Jurnal românesc - 12.04.2019

jurnal românesc - 12.04.2019	Ministrul Muncii, Marius Budăi, a afirmat că numărul muncitorilor străini din România ar putea fi majorat, dacă mediul privat o va cere.

Ministrul pentru Românii de Pretutindeni, Natalia-Elena Intotero, a prezentat campania "Informare acasă! Siguranță în lume!" ediția 2019, în județele Arad și Timiș. Demnitarul s-a întâlnit cu câteva sute de elevi, studenți, directori ai liceelor din cele două județe şi cadre universitare pentru a le transmite cele mai importante elemente ale campaniei prin care MRP și instituțiile partenere și-au propus să-i informeze pe români asupra riscurilor la care se expun când iau decizia de a studia sau de a munci dincolo de granițele țării.

Oficialul a declarat că numărul cetăţenilor români care au avut probleme în afara graniţelor din cauza traficului de persoane sau a sclaviei moderne a fost în scădere după ediţia precedentă a campaniei "Informare acasă! Siguranță în lume!". “Numărul cetăţenilor care înainte de a alege să călătorească, să muncească sau să studieze în străinătate consultă instituţiile abilitate din ţară şi din afară a crescut cu 40%”, a precizat Intotero. Concomitent cu vizita ministrului în vestul ţării, echipa de secretari de stat şi-a continuat periplul prin judeţele României.

Secretarul de stat Victor Alexeev s-a deplasat la Brăila şi Galaţi unde a prezentat informații despre modalitățile corecte de contractare a ofertelor de muncă şi i-a încurajat pe tinerii care vor să părăsească ţara să se înarmeze cu toate informaţiile necesare despre statul gazdă. Alte întâlniri informative cu elevi şi studenţi au fost organizate de subsecretarul de stat Victor Ionescu la Călăraşi şi Slobozia. Campania "Informare acasă! Siguranță în lume!" se derulează în toate județele țării și Municipiul București, în două etape, prima în perioada aprilie-mai şi a doua în august şi septembrie.

 

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a afirmat că numărul muncitorilor străini din România ar putea fi majorat, dacă mediul privat o va cere. Acesta susţine că, în acest an, numărul de permise de muncă pentru lucrătorii străini a fost deja majorat de la 15.500 la 20.000, însă cifra ar putea creşte din nou dacă vor exista cereri din partea firmelor româneşti. "Ne dorim ca toţi românii să aibă un loc de muncă, dar ne dorim, în acelaşi timp, ca şi angajatorii să aibă acea forţă de muncă, pentru că avem foarte multe proiecte de implementat. Am declarat recent domeniul construcţiilor prioritar în România şi ne dorim această infuzie de locuri de muncă în România cât mai mare", a declarat Budăi.

În decembrie 2018, ministerele pentru Românii de Pretutindeni şi Muncii au pus bazele unui parteneriat în vederea organizării de burse ale locurilor de muncă pentru românii din diaspora cu scopul declarat de a-i atrage înapoi acasă pe românii care lucrează peste hotare în special în sectorul construcţiilor. Rata şomajului în România, la sfârşitul lunii februarie, a fost de 3,31%, potrivit datelor Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă.

 

Autovehiculele care transportă masă lemnoasă pe teritoriul României vor fi echipate cu sisteme GPS de monitorizare care vor ajuta la depistarea lemnului tăiat ilegal. Programul se află în perioada de testare şi va fi introdus până la sfârşitul anului. "Aceste coordonate GPS vor fi verificate pe tot traseul pe care îl face autovehiculul de la depozit şi până la fabrica unde îl descarcă. În momentul în care pe un drum public, judeţean, european, naţional, există un autovehicul care transportă masă lemnoasă şi care nu are acel aviz pe care să îl comunice primim o alertă şi automat putem lua măsuri prin poliţie ca acest transport să fie oprit şi bineînţeles sancţionat conform legii", a declarat ministrul Apelor şi Pădurilor, Ioan Deneş.

Suprafața acoperită de pădure în România a scăzut la 28,95%, aproximativ 7 milioane de hectare, potrivit raportului Greenpeace publicat anul trecut. În 2017, autorităţile au identificat 12.487 de cazuri de tăieri ilegale la nivel naţional, adică 34 pe zi, ceea ce înseamnă că în ţara noastră au fost defrişate peste 3 hectare de pădure în fiecare oră.


www.rri.ro
Publicat: 2019-04-12 12:15:00
Vizualizari: 771
TiparesteTipareste