Jurnal românesc - 02.04.2019

jurnal românesc - 02.04.2019 A 11-a ediție programului taberelor "ARC" organizat de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, în parteneriat cu Ministerul Tineretului și Sportului, a fost lansat la Palatul Victoria din Bucureşti

A 11-a ediție programului taberelor "ARC" organizat de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, în parteneriat cu Ministerul Tineretului și Sportului, a fost lansat la Palatul Victoria din Bucureşti. Prezent la eveniment, prim-ministrul Viorica Dăncilă a afirmat că taberele "ARC" promovează educaţia, cultura şi un stil de viaţă sănătos. "Mai întâi de toate aceste tabere reprezintă un mijloc de conectare a copiilor şi tinerilor din comunităţile româneşti la ceea ce înseamnă România, ţară pe care unii dintre ei o ştiu doar din poveştile părinţilor sau ale bunicilor", a spus premierul. Aproximativ 3.000 de copii, tineri şi profesori, etnici români din Serbia, Bulgaria, Ucraina, Republica Moldova, inclusiv regiunea transnistreană, Albania, Macedonia de Nord, Croaţia, Ungaria, precum şi din diaspora de mobilitate, din ţări precum Italia, Spania, Grecia, Canada, Portugalia, Marea Britanie, Franța sau Germania vor participa la tabere organizate în perioada 1 iulie - 27 august, în Centre de Agrement din judeţele Neamţ, Gorj, Tulcea şi Hunedoara. De la lansare şi până în prezent, la tabere au participat 23.000 de elevi, tineri şi profesori.


Ministrul pentru românii de pretutindeni, Natalia - Elena Intotero, s-a întâlnit cu Ambasadorul Israelului în România, David Saranga, cu care a discutat despre prioritățile și proiectele MRP și despre situația comunității originarilor români din Israel. Diplomatul a salutat lansarea noii ediții a programului de tabere "ARC" şi și-a exprimat dorința de a sprijini promovarea acestuia în rândul tinerilor români aflați pe teritoriul statului Israel. În cadrul întâlnirii, partea română și cea israeliană au evocat facilitarea schimbului de bune practici pentru programele și proiectele concentrate pe păstrarea identității etnice, culturale și lingvistice ale celor două comunităţi.


Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a declarat că este "foarte greu" pentru membrii Parlamentului României să le explice alegătorilor de ce aceştia nu se pot mişca liber în spaţiul Schengen, deşi condiţiile tehnice sunt îndeplinite. "Un sentiment că nu sunt recunoscuţi drept europeni cu drepturi depline creşte printre cetăţenii români şi ar trebui acordat credit societăţii române că această amărăciune nu a dat naştere unor tendinţe populiste", a spus şeful Senatului. Tăriceanu a evidenţiat şi orientarea proeuropeană a cetăţenilor României. "Toate sondajele arată că mai mult de două treimi dintre români au sentimente pozitive legate de viitorul Uniunii Europene. Cifra este semnificativ mai mare decât media europeană. Românii cred cu adevărat că cele patru libertăţi fundamentale, piaţa internă, politica de coeziune, politica agricolă comună şi extinderea UE sunt procese care le transformă viaţa cotidiană în mai bine", a spus Tăriceanu. Declaraţiile au fost făcute la Conferinţa Interparlamentară privind Viitorul Uniunii Europene organizată în contextul Preşedinţiei române a Consiliului Uniunii Europene.


O nouă grădiniță din Republica Moldova, renovată cu fonduri oferite de Guvernul României, a fost inaugurată în satul Geamăna, din raionul Anenii Noi, transmite Radio Chişinău. Aceasta este una dintre cele peste 900 de instituții preșcolare care au fost modernizate din banii oferiți de statul român. Lucrările de reabilitare au costat 6 milioane de lei de lei moldoveneşti, iar contribuţia statului român a fost de 2,4 milioane. La inaugurare a fost prezent şi ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță, care a subliniat că suportul financiar este oferit pentru toți cetățenii. "Proiectele noastre nu sunt destinate unei anumite categorii de cetățeni, am dovedit că acesta e standardul nostru și în continuare vom ține cont ca astfel de grădinițe să fie inaugurate pe tot teritoriul Republicii Moldova indiferent de limba pe care o vorbesc, de cetățenia cu care se identifică, pentru că principalii beneficiari sunt copiii", a afirmat diplomatul român. Renovarea grădinițelor face parte din Programul de asistență tehnică și financiară în valoare de 100 milioane de euro acordat Republicii Moldova de către România. În 2018, România a oferit 3 milioane de euro pentru renovarea grădinițelor de pe malul drept al Prutului.


www.rri.ro
Publicat: 2019-04-02 11:22:00
Vizualizari: 204
TiparesteTipareste