Români în lume - 12.04.2019

români în lume - 12.04.2019	Muzeul Național de Istorie a României și Centrul Monumentelor Naționale din Franța, în colaborare cu Muzeul Național Peleș, organizează expoziția "Maria de România, regină şi artistă" la Palais du Tau în Reims

Muzeul Național de Istorie a României și Centrul Monumentelor Naționale din Franța, în colaborare cu Muzeul Național Peleș, organizează expoziția "Maria de România, regină şi artistă" la Palais du Tau în Reims, Franța. Manifestarea face parte din Sezonul Cultural România-Franța şi va fi deschisă pe 15 aprilie. Expoziția prezintă obiecte din colecția de odinioară a reginei, precum bijuterii, monograme şi creații artistice generate de laitmotivul său "Per Amore ad lucem". Regina Maria s-a născut pe 29 octombrie 1875 la Eastwell Park în comitatul Kent din Marea Britanie.

După căsătoria cu Regele Ferdinand a ajuns în România, unde a devenit promotoarea Art Nouveau-lui, stilului arhitectural neo-românesc și al artei etnografice. Regina Maria a fost una din cele mai fotografiate feţe regale, iar multitudinea cărților poștale, a fotografiilor, gravurilor şi materialelor publicitare au creat din ea un personaj legendar. A devenit cunoscută în epocă drept principesa artist, regina scriitor, regina infirmieră, dar mai ales regina diplomat, pentru rolul decisiv pe care l-a jucat în modelarea politicii externe a României de atunci. Expoziţia "Maria de România, regină şi artistă" se va desfăşura în perioada 15 aprilie - 28 iulie.

 

Institutul Cultural Român "Dimitrie Cantemir" din Istanbul organizează, pe 13 aprilie, o întâlnire culturală dedicată comunității foștilor locuitori ai insulei Ada Kaleh. Cu acest prilej va fi proiectat filmul documentar "Povestiri din Ada Kaleh", în regia lui Ismet Arasan. Muzica originală îi aparține lui Ersen Kutluk, iar narator este Murat Nişancalı. La realizarea peliculei au contribuit Ministerul Culturii şi Turismului din Turcia, İnstitutul Național de Istorie și Asociația Oamenilor de Afaceri Turci. În 1970, insula Ada Kaleh a fost acoperită de apele lacului de acumulare al hidrocentralei Porțile de Fier I.

Bucata de pământ de aproximativ 1,7 kilometri lungime și în jur de 500 de metri lățime se găsea la aproape 3 kilometri în aval de Orșova și era populată de circa 600 de etnici turci. Proiectul ICR Istanbul urmărește să mențină vie imaginea insulei dispărute, a locuitorilor ei, a tradițiilor și obiceiurilor comunității, a condițiilor geografice și socio-economice care au dus la dezvoltarea unor meșteşuguri specifice lumii orientale. Proiecţia va fi urmată de o sesiune de întrebări şi răspunsuri cu regizorul Ismet Arasan.

 

Institutul Cultural Român de la Lisabona şi Ambasadele în Portugalia ale României şi Republicii Moldova organizează, pe 14 aprilie, un eveniment special dedicat Sărbătorilor de Paşte. Programul cuprinde o demonstrație de încondeiere a ouălor de Paște, susținută de meșterul popular Mihaela Dragoman din Republica Moldova și un concert de muzică populară, oferit de Sergiu Nichitovschi, un apreciat naist, rezident în Portugalia.

Copiii vor putea participa la un atelier coordonat de profesorii care asigură predarea Cursului de limbă, cultură și civilizație românească în școli din Lisabona, sub îndrumarea cărora vor pune în aplicare tehnici distractive de vopsire și încondeiere. Pentru amatorii de gastronomie, va fi amenajat un stand cu preparate tradiționale românești. Intrarea este liberă.

 

Institutul Cultural Român de la Chișinău anunţă că sprijină deplasarea Teatrului Național "I.L. Caragiale" din București în capitala Republicii Moldova, în cadrul celei de-a 6-a ediții a proiectului "Teatrul Românesc la București și Chișinău". Cu acest prilej, teatrul naţional bucureştean va juca două piese pe scena Teatrului Național "Mihai Eminescu" din Chișinău. Este vorba despre spectacolul "Cursa de șoareci" de Agatha Christie, în regia lui Erwin Șimșensohn, care va avea loc pe 13 aprilie, şi de producţia "A fost odată în România", în regia lui Dragoș Huluba, care se va juca pe 14 aprilie.


www.rri.ro
Publicat: 2019-04-12 12:05:00
Vizualizari: 887
TiparesteTipareste