Concluzii după reuniunea Consiliului European

concluzii după reuniunea consiliului european Reuniunea de la sfârşitul săptămânii trecute a şefilor de stat şi de guvern a fost urmărită cu un interes sporit din cauza evoluţiilor legate de dosarul Brexit şi, mai ales, de incertitudinile date de ultimele decizii din Camera Comunelor.

Reuniunea de la sfârşitul săptămânii trecute a şefilor de stat şi de guvern a fost urmărită cu un interes sporit din cauza evoluţiilor legate de dosarul Brexit şi, mai ales, de incertitudinile date de ultimele decizii din Camera Comunelor.

Pe lângă acest subiect fierbinte pentru viitorul Uniunii Europene, Consiliul European a avut pe agenda ultimului său summit oficial de dinaintea alegerilor europarlamentare şi alte teme importante, structurate pe patru mari domenii. Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a oferit o sinteză a discuţiilor pe care le-au avut şefii de stat şi de guvern: 

"Liderii au discutat despre cel mai potrivit mod de pregătire a Uniunii Europene legat de creșterea concurenței economice la nivel global. Aceasta înseamnă consolidarea pieței unice europene și a bazei industriale, care este esențială pentru crearea de locuri de muncă. De asemenea, am convenit asupra necesității unei politici comerciale deschise și determinate. În acest context, Consiliul European a solicitat reluarea discuțiilor privind instrumentul privind achizițiile publice. Vrem să consolidăm capacitatea europeană de a face față amenințărilor la furtul de tehnologie și în ceea ce priveşte securitatea cibernetică și așteptăm cu nerăbdare recomandarea Comisiei privind securitatea rețelelor 5G. Am discutat, de asemenea, despre prioritățile summitului de luna viitoare cu China. Scopul nostru este să ne concentrăm pe realizarea unei relații echilibrate, care să asigure o concurență loială și un acces egal pe piață. În acest context, sperăm să convingem China să includă subvențiile industriale ca element esențial al reformei Organizaţiei Mondiale a Comerţului."

Summit-ul Uniunea Europeană - China va fi găzduit la 9 aprilie de Franţa. În context, preşedintele Comisiei Europene, Jean Claude-Juncker, declara că Uniunea Europeană are cu China "relaţii bune, dar nu excelente", subliniind totodată faptul că în relaţiile comerciale dintre Uniunea Europeană şi China există o asimetrie şi că asimetriile creează dezechilibre. 


Referitor la combaterea schimbările climatice, Consiliul European şi-a reafirmat angajamentul față de acordul de la Paris și a subliniat necesitatea de a intensifica eforturile pentru a lupta împotriva încălzirii globale. O importantă temă a fost cea legată de asigurarea unor alegeri libere şi corecte, precum şi de lupta împotriva dezinformării. Schimbul de informații este esențial în acest context și înființarea recentă a sistemului de alertă rapidă reprezintă un important pas înainte. 


De asemenea, Consiliul European a îndemnat platformele online şi reţelele de socializare să respecte codul de bune practici pentru a proteja astfel sistemele democratice de amenințări pe termen lung generate de dezinformare, ca parte integrantă a consolidării rezistenței Uniunii Europene împotriva amenințărilor hibride.



www.rri.ro
Publicat: 2019-03-26 11:22:00
Vizualizari: 1114
TiparesteTipareste