Români în lume - 15.03.2019

români în lume - 15.03.2019 Expoziția "Ani de derută. Avangarda în Europa Centrală, 1908-1928" are loc până pe 9 iunie la galeria Centrului Internațional pentru Cultură din Cracovia.

Institutul Cultural Român "Mihai Eminescu" de la Chișinău organizează cea de-a 5-a ediţie a Festivalului - Concurs Televizat Pentru Tinerii Interpreţi de Muzică Populară intitulat "Prezintă Orchestra Folclor". Manifestarea va avea 4 etape care se vor desfăşura pe tot parcursul anului 2019, după cum urmează: prima - la 21 martie, a doua - la 14 mai, a treia - la 10 octombrie şi Gala Laureaţilor - la 14 noiembrie. Toate etapele se vor desfăşura pe scena Filarmonicii Naţionale "Serghei Lunchevici" din Chişinău. În cadrul primelor trei etape vor avea loc şi recitaluri de muzică ale unor artişti consacraţi şi cunoscuţi pe ambele maluri ale Prutului. În prima etapă vor concerta Gabriela Comăneci și Aurel Ciobanu, iar toţi concurenţii şi interpreţii vor beneficia de acompaniamentul Orchestrei de muzică populară "Folclor", condusă de maestrul Petre Neamţu. Festivalul-Concurs îşi propune promovarea folclorului muzical, instrumental şi vocal, descoperirea celor mai valoroşi interpreţi de muzică populară românească, valorificarea cântecului, portului popular românesc din diferite zone ale Republicii Moldova şi României şi introducerea lor în circuitul valorilor spirituale.


Poeta israeliană Aghi Mishol este laureată a Premiului Literar Herbert 2019, creat în memoria poetului şi filosofului anticomunist polonez Zbigniew Herbert. Mishol s-a născut în 1947 la Cehu Silvaniei, în Transilvania, într-o familie de evrei maghiari supravieţuitori ai Holocaustului, care au emigrat în anii 1950 în Israel. El a publicat 15 volume de poezii în limba ebraică. Înmânarea Premiului Literar Herbert 2019, însoţit de un cec de 50.000 de dolari, va avea loc pe 15 mai la Varşovia. "Este o mare onoare să primesc acest premiu (...) pentru că Zbigniew Herbert este unul dintre poeţii mei preferaţi", a spus Aghi Mishol. Cei doi s-au întâlnit în 1991 la Ierusalim în timpul decernării Premiului literar acordat de oraşul Ierusalim poetului polonez. Acesta a fost nominalizat la premiul Nobel pentru Literatură în 1991 şi a fost o voce puternică în Polonia în favoarea luptei pentru independenţă. Zbigniew Herbert s-a stins în 1998.


Expoziția "Ani de derută. Avangarda în Europa Centrală, 1908-1928" are loc până pe 9 iunie la galeria Centrului Internațional pentru Cultură din Cracovia. Selecția cuprinde creația unor artiști de avangardă polonezi, cehi, slovaci, unguri, români, lituanieni, austrieci și germani. 13 piese românești foarte valoroase, semnate de Victor Brauner, Marcel Iancu, Hans Mattis-Teutsch, precum și originale ale revistelor "Contimporanul", "Punct", "Integral" şi "75 HP" sunt expuse în cadrul expoziţiei. Institutul Cultural Român de la Varşovia este partener al manifestării şi va organiza, pe 21 mai, un program conex care va cuprinde o prelegere dedicată artei de avangardă din România, susținută de istoricul de artă și curatorul român Erwin Kessler. Expoziția este încununarea unui proiect multianual, realizat, din 2016, de Muzeul de Artă din Olomouc, Galeria Municipală Bratislava, Muzeul Janus Pannonius din Pécs și Centrul Internațional pentru Cultură de la Cracovia.


Institutul Cultural Român de la Lisabona participă la Festivalul "Saberes e Sabores de Outras Gentes / Arta și deliciile culinare ale altor popoare" din Redondo. România va fi prezentă la eveniment cu expoziţia de grup "Azulejo: O provocare românească", la care participă 38 de artişti români, și cu lucrărea "Zbor" a sculptorului Ştefan Radu Creţu. Festivalul se desfăşoară în perioada 17 - 24 martie, iar prezentarea exponatelor românești are loc în prima zi. Sculptura "Zbor" va fi amplasată în grădina Centrului Cultural din Redondo, iar expoziția "Azulejo: O provocare românească" va avea loc în sala de expoziţii a Centrului Cultural din Redondo. Alături de România, la Festivalul din Redondo, vor participa reprezentanţi din Angola, Belgia, Brazilia, China, Franţa, Marea Britanie, Olanda, Republica Capului Verde, Republica Moldova, Statele Unite ale Americii, Tunisia, Ucraina şi Ungaria.


www.rri.ro
Publicat: 2019-03-15 11:29:00
Vizualizari: 1028
TiparesteTipareste