Sezonul cultural România - Franţa

sezonul cultural românia - franţa După aproape cinci luni, secvenţa din Franţa a Sezonului România-Franţa s-a încheiat, marti, cu inaugurarea unei expoziţii istorice la Muzeul Luvru din Paris.

Unite prin istorie şi afinităţi intelectuale remarcabile, România şi Franţa au lansat, la sfârşitul anului trecut, un sezon cultural comun, un demers unic de diplomaţie culturală cuprins în Foaia de parcurs a Parteneriatului strategic bilateral şi care va include, până in iulie, sute de proiecte. Se pune accentul, în această perioadă, pe manifestări culturale, dar şi pe evenimente din domeniile educaţiei şi inovării, economiei şi antreprenoriatului, gastronomiei, turismului şi sportului. 


Sezonul Romania - Franţa coincide, în acest an, cu presedintia Romaniei la Consiliul Uniunii Europene, iar anul trecut s-a suprapus cu celebrarea a două centenare: cel al României moderne, respectiv cel al sfârşitului Primului Război Mondial. 


După aproape cinci luni, secvenţa din Franţa a Sezonului România-Franţa s-a încheiat, marţi, cu inaugurarea unei expoziţii istorice deschisă publicului până pe 29 iulie si care prezintă broderii liturgice de tradiţie bizantină din România la Muzeul Luvru din Paris, cel mai mare muzeu de artă din lume. 


Luca Niculescu, ambasadorul României în Franţa, a precizat că este pentru prima dată când Muzeul Luvru dedică o expoziţie unor obiecte de artă româneşti. 


"Patrimoniul cultural are o valoare inestimabilă. În Parisul cuprins de emoţia tragediei de la Notre Dame, ne-am amintit cât de important este să îl protejăm şi să îl celebrăm ori de cât ori avem ocazia", a afirmat diplomatul român, care a subliniat că Sezonul România-Franţa este momentul în care se scrie o nouă pagină în relaţia dintre cele două ţări. 


Institutul Cultural Român a contribuit la Sezonul România-Franţa cu peste 60 de evenimente în perioada 27 noiembrie 2018 - 16 aprilie 2019. Teatru, dans, muzică, cinema, literatură, arte vizuale, expoziţii, dezbateri au fost domeniile prin care ICR Paris a generat un dialog autentic între comunităţi şi creatori. Un moment cheie al Sezonului a inclus Panorama filmului românesc la Paris, între 13 şi 16 decembrie, organizat în exclusivitate de Institutul Cultural Român. Au fost prezentate douăsprezece filme româneşti recente, în prezenţa unor invitaţi de marcă, realizatori, actori, membri ai echipei de filmare. Zece pelicule au fost prezentate în premieră sau avanpremieră în Franţa. 


De asemenea, în colaborare cu Universitatea Naţională de Arte din Bucureşti, ICR Paris a prezentat, pe 21 şi 22 februarie, expoziţia şi defilarea de modă 'Arta convergenţelor'. Momentele artistice au reflectat influenţele europene diverse în cultura română, de la Dubuffet la Tzara, de la povestirile lui Eliade la portretele imperiale ale lui Napoleon şi ale Josefinei.



www.rri.ro
Publicat: 2019-04-17 12:20:00
Vizualizari: 1052
TiparesteTipareste