Delta Dunării

delta dunării La vărsarea în Marea Neagră, acolo unde fluviul își încheie călătoria de 2.860 km de la izvorul său din Munții Pădurea Neagră din Germania, Dunărea a creat o deltă de o frumuseţe unică.

La vărsarea în Marea Neagră, acolo unde fluviul își încheie călătoria de 2.860 km de la izvorul său din Munții Pădurea Neagră din Germania, Dunărea a creat o deltă de o frumuseţe unică. Suprafața Deltei este într-o permanentă expansiune datorită mâlului adus de fluviu, formându-se astfel o rețea de canale, de lacuri, de insule acoperite cu stuf, de păduri, de pășuni și de dune de nisip. Destinația noastră, a doua deltă ca mărime din Europa, dar considerată cea mai frumoasă, a fost inclusă în patrimoniul UNESCO în 1991.


Cătălin Țibuleac, președinte al Asociației de Management al Destinației Turistice Delta Dunării, spune că întreaga zonă e superbă. "Se adresează unei categorii largi de turiști care și-ar dori să ajungă în destinația turistică reprezentată de județul Tulcea. Ne mândrim cu gastronomia locală, cu meșteșugurile, toată povestea frumoasă a locuitorilor fiind în armonie totală cu natura și cu biodiversitatea. Veți găsi aici 14 minorități care trăiesc în armonie, fiecare cu tradițiile ei. Când vorbim despre Delta Dunării, vorbim despre grădina bio a Europei. Încercăm s-o menținem așa promovând un turism responsabil, lent. Anul trecut am lansat programul Crăciun și Anul Nou în Delta Dunării. Sărbătorile pe stil vechi ale rușilor lipoveni și ale ucrainenilor, cele două minorități prezente la noi, au avut succes. Cine-și dorește o vacanță inedită e așteptat cu mare drag în județul Tulcea."


Delta Dunării este vestită prin gastronomia locală, continuă Cătălin Țibuleac. "Acum există puncte gastronomice locale, recent autorizate la nivel guvernamental, care vor începe să funcționeze în 2019. Mă refer la pensiunile familiale care oferă oamenilor produse tradiționale. Avem, de asemenea, evenimente care au ca temă centrală borșul de pește. Însă avem și evenimente culturale, cum ar fi Festivalul de film Anonimul, ajuns la ediția a XVI-a în 2019. Enisala Fest e un alt eveniment căutat, pentru iubitorii de muzică rock, folk, într-un alt cadru. Pot spune că mândrie că anul trecut am avut o creștere a numărului de turiști cu 77% față de anul anterior. Dintre aceștia, aproape 20% au fost turiști străini. Această creștere se datorează unui produs turistic integrat pe destinație, care vizează turismul tradițional, bazat pe multiculturalitate și în armonie cu mediul."


Un obiectiv de interes turistic foarte căutat este Pădurea Letea, cea mai veche rezervaţie naturală din România, care a intrat sub atenta observaţie a oamenilor de ştiinţă încă din 1930. În pădurea de nisip Letea, în locul numit "Fântâna Lui Omer" se găsește unul dintre cei mai bătrâni stejari din țară. Are între 500 și 600 de ani și circumferința de 4 metri, după cum spun specialiștii Centrului Muzeal Eco-turistic Delta Dunării. Iar în toate aceste locuri deosebite puteți ajunge de la bordul unui hotel plutitor. Andreea Diaconu, directoare de marketing, aduce din 2001 turiști în Deltă și ne explică  ce înseamnă "hotel plutitor".  "Este vorba despre o navă de croazieră, adaptată locurilor prin care putem ajunge în Deltă, dat fiind faptul că sunt porțiuni din Deltă unde accesul este mai greu de realizat. Este un hotel în toată regula. Are șase camere duble și două apartamente pentru un grup de minim 16 persoane. Camerele au condiții de patru stele plus. Este o clasificare care se face în mod special pentru hotelurile plutitoare. Ele beneficiază de condițiile unui hotel clasic: băi private, aer condiționat, televiziune prin satelit, restaurant privat, terasă exterioară, terasă de plajă. E un hotel care funcționează cu energie regenerabilă cu panouri fotovoltaice și eoliană"


Este avantajul faptului că ne trezim în alt loc în fiecare zi și că avem șansa de a vedea  mult mai multe locuri din Deltă decât dacă am sta la o pensiune, având și varianta de a ne plimba cu bărcile, spune Andreea Diaconu.  "Este mult mai confortabil să fii la bordul unei nave și să admiri din mers toate peisajele pe care le oferă Delta. Noi colaborăm și cu firme de turism, dar cea mai ușoară variantă este să luăm legătura direct și să personalizăm pachetul dorit. Avem turiști care vin special pentru partea de birdwatching, în general turiștii străini. Există și varianta de relaxare, iar atunci personalizăm pachetul în funcție de locurile în care-și doresc turiștii să ajungă. Sunt turiști care apreciază în totalitate Delta din ambele perspective. Există atât ornitologi care vin, dar și doritori să exploreze locurile, fie că vor să vadă pădurea de la Letea, fie că vor să ajungă la Sulina, un alt punct frumos din croaziera noastră. Fiecare își găsește ceva de făcut în Deltă, chiar și pescarii."


Pentru cei interesați, se pot face trasee personalizate. Andreea Diaconu, directoare de marketing a unui hotel plutitor.  "De exemplu, dacă vor să vadă pădurea de la Letea, luăm legătura cu cei care se ocupă de aceste circuite. Cei care le organizează au la rândul lor mașini speciale de safari cu care se ajunge în pădure, se vizitează dunele de nisip de la Caraorman, se văd caii sălbatici. Am avut turiști germani, francezi, englezi, dar și din Africa de Sud. Cei din urmă au avut așteptări un pic mai mari, fiindcă, nefiind foarte informați, voiau să vadă crocodilii din Delta Dunării. A fost amuzantă solicitarea, însă ei au fost fascinați de ceea ce au văzut în Deltă. Iar, la un moment dat, am avut un grup de ornitologi care au nimerit într-un moment în care, în Deltă, dacă vă vine să credeți, au găsit păsări Flamingo. A fost un an special când aceste specii de păsări au ajuns în Deltă."


Pentru o ofertă personalizată, adresați-vă chiar acum agențiilor de turism şi petreceți un sejur inedit în cea mai mare suprafață compactă de stufăriș de pe glob, Delta Dunării.


www.rri.ro
Publicat: 2019-04-11 13:26:00
Vizualizari: 947
TiparesteTipareste