Retrospectiva săptămânii 17.03 - 23.03.2019

retrospectiva săptămânii 17.03 - 23.03.2019 Sumar: Presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, la summit-ul liderilor europeni de la Bruxelles / Reuniune la Bucureşti a miniştrilor şi secretarilor de stat europeni responsabili cu politicile pentru diaspora

Presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, la summit-ul liderilor europeni de la Bruxelles

Liderii europeni s-au reunit, joi şi vineri, la Bruxelles, în cadrul Consiliului European de primăvară, pe agenda căruia au figurat consolidarea bazei economice europene, schimbările climatice, viitorul summit cu China şi modalităţile de combatere a dezinformării. Totuşi, principalul subiect de discuţie a fost ieşirea Marii Britanii din blocul comunitar, prevăzută iniţial pentru 29 martie. Liderii europeni au acceptat o amânare a Brexitului, dar cu o lună mai puţin decât ceruse premierul britanic Theresa May. Parlamentul britanic ar trebui să aprobe în acest răstimp înţelegerea cu Bruxelles-ul, pentru că separarea fără un acord convenit dezavantajează pe toată lumea, după cum a subliniat preşedintele Klaus Iohannis, care a reprezentat România la summit: "Un aşa-numit hard-Brexit este foarte problematic, în primul rând, sigur, pentru Marea Britanie, dar nici nouă nu ne convine, fiindcă vrem să construim o relaţie bună de viitor şi atunci e bine să începem cu dreptul, nu cu stângul. Planul Uniunii Europene aprobat joi oferă două variante de amânare a Brexitului"  Potrivit preşedintelui Consiliului European, Donald Tusk, primul scenariu prevede că, dacă acordul de retragere este aprobat de Parlamentul britanic, săptămâna viitoare, Consiliul European este de acord cu amânarea până pe 22 mai. În al doilea scenariu, dacă acordul nu va trece de votul parlamentarilor britanici, Consiliul European propune amânarea până pe 12 aprilie, timp in care se aşteaptă ca Londra să spună în ce direcţie se îndreaptă. Donakld Tusk a mai precizat că Guvernul britanic are, încă, şansa să aleagă retragerea cu acord, cea fără acord, o amânare de lungă durată sau revocarea art. 50. 12 aprilie este data-cheie până la care Marea Britanie decide dacă organizează alegeri pentru Parlamentul European. Dacă nu a decis până la acea dată, opţiunea unei extinderi de lungă durată va deveni automat imposibilă. Pe de alta parte, şeful statului român, Klaus Iohannis, a luat parte, joi, la Conferinţa anuală Transatlantică organizată de AmCham EU la Bruxelles. Ca partener strategic al SUA, România consideră că mandatul său la conducerea Consiliului UE reprezintă o oportunitate de a promova o agendă pozitivă de cooperare între UE şi Statele Unite, a susţinut Klaus Iohannis.


Reuniune la Bucureşti a miniştrilor şi secretarilor de stat europeni responsabili cu politicile pentru diaspora

Bucureştiul a găzduit, luni, o reuniune a miniştrilor şi secretarilor de stat europeni responsabili cu politicile pentru diaspora, România fiind prima ţară care a organizat o astfel de întâlnire ca preşedinte al Consiliului UE. Reprezentanţi din 17 ţări membre au analizat modalităţile prin care state europene stabilesc relaţii de colaborare economică şi culturală cu diaspora şi politicile care au condus la integrarea rapidă a membrilor comunităţilor aparţinând diasporei. S-a discutat mai ales despre libera circulaţie a forţei de muncă, migraţie şi integrare, traficul de persoane şi strategii de sprijinire a procesului de reîntoarcere în ţările de origine. In acest context, ministrul pentru românii de pretutindeni, Natalia Intotero a declarat  "Am avut discuţii legate de schimbul de bune practici, de proiecte prin intermediul cărora să reuşim în continuare să susţinem menţinerea identităţii naţionale din partea fiecărui stat pentru diaspora sa. Am observat un interes din partea majorităţii statelor membre pentru a dezvolta politici, programe prin intermediul cărora să se încerce susţinerea reîntoarcerii acasă, pentru cei care îşi doresc". Menţionăm că preşedinţia română a Consiliului UE a reuşit, recent, să obţină un acord provizoriu cu PE privind crearea autorităţii europene în domeniul muncii. Este vorba despre o instituţie care să sprijine statele membre în aplicarea actelor juridice europene în domeniul mobilităţii foţtei de muncă la nivelul Uniunii, dar şi în ceea ce priveşte coordonarea securităţii sociale.


Două moţiuni simple împotriva miniştrilor Finanţelor şi al Justiţiei respinse în Parlamentul de la Bucureşti

Deputaţii români au respins, miercuri, două moţiuni simple iniţiate de opoziţia de dreapta: una împotriva ministrului Finanţelor, cealaltă împotriva ministrului justiţiei. Opoziţia i-a reproşat ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, modificările aduse legilor justiţiei prin ordonanţă de urgenţă, subfinanţarea sistemului judiciar şi ratarea obiectivului de ridicare a Mecanismului de Cooperare şi Verificare. Introdus odată cu admiterea Bucureştiului în UE, în 2007, Mecanismul rămâne instrumentul prin care Bruxellesul continuă să monitorizeze funcţionarea justiţiei româneşti. În acelaşi timp, ministrul Tudorel Toader, independent susţinut de ALDE, la coguvernare alături de PSD, a generat şi nemulţumirea social-democraţilor, care îi reproşează, dimpotrivă, tocmai lentoarea cu care promovează schimbări în sistem. De asemenea, Camera Deputaţilor de la Bucureşti a respins şi moţiunea simplă împotriva ministrului de Finanţe, Eugen Teodorovici. Opoziţia a cerut abrogarea Ordonanţei 114, act normativ contestat şi de mediul de afaceri, din cauza măsurilor fiscale pe care le introduce. Actul normativ poate fi ameliorat, a admis ministrul de Finanţe, care a promis că, în ceea ce priveşte aplicarea unor taxe companiilor din energie, telecomunicaţii sau domeniul bancar, guvernanţii vor opera corecţii până la finalul lunii.


Proteste ale transportatorilor români

Guvernul României va aproba, în următoarea şedinţă, modificări ale legislaţiei referitoare la transportul de persoane. Aceasta este promisiunea pe care au primit-o marile confederaţii sindicale din acest sector, în contextul protestelor organizate, în Bucureşti, la care au participat sute de şoferi de taxi, microbuze şi autocare. După mitingul Federaţiei Operatorilor Români de Transport de miercuri, joi a fost rândul şoferilor afiliaţi la Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România, în principal taximetrişti, să ceară modificări ale legislaţiei pentru reglementarea formelor de transport alternativ urban, pe care le consideră, în prezent, concurenţă neloială.


www.rri.ro
Publicat: 2019-03-23 11:33:00
Vizualizari: 912
TiparesteTipareste