România la Târgurile de carte de la Paris şi Londra

românia la târgurile de carte de la paris şi londra Literatura română n-a lipsit de la cele mai importante târguri de carte ale lunii.

Produs de export neperisabil, literatura română a fost prezentă şi la cele mai importante târguri internaţionale de carte de luna aceasta. O dezbatere pe tema literaturii române ca literatură europeană a avut loc, în prima zi a târgului de la Londra, dintre 12 şi 14 martie, cu laureaţii Premiului Uniunii Europene pentru Literatură Ioana Pârvulescu şi Claudiu Florian. În public s-au aflat traducători, scriitori, jurnalişti, personalităţi din lumea academică, oficialităţi britanice şi cititori interesaţi de literatura română.

 

Protagonistul altui eveniment a fost Andrei Codrescu, cunoscut prozator, poet şi publicist american de origine română, invitat pentru lansarea ultimului său volum de poeme, 'no time like now'. A fost, de fapt, un recital de poezie şi muzică, în care versurile au intrat în dialog cu compoziţiile interpretate de pianista Mina Beldimănescu.

 

'Prezenţa României la Târgul de Carte de la Londra a devenit - am putut constata din intervenţiile partenerilor noştri britanici - un adevărat punct de reper, nu doar pentru amatorii de cultură română, ci şi pentru intelectualii cu preocupări europene, în general” - afirmă criticul literar Răzvan Voncu, unul dintre protagoniştii programului românesc la London Book Fair.

 

România n-a lipsit nici de la Salonul Cărţii de la Paris, animat, în perioada 15 - 18 martie, de 1.200 de expozanți, 35.000 de autori din aproape o sută de ţări şi peste 180.000 de vizitatori. Ultima ediţie a încălcat tradiţia salonului, de a avea în fiecare an o ţară invitată de onoare, pentru a putea sărbători, în premieră, continentul european în ansamblu. 35 de edituri româneşti şi-au expus titlurile la Paris. Colocvii şi lansări de volume au fost organizate la standul Institutului Cultural Român, sub sloganul "2019 - Anul României în Europa".  

 

O relaţie fertilă între România şi Franţa, între România şi continent a fost tema dezbaterii '30 de ani după întoarcerea în Europa', consacrată celor trei decenii post-comuniste. O altă întâlnire de succes la standul României a fost cea în care Estelle Cantala, călătoare, povestitoare, îndrăgostită de România, a povestit cum a cules basme populare din Maramureş.

 

O masă rotundă a fost consacrată românului Panait Istrati, celebru ca scriitor de limbă franceză. Militant de stânga, tovarăş de drum al comuniştilor, supranumit 'Gorki al Balcanilor', el a vizitat URSS în primii ani ai dictaturii lui Stalin şi a devenit unul dintre primii intelectuali care au denunţat ororile regimului sovietic. El însuşi cu rădăcini româneşti, comisarul european pentru afaceri economice şi financiare, Pierre Moscovici, a vizitat salonul şi a susţinut o conferinţă de presă, în care a reafirmat sprijinul executivului comunitar pentru edituri şi pentru carte, în general. 


www.rri.ro
Publicat: 2019-03-18 12:00:00
Vizualizari: 667
TiparesteTipareste