Literatura română, o reușită la Livre Paris 2019 prin standul ICR

literatura română, o reușită la livre paris 2019 prin standul icr Prezenţa României la ediţia a 39-a a Livre Paris a fost un succes datorită volumelor, invitaților și manifestărilor organizate la standul Institutului Cultural Român.

Prezenţa României la ediţia a 39-a a Livre Paris a fost un succes datorită volumelor, invitaților și manifestărilor organizate la standul Institutului Cultural Român. Au fost apreciate numărul impresionant de vizitatori și invitaţi, printre care personalităţi de prim rang ale culturii române şi franceze, dar și înalți oficiali europeni, organizarea unor dezbateri pe teme de interes european, lansări și traduceri de cărţi.

 

„Salonul de carte de la Paris a fost pus, anul acesta, sub semnul Europei. Iar inima culturală a Europei a bătut, spunem noi, în standul României. Dacă «literatura este numitorul comun al Europei», așa cum frumos s-a spus în încheierea dezbaterii dedicate istoriei literare comune estului și vestului, atunci numitorul comun al acestei ediții a salonului parizian a fost România”, a declarat Liliana Ţuroiu, preşedintele ICR.

 

Conducerea ICR, reprezentată la Livre Paris de preşedintele Liliana Turoiu și vicepreşedintele Mirel Taloş, i-a primit la stand pe ministrul francez al Culturii, Frank Riester, ministrul francez al Sporturilor, Roxana Mărăcineanu, comisarul european pentru comerţ, afaceri economice şi financiare, Pierre Moscovici.

 

De asemenea, alături de echipa românească au fost E.S. Luca Niculescu, ambasador al României în Franţa, Pierre Bruhler, preşedintele Institutului Francez, E.S. Adrian Cioroianu, delegat permanent al României pe lângă Unesco.

 

Cultura română a fost reprezentată la stand prin scriitori de marcă precum Matei Vişniec, Mircea Arapu, Dinu Flamand, Mariana Cojan-Negulescu, Gabriela Adameşteanu, Ioana Pârvulescu, Magda Cârneci, Bogdan Ghiu, Stelian Tănase, Maria Surducan, Andreea Răsuceanu, Adriana Babeţi, dar şi de experţi în artă, printre care Doina Lemny, Wanda Mihuleac, George Banu.

 

Artistul plastic Valeriu Pantilimon a fost cel care, pe parcusrul celor cinci zile ale evenimentului, a desenat, live, în faţa publicului prezent la dezbateri şi lansări, “cuvintele din literatura română care contează”. Invitaţii de marcă ai României au primit din partea Institutului Cultural Român lucrări de artă semnate de artist.

 

Cărţile de ficţiune, benzile desenate, romanele poliţiste şi albumele de artă au fost apreciate de românii stabiliţi în Franţa, dar şi de francezii care s-au arătat interesaţi de cultura noastră.

 

Limba română, de studiat prin aplicația ROMANICA

 

 

Lansarea platformei digitale ROMANICA avut loc în ultima zi a Livre Paris 2019, ediție la care România a participat pentru a 11-a oară. Proiectul a fost lansat în cadrul manifestărilor dedicate Sezonului România-Franţa. Proiectul video de învăţare a limbilor romanice, inclusiv româna, a fost prezentat, luni, de ministrul francez al Culturii, Frank Riester.

 

Evenimentul a avut loc în prezenţa preşedintelui Institutului Cultural Român, Liliana Ţuroiu, şi a preşedintelui Institutului Francez, Pierre Buhler, a ambasadorului României la Paris, Luca Niculescu, precum şi a comisarului general francez al Sezonului România-Franţa, Jean-Jacques Garnier.

 

Prezentat sub forma unei platforme digitale, ROMANICA este un proiect care înglobează opt limbi romanice, printre care şi limba română. Scopul acestuia este de a-i familiariza pe utilizatori cu o serie de elemente din fiecare limbă romanică.

 

Comunicat ICR


www.rri.ro
Publicat: 2019-03-19 16:47:00
Vizualizari: 782
TiparesteTipareste