Ciorbă de lobodă

ciorbă de lobodă Asemănătoare la culoare cu ciorba de sfeclă roşie, ciorba de lobodă este o mâncare de post, gustoasă şi care se prepară foarte repede.

Asemănătoare la culoare cu ciorba de sfeclă roşie, ciorba de lobodă este o mâncare de post, gustoasă şi care se prepară foarte repede. Loboda (Atriplex hortensis) creşte în zonele cu climă temperată, fiind întâlnită în toate regiunile României. Este o plantă cu frunze mari, de culoare verde sau roşu violet.

 

Există mai multe variante de preparare, în funcţie de ingredientele folosite şi de cultura gastronomică a zonei. În partea de sud a României, loboda se combină cu ştevia (Rumex patientia), o altă plantă utilizată în special în perioada primăverii, precum şi cu salată, cozi de ceapă verde, pătrunjel şi leuştean. În Moldova se utilizează şi cartofii la prepararea ciorbei de lobodă. În Transilvania este caracteristică utlizarea tarhonului care poate înlocui, de exemplu, leuşteanul, iar pentru acrire, în loc de borş se foloseşte oţetul. Tot în Transilvania se poate adăuga carne afumată şi se poate drege cu ou şi cu smântână.

 

În partea sudică a României se prepară borşul de lobodă. Avem nevoie de patru legături de frunze de lobodă (cam jumătate de kg), de 5 fire de ceapă verde, de o cană de orez şi de jumătate de litru de borş. După ce a fost spălat în mai multe ape, orezul se pune la fiert într-o oală de 4 litri, cu puţină sare, apoi frunzele de lobodă şi firele de ceapă, tocate mărunt. Borşul se fierbe separat, iar apoi se adaugă în oala în care a fiert loboda.

 

Pentru o ciorbă de lobodă pregătită în Transilvania avem nevoie de jumătate de kg de lobodă, de o ceapă, un morcov, o ţelină mică, o cană cu orez, o legătură de pătrunjel şi una de tarhon proaspăt, oţet, piper şi sare. Legumele rădăcinoase, tocate mărunt, sunt trecute prin ulei încins, apoi se înăbuşă şi sunt lăsate la fiert într-o oală de 4-5 litri. Tot acolo se pun pe fiert orezul şi frunzele de lobodă, tocate mărunt. După ce au fiert circa 20 de minute, se poate drege cu un ou amestecat cu puţină făină şi cu smântână şi cu puţin oţet, această compoziţie fiind turnată în oală. Se adaugă tarhon tocat mărunt, se mai lasă la fiert 10 minute, iar la final se potriveşte cu sare şi se presară frunze tocate de pătrunjel.


www.rri.ro
Publicat: 2019-04-12 10:55:00
Vizualizari: 1259
TiparesteTipareste