Curtea Europeană a Drepturilor Omului testează o nouă procedură necontencioasă

curtea europeană a drepturilor omului testează o nouă procedură necontencioasă  Începând cu 1 ianuarie 2019, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a decis să inaugureze o nouă practică ce prevede o fază necontencioasă specifică pentru toate statele contractante...

Începând cu 1 ianuarie 2019, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a decis să inaugureze o nouă practică ce prevede o fază necontencioasă specifică pentru toate statele contractante, al cărei scop este de a facilita soluționările pe cale amiabilă. Curtea va decide continuarea acestei practici la sfârșitul unei perioade de probă de un an.


Concret, practica se caracterizează prin 2 aspecte. În primul rând, Grefa Curții va face, de regulă, o propunere de soluționare amiabilă la momentul comunicării cererii către statul pârât. În al doilea rând, procedura va fi divizată în 2 faze distincte: faza de soluționare amiabilă (necontencioasă), cu durata de 12 săptămâni, și faza de observare (contencioasă, prin schimb de observații), având aceeași durată de 12 săptămâni.


Vor exista și excepții. Grefa nu va face propunere de soluționare amiabilă în cazul în care, de exemplu, cauza aflată pe rolul Curții ridică aspecte noi neexaminate anterior de instanța europeană ori dacă, pentru un motiv specific, propunerea de soluționare amiabilă nu este oportună.


Pentru mai multe detalii, vă rugăm să accesați comunicatul grefierului Curții Europene a Drepturilor Omului.

(Costin Leonard Fălcuță, Serviciul Coordonare Traduceri, Institutul European din România)



www.rri.ro
Publicat: 2019-04-10 12:50:00
Vizualizari: 1038
TiparesteTipareste