România, din nou în atenţia PE

românia, din nou în atenţia pe Parlamentul European a avertizat, din noi, Bucureştiul că trebuie să revină pe calea reformelor în justiţie.

În noiembrie anul trecut, legislativul comunitar adopta o rezoluţie în care îşi exprima preocuparea cu privire la recentele schimbări din sistemul judiciar românesc, promovate de majoritatea de stânga PSD – ALDE. Ele riscă să pună în pericol separarea puterilor în stat şi să submineze lupta împotriva corupţiei, se afirma în rezoluţie. După 6 luni, o nouă dezbatere privind starea statului de drept în România, dar nimic nou şi mai ales bun care să fie remarcat de partenerii europeni. Dimpotrivă, avertismentul acestora a fost reînnoit: puterea de la Bucureşti trebuie să revină urgent pe calea reformelor şi să continue lupta împotriva corupţiei.

 

Comisarul pentru justiţie Věra Jourová: „Procesul de reformă trebuie să avanseze şi asta urgent, nu să se dea înapoi. Dacă va fi nevoie, Comisia va face uz de mijloacele de care dispune. Situaţia actuală din România prezintă riscul serios de regres în materie de stat de drept, mai ales în ceea ce priveşte independenţa puterii judecătoreşti şi lupta împotriva corupţiei. Ceea ce s-a întâmplat cu ocazia procesului de desemnare a unui procuror şef pentru viitorul parchet european nu a fost de natură să clarifice lucrurile”.

 

Comisarul Jurova făcea referire la cazul fostei şefe a DNA, Laura Codruţa Kovesi, a cărei candidatură la conducerea viitorului Parchet european este susţinută puternic de legislativul comunitar, dar combătută pe măsură de autorităţile de la Bucureşti, inclusiv prin ceea ce unii numesc şicane judiciare care nu au scăpat ochiului vigilent al Bruxellesului.

 

Eurodeputatul PSD, Dan Nica, a ţinut să explice de ce dna Kovesi nu ar fi demnă să ocupe înalta magistratură europeană: „În 2009, procurorul general al României a semnat primul protocol secret cu serviciile de informaţii. Surprinzător, procurorul general era Kövesi. De doi ani de zile au început să apară dezvăluiri despre o lungă serie de protocoale secrete încheiate cu serviciile de informaţii. Românii au putut să afle că aceste protocoale au condus la abuzuri şi nedreptăţi abominabile”.

 

Cristian Preda, eurodeputat român din partea opoziţiei, a acuzat puterea de la Bucureşti de abuzuri asupra justiţiei: „Regimul de la Bucureşti nu mai este un stat de drept, pentru că majoritatea aflată la guvernare din 2016 încoace face o presiune enormă asupra judecătorilor, procurorilor, asupra întregului corp de magistraţi, pentru a-i obliga să revină asupra deciziilor luate, decizii definitive, pentru a-i obliga să nu urmărească fapte de corupţie”.

 

În rândul eurodeputaţilor străini, au fost voci critice la adresa absenţei unui reprezentant al executivului României, în condiţiile în care ţara asigură preşedinţia semestrială a Consiliului UE. Dezbaterea de luni din Parlamentul European nu s-a încheiat cu o rezoluţie, ca precedenta. 


www.rri.ro
Publicat: 2019-04-16 12:01:00
Vizualizari: 883
TiparesteTipareste