este un risc pentru noi toţi, de infracţiuni grave, de terorism. Sunt oameni cu condamnări penale, nu uitaţi! Deci este o întrebare la care trebuie să răspundem mâine. Chiar credeţi că cetăţenii infractori din afara UE au voie să îşi ascundă condamnările, în timp ce cetăţenii europeni nu pot? Eu cred că răspunsul este nu!"


Raportul care conţine 103 amendamente la varianta Comisiei Europene a fost votat cu o largă majoritate. Urmează negocierile pentru stabilirea variantei finale a regulamentului privind acest sistem care a primit acronimul ECRIS-TCN.



www.rri.ro
Publicat: 2019-03-14 10:12:00
Vizualizari: 1583
TiparesteTipareste