Români în lume - 14.03.2019

români în lume - 14.03.2019 România este prezentă la ediţia din acest an a Salonului Cărţii de la Paris, care se desfăşoară în perioada 15 - 18 martie, cu dezbateri şi lansări de volume organizate la standul Institutului Cultural Român, sub sloganul "2019 - Anul României în Europa"

România este prezentă la ediţia din acest an a Salonului Cărţii de la Paris, care se desfăşoară în perioada 15 - 18 martie, cu dezbateri şi lansări de volume organizate la standul Institutului Cultural Român, sub sloganul "2019 - Anul României în Europa". Aproximativ 35 de edituri româneşti îşi vor expune titlurile la standul României, care are o suprafaţă de 121 metri pătraţi şi este realizat de arhitectul Andreea Macău. "Livre Paris" are loc la Porte de Versailles şi este dedicat profesioniştilor din domeniul editorial din circa 100 de ţări. La manifestare participă 1.200 de expozanți, 35.000 de autori şi sunt aşteptaţi peste 180.000 de vizitatori. Ediţia din acest an încalcă tradiţia salonului, de a avea în fiecare an o ţară invitată de onoare, pentru a putea sărbători în premieră continentul european.


Institutul Cultural Român de la Tel Aviv continuă, pe 15 martie, seria de manifestări destinate descendenților evreilor originari din România cu un nou eveniment din cadrul "Cafenelei Românești", ce-l va avea ca invitat pe Meir Nitzan, care a ocupat funcția de primar al orașului Rishon Le Tzion timp de 25 de ani şi a devenit unul dintre cei mai longevivi primari din istoria Israelului. Meir Nitzan, originar din România şi militar de carieră cu 33 de ani de experienţă, a publicat în 2009, la Editura Sa'ar, cartea autobiografică "Cu ranița prin viață", în care descrie, printre altele, anii tinereții petrecuți în România, atmosfera Bucureștiului înainte și în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, personajele importante din acele vremuri și care i-au inspirat valori și repere morale ce l-au însoțit și ghidat toată viața. În cadrul evenimentului, Meir Nitzan va povesti despre cum a reușit să îmbine originile românești cu noua sa identitate israeliană şi va aduce în discuție rolul jucat de evreii de origine română la dezvoltarea Israelului. Evenimentul, în limba ebraică, este organizat în colaborare cu grupul "Shorashim Romanim - Rădăcini românești" și va avea loc la sediul ICR Tel Aviv, la data de 15 martie.


Accademia di Romania in Roma organizează, pe 19 martie, o întâlnire a studenților secției de Românistică de la Facultatea de Litere și Filozofie a Universităţii Sapienza cu poetul Dinu Flămând. Cu această ocazie, va fi prezentat cel mai recent volum de poezie al său, "Umbre și faleze", publicat în 2018 la editura Raffaelli din Rimini în traducerea profesorului Smaranda Bratu Elian. Dinu Flămând este poet, ziarist şi traducător premiat. Este traducătorul lui Fernando Pessoa în limba română şi coordonează seria dedicată poetului portughez de Editura Humanitas. Ca ziarist a lucrat la Departamentul românesc al postului Radio France Internationale. Este Doctor Honoris Causa al Universităţii de Vest "Vasile Goldiş" din Arad. A publicat peste 15 volume de poezie, traduse ulterior în franceză, engleză, spaniolă, portugheză, germană şi italiană.


Institutul Cultural Român de la Lisabona găzduieşte până pe 3 mai prima expoziţie personală a lui Mircea Muntenescu în Portugalia intitulată "Hanuman". Artistul s-a născut în 1951, la Bucureşti. A absolvit Liceul Tonitza şi Academia de Arte din Bucureşti. În 1990 a beneficiat de o bursă la Paris, iar în 1991, statul italian i-a oferit o bursă de studiu la Veneţia. A avut expoziţii personale la Accademia di Romania in Roma şi în Spania. În 2008 a devenit doctor în arte vizuale şi estetică, sub îndrumarea lui Gheorghe Achiţei. În 2017, a primit Premiul pentru grafică, pentru întreaga activitate, acordat de Uniunea Artiștilor Plastici din România.


www.rri.ro
Publicat: 2019-03-14 11:42:00
Vizualizari: 922
TiparesteTipareste