Români în lume - 11.04.2019

români în lume - 11.04.2019 ICR Berlin anunţă că filmele româneşti "Moon Hotel Kabul", în regia Ancăi Damian, "Blestemul ariciului", în regia lui Dumitru Budrala şi "Balanța", regizat de Lucian Pintilie, participă la cea de-a 19-a ediţie a Festivalului Filmului Central-Est European

Institutul Cultural Român de la Berlin anunţă că filmele româneşti "Moon Hotel Kabul", în regia Ancăi Damian, "Blestemul ariciului", în regia lui Dumitru Budrala şi "Balanța", regizat de Lucian Pintilie, participă la cea de-a 19-a ediţie a Festivalului Filmului Central-Est European "goEast" de la Wiesbaden, în Germania. Manifestarea, care se desfăşoară între 10 și 16 aprilie, reuneşte peste 100 de producţii cinematografice în 10 secțiuni şi s-a dezvoltat ca o platformă de dialog între Est şi Vest. "Moon Hotel Kabul", un film de ficțiune despre jurnalistul Ivan Semciuc, jucat de Florin Piersic Jr., va concura în competiţia oficială a festivalului. "Blestemul ariciului" va fi prezentat în secţiunea Symposium a festivalului, dedicată combaterii discriminării și a marginalizării, iar "Balanța", în cadrul secţiunii Everything stays different? - The Wild Nineties, care își propune să analizeze efectele Cortinei de Fier asupra Europei de est și prăbușirii acesteia. Totodată, două proiecte românești "Rocket Man 360" de Millo Simulov și "The Wetland" de Ioana Mischi vor participa în competiția Open Frame Award, dedicată proiectelor artistice ambițioase de realitate virtuală.


Institutul Cultural Român de la Tel Aviv organizează, în colaborare cu MovieMania, o nouă ediție a Săptămânii Filmului Românesc în Israel. Opt producţii româneşti sunt incluse în program: "Un pas în urma serafimilor", în regia lui Daniel Sandu, "Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari", regizat de Radu Jude, "Moromeții 2", regia Stere Gulea, "Secretul fericirii", regia Vlad Zamfirescu, "Povestea unui pierde-vară", regia Paul Negoescu, "Aniversarea", regia Dan Chișu, "Charleston", regia Andrei Crețulescu şi "Ghinionistul", regia Iura Luncașu. În cadrul evenimentului va avea loc şi conferința "Istoria cinematografiei românești, de la începuturi până la Noul Val" susținută de Iris Lackner, critic de film, conferențiar și director al MovieMania. Săptămâna Filmului Românesc în Israel se desfăşoară în perioada 11-28 aprilie la Cinematecile din Tel Aviv, Ierusalim, Haifa, Holon, Herzliya, Rosh Pina și Sderot.


Institutul Cultural Român de la Budapesta anunţă că ansamblul coral SOUND din București, dirijat de maestrul Voicu Popescu, va participa la cea de a 17-a ediţie a Festivalului şi concursului internaţional coral din Budapesta, care se va desfăşura în perioada 14-18 aprilie 2019, în capitala Ungariei. Corul SOUND, care are în componenţă studenţi şi absolvenţi ai facultăţilor bucureştene, s-a înscris la trei categorii de concurs: folclor, muzică sacră şi coruri mixte, alături de peste 50 de formaţii de pe tot mapamondul. Prezența Corului Sound în Ungaria face parte dintr-un turneu internațional, care are loc în perioada 11-21 aprilie, şi în cadrul căruia va susţine concerte la Viena și Budapesta. Festivalul şi concursul internaţional coral din capitala ungară va avea loc la Palatul Artelor şi la Centrul Muzical. Directorul artistic al festivalului este dirijorul și profesorul universitar Hollerung Gábor.


Institutul Cultural Român de la Varșovia participă, în perioada 12-14 aprilie, la a 8-a ediţie a Târgului Internațional de Carte de la Białystok, în Polonia. ICR Varșovia anunţă că va prezenta cele mai noi traduceri poloneze din literatura română, eseistică, jurnale, lucrări de istorie, reportaje, albume și ghiduri de călătorie şi că le va oferi vizitatorilor standului românesc daruri simbolice, care să le aducă România mai aproape. Printre volumele aduse în atenţia publicului polonez se află "Vizuina luminată", de Max Blecher, "Negustorul de începuturi de roman", de Matei Vișniec, "Sexagenara și tânărul", de Nora Iuga, "Despre limită", de Gabriel Liiceanu, "Cum s-a românizat România", de Lucian Boia, sau "Prezent trecut trecut prezent", de Eugen Ionescu. Târgul se desfășoară în spațiul special al Operei și Filarmonicii Podlaska din Białystok, sub patronajul primarului orașului Białystok și al prefectului regiunii Podlasie.


www.rri.ro
Publicat: 2019-04-11 11:22:00
Vizualizari: 945
TiparesteTipareste