Societatea civilă către o rEUnaştere

societatea civilă către o reunaştere La mijlocul lunii martie, s-a desfăşurat la Bucureşti Summitul European al Regiunilor şi Oraşelor. Democraţia este atacată.

La mijlocul lunii martie, s-a desfăşurat la Bucureşti Summitul European al Regiunilor şi Oraşelor. Democraţia este atacată. Euroscepticismul, rasismul şi anti-semitismul sunt în creştere. Valorile Uniunii Europene sunt puse sub semnul întrebării. Cum motivele acestui populism sunt diverse, mai multe voci acuză guvernele că nu îşi ascultă cetăţenii, fie că vorbim despre guvernarea naţională, fie că de cea a Uniunii Europene. Şi cum alegerile europarlamentare sunt tot mai aproape, acesta nu este un moment de relaxare. Este un moment pentru asumarea de noi responsabilităţi, pentru alianţe puternice între diverşi actanţi, este un moment pentru acţiune. De aici şi originea programului "Societatea civilă, către o rEUnaştere".


Care sunt semnele renaşterii ideilor europene, ne-a spus Luca Jahier, preşedintele Comitetului Economic şi Social European, la finalul discuţiilor: "Punctul central al acestui eveniment a fost să evidenţieze o dată în plus, înaintea summitului de la Sibiu, că nu poate fi o Uniune, fără ca autorităţile regionale şi locale să fie incluse. Mesajul a fost foarte puternic, foarte evident şi sunt pe deplin convins că stâlpul civilizaţiei noastre sunt autorităţile locale, foarte importante în procesul r-Eunaşterii. Ca reper istoric, Renaşterea italiană a fost iniţiată prin investiţia în cultură, prin investiţia într-o atitudine pozitivă faţă de inovaţia tehnologică şi ştiinţifică, dar fără rolul bancherilor, celor ce au fost mecena din societatea civilă şi al guvernării locale, acestă idee fantastică a ştiinţelor culturale ar fi rămas în Florenţa şi câteva oraşe învecinate. Aici vedem că Renaşterea poate fi propulsată datorită îmbinării rolurilor autorităţilor locale ce îşi cer nu doar dreptul de a fi recunoscute, ci şi de a-şi exercita capacitatea de a se mobiliza şi a avea rezultate, precum şi de a statornicii bune practici în renovarea viitorului european."


Cu încrederea că discuţiile de la Bucureşti au dovedit capacitatea actorilor locali de a conduce UE către o rEUnaştere, Luca Jahier, a subliniat că alegerile europene vor influenţa viitorul ţărilor noastre şi viitorul proiectului european în privinţa păcii, a progresului şi a democraţiei clădite în peste 60 de ani: 

"Cred că sunt multe ameninţări, multe provocări negative, dar sunt, de asemenea, şi din ce în ce mai mulţi oameni implicaţi în schimbare. Cred că evenimentul de aici se propagă în întreaga UE şi Marşul pentru viitor şi Marşul pentru climă a acestor tineri şi adolescenţi, copiii noştri, ne dau speranţe în viitor. Ca schimbare pozitivă, avem de preluat această energie pozitivă a lor şi să le facem loc în întâlnirile oficiale, pentru ca ei să preia conducerea către viitor."



www.rri.ro
Publicat: 2019-03-21 09:48:00
Vizualizari: 1117
TiparesteTipareste