Erasmus+ 2021-2027: mai mulți oameni să experimenteze schimburile de învățare în Europa

erasmus+ 2021-2027: mai mulți oameni să experimenteze schimburile de învățare în europa Parlamentul European a solicitat triplarea bugetului Erasmus+ pentru perioada 2021-2027 şi noi măsuri şi acţiuni care să permită participarea mai multor tineri, în special a celor cu mai puține oportunități.

Parlamentul European a solicitat triplarea bugetului Erasmus+ pentru perioada 2021-2027 şi noi măsuri şi acţiuni care să permită participarea mai multor tineri, în special a celor cu mai puține oportunități. 


Pentru următoarea etapă a programului Erasmus +, unul dintre obiectivele principale ale deputaţilor europeni este ca mai mulți tineri să participe la diferitele scheme de mobilitate în scop educațional. Prin urmare, aceştia propun un set detaliat de măsuri pentru eliminarea tuturor barierelor economice, sociale și culturale.


Raportorul sloven Zver Milan a declarat, la încheierea dezbaterii din plenul Parlamentului European: "Mulţi dintre dvs aţi spus că Erasmus+ consolidează identitatea europeană. Unii s-au pronunţat împotrivă. Vreau să vă spun că Erasmus+ oferă posibilitatea de creştere personală, de căutare a identităţii. De asemenea, avem un capitol care se numeşte "Investiţii în oameni". Şi asta înseamnă investiţie în viitorul Europei. De aceea, vreau să cer din nou Comisiei şi statelor membre ca în trialog să sprijine o triplare a bugetului. 

Când vine vorba despre finanţarea aşa-numitelor politici soft, cum ar fi educaţia şi politicile pentru tineret, statele membre obişnuiesc să amâne decizia. Dar Consiliul European a spus anul trecut că Erasmus este una dintre cele 4 priorităţi majore, după anul 2020, pe lângă securitate, apărare şi migraţie. Aş vrea să cer statelor membre să nu uite acest lucru. Ştiu că negocierile nu vor fi uşoare. Este, de departe, cea mai mare creştere de buget pentru orice program, însă mulţumesc tuturor grupurilor politice care ne-au sprijinit şi sunt convins că negociatorii din partea PE vor avea o poziţie puternică. Să sperăm că se vor finaliza până la sfârşitul lui 2019 sau începutul lui 2020, ceea ce va permite o trecere uşoară la noul buget. În 2021, aproximativ 8 milioane de tineri ar putea merge în străinătate şi asta ar susţine, de asemenea, 100 de mii de proiecte".


Pentru a adapta mai bine programul la nevoile persoanelor dezavantajate și pentru a le spori participarea, deputații europeni au propus ca Executivul european și agențiile naționale Erasmus să elaboreze un cadru european de incluziune și să dezvolte strategii naționale de incluziune. Ar putea fi prevăzute măsuri pentru acordarea unui  sprijin financiar mai mare pentru mobilitate, inclusiv ajustarea subvențiilor lunare și revizuirea regulată a costurilor de trai zilnic și de ședere. Alt sprijin special ar trebui să includă formarea lingvistică, sprijinul administrativ și oportunitățile de e-learning.


Deputații europeni mai propun realocări bugetare pentru a oferi personalului didactic din etapa  preșcolară și cea timpurie, sportivilor tineri și antrenorilor sportivi opțiunea de a participa la programele de mobilitate. Schimburile în cadrul învăţământului profesional, în special în regiunile de frontieră, vor constitui de asemenea o prioritate în noul program și vor avea un buget mai mare.


Textul final al raportului <"Erasmus": programul Uniunii pentru educație, formare, tineret și sport> trebuie negociat și convenit cu Consiliul în cadrul următoarei legislaturi parlamentare.



www.rri.ro
Publicat: 2019-04-03 11:51:00
Vizualizari: 1588
TiparesteTipareste