Celebrul Recviem de Mozart, pe scena Sălii Radio

celebrul recviem de mozart, pe scena sălii radio În săptămâna care precede, la creştinii ortodocşi, sărbătoarea Floriilor, miercuri, 17 aprilie (ora 19:00), la Sala Radio aveţi şansa de a asculta unul dintre cele mai cunoscute recviemuri din toate timpurile.

În săptămâna care precede, la creştinii ortodocşi, sărbătoarea Floriilor, miercuri, 17 aprilie (ora 19:00), la Sala Radio aveţi şansa de a asculta unul dintre cele mai cunoscute recviemuri din toate timpurile: celebrul Recviem în re minor semnat de Mozart, în interpretarea Orchestrei de Cameră Radio, dirijată de Ciprian Marinescu. Puţine creaţii muzicale sunt înconjurate de atâtea legende ca Recviemul compus de Amadeus, lucrare despre care se spune că a fost într-un fel propriul său testament muzical şi propriul său recviem.

 

Lucrarea a fost compusă la comanda contelui Franz von Walsegg, în amintirea soţiei sale decedate. Se pare că Mozart a primit vizita unui anonim care i-a comandat recviemul din partea contelui. Mozart era deja bolnav şi vizita stranie i-a dat sentimentul unui mesager venit din altă lume, sosit ca pentru a-i prevesti propria dispariţie. Recviemul lui Mozart a fost creat în 1791 şi lăsat neterminat la moartea sa, pe 5 decembrie, în acelaşi an (puţin înainte de a împlini 36 de ani). Se pare că lucrarea a fost finalizată de compozitorul şi dirijorul contemporan lui Mozart, Franz Xaver Süssmayr, dar nu se ştie cu siguranţă cine este cel care a încheiat partitura.

 

Recviemul lui Mozart va fi interpretat cu participarea Corului Academic Radio (dirijor: Ciprian Ţuţu) şi a soliştilor vocali: Mădălina Barbu – soprană, Maria Miron – mezzosoprană, George Vârban – tenor, Ion Dimieru – bas.

 

În prima parte a concertului de la Sala Radio, apreciatul violonist Alexandru Tomescu va interpreta pe celebra vioară Stradivarius Elder-Voicu o altă lucrare ce poartă tot semnătura lui Mozart: Concertul nr. 3 pentru vioară şi orchestră.

Concertul se derulează sub bagheta dirijorului Ciprian Marinescu, stabilit în Japonia, o prezenţă constantă a scenei japoneze de muzică clasică în postura de solist, dirijor şi interpret de muzică de cameră, în cele mai prestigioase săli din Osaka, Kyoto şi Tokyo.

 

Botezat de familia sa după numele lui Ciprian Porumbescu, Ciprian Marinescu a început studiul muzicii la vârsta de şase ani. A studiat la Liceul de Muzică George Enescu din Bucureşti, apoi sub îndrumarea marelui violonist Ştefan Gheorghiu şi la Conservatorul Ciprian Porumbescu, azi Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti.

 

În 1998 Ciprian Marinescu a devenit rezident în Japonia şi membru al Osaka Symphony Orchestra. Continuând tradiţia pedagogică a părinţilor săi, a ajuns el însuşi un foarte căutat profesor de vioară şi promotorul câtorva dintre cele mai promiţătoare tinere talente muzicale japoneze. Încurajat de fratele său în pasiunea pentru studiul unor partituri cât mai complexe şi la cererea colegilor săi japonezi, Ciprian Marinescu s-a întors la o dragoste a sa mai veche, dirijatul de orchestră.

 

În prezent este director muzical, concert maestru şi solist al Hamonious Chamber Orchestra în Osaka, alături de care a inregistrat trei CD-uri ca solist şi a făcut turnee în străinăntate, inclusiv la Festivalul Internaţional George Enescu 2013. Ciprian Marinescu este invitat principal al prestigioasei Kansai Philharmonic Orchestra. Cariera sa muzicală se întinde pe două continente, turneele sale în Europa aducându-i elogiile publicului şi criticii deopotrivă.

 

Alexandru Tomescu este solist concertist al Orchestrelor Radio din 2002. A evoluat de nenumărate ori atât alături de Orchestra de Cameră Radio, cât şi alături de Orchestra Naţională Radio, dar şi peste hotare, în turnee în Europa şi Asia. Formaţia lui e desăvârşită, între 1995 şi 1999, la Conservatorul din Bucureşti, cu Ştefan Gheorghiu, cel mai important pedagog român în şcoala de vioară a momentului. A obţinut burse de studii în SUA şi Elveţia. Printre numeroasele competiţii naţionale şi internaţionale câştigate se numără : Concursul Paganini (Genova, 1995), Concursul Marguerite Long – Jacques Thibaud (Paris, 1999) şi Concursul George Enescu (1999).

 

A concertat sub bagheta unor dirijori importanţi, între care Kurt Masur, Valery Gergiev şi Vasilii Petrenko, alături de pianişti precum Valentina Lisitsa şi Eduard Kunz, în săli celebre ca Berliner Philharmoniker, Carnegie Hall, Concertgebouw, Théâtre des Champs-Élysées. Alexandru Tomescu a câştigat pentru a treia oară, în urma concursului naţional din noiembrie 2018, dreptul de a cânta pe vioara Stradivarius Elder-Voicu pentru următorii 5 ani. Turneul Internaţional Stradivarius este unul dintre proiectele sale de succes, cu sute de concerte, în zeci de localităţi din ţară şi străinătate, cu programe care au cuprins câteva integrale-eveniment pentru viaţa muzicală românească, asociind uneori recitalul cu secvenţe inedite de performance.

 

Concertul poate fi ascultat în direct pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical din ţară şi în streaming live pe Internet, pe www.radioromaniacultural.ro şi www.romania-muzical.ro.

 

Biletele la concertele Orchestrelor şi Corurilor Radio se pot achiziţiona online prin reţeaua www.bilete.ro, în oficiile Poştei Române, în magazinele Inmedio semnalizate bilete.ro şi la Casa de bilete a Sălii Radio.

Alte informaţii legate de Orchestrele şi Corurile Radio, pe www.orchestreradio.ro.


www.rri.ro
Publicat: 2019-04-15 12:42:00
Vizualizari: 446
TiparesteTipareste