Comisia Europeană amendează Google pentru practici abuzive în materie de publicitate online

comisia europeană amendează google pentru practici abuzive în materie de publicitate online Comisia Europeană a amendat Google cu 1,49 miliarde de euro pentru încălcarea normelor antitrust ale Uniunii Europene, mai precis pentru practici abuzive în materie de publicitate online.

Comisia Europeană a amendat Google cu 1,49 miliarde de euro pentru încălcarea normelor antitrust ale Uniunii Europene, mai precis pentru practici abuzive în materie de publicitate online.  


Google a abuzat de poziția sa dominantă pe piață impunând o serie de clauze restrictive în contractele cu site-urile internet ale terților, fapt care i­-a împiedicat pe rivalii săi să afișeze pe site-urile respective anunțuri publicitare proprii asociate cu rezultatele căutărilor.


Margrethe Vestager, comisarul responsabil cu politica în domeniul concurenței, a explicat că Google a fost amendat pentru utilizarea abuzivă ilegală a poziției sale dominante pe piața serviciilor de intermediere în materie de anunțuri publicitare asociate cu căutările online. 

"Astăzi, Comisia Europeană a decis să amendeze Google cu 1,49 miliarde de euro pentru încălcarea normelor antitrust ale UE. Google și-a consolidat poziția dominantă în materie de anunțuri publicitare asociate cu căutările online și s-a protejat împotriva presiunii concurențiale prin impunerea unor restricții contractuale anticoncurențiale pe site-urile internet ale terților. Acest lucru este ilegal din punctul de vedere al normelor antitrust ale Uniunii Europene. Comportamentul abuziv a durat peste 10 ani și a împiedicat alte societăți să concureze pe baza meritelor și să inoveze. În același timp, acest comportament a împiedicat consumatorii să se bucure de avantajele concurenței."


Este a treia amendă din ultimii doi ani primită de Google. Anul trecut, Comisia Europeană a penalizat Google cu o sumă record, de 4,34 miliarde de euro, pentru practici ilegale legate de dispozitivele mobile Android, având drept scop consolidarea poziţiei dominante a motorului de căutare Google. În 2017, Comisia Europeană a amendat Google cu 2,42 miliarde de euro pentru abuz de poziţie dominantă şi promovarea propriului serviciu de cumpărături în defavoarea concurenţei.


Amintim că, la 14 iulie 2016, Comisia a trimis Google o comunicare în care își prezenta opinia preliminară conform căreia compania a abuzat de poziția sa dominantă prin restrângerea în mod artificial a posibilității ca site-urile terților să afișeze anunțurile publicitare ale concurenților Google asociate cu căutările.


Amenzile aplicate societăților care au încălcat normele antitrust ale Uniunii Europene se plătesc la bugetul general al Uniunii. Acești bani nu sunt alocați pentru cheltuieli determinate, dar contribuțiile statelor membre la bugetul Uniunii Europene pentru anul următor sunt reduse în mod corespunzător. Prin urmare, amenzile contribuie la finanțarea blocului comunitar și la reducerea sarcinii pentru contribuabili.



www.rri.ro
Publicat: 2019-03-29 12:51:00
Vizualizari: 1021
TiparesteTipareste