România şi moneda euro

românia şi moneda euro La Academia Română a fost prezentat Raportul de fundamentare a Planului naţional de adoptare a monedei euro.

Aderarea Romaniei la moneda euro reprezintă un adevărat proiect de ţară, pentru succesul căruia este nevoie de sprijinul întregii societăţi, declara premierul Viorica Dăncilă cu ocazia prezentării raportului de fundamentare a Planului naţional de adoptare a euro. 


La fel ca integrarea în Uniunea Europeană şi în NATO, aderarea la zona şi moneda euro are anvergura unui adevărat proiect de ţară, consideră şefa executivului de la Bucureşti. În opinia acesteia, trecerea la euro va aduce beneficii societăţii româneşti, însă pentru succesul acestui demers este necesar sprjinul mediului academic, al societăţii civile şi partidelor politice, al partenerilor sociali şi al instituţiilor fundamentale ale statului. Sunt esenţiale pregătirea etapei premergătoare a acestui proces, anume adaptarea la Mecanismul european al ratelor de schimb, precum şi luarea de către Guvern a măsurilor necesare pentru creşterea competitivităţii şi asigurarea unei creşteri economice sustenabile. 


Viorica Dăncilă: "Am convingerea că, prin măsuri de stimulare economică şi de susţinere a domeniilor competitive, prin dialog deschis şi constant cu partenerii sociali, există premise ca la orizontul anului 2024 România să poată îndeplini cerinţele fundamentale de adoptare a monedei euro". 


Preşedintele Academiei Române, Aurel Pop, a subliniat că prezenţa României în Uniunea Europeană este fundamentală şi adaptarea ţării la valorile acesteia a fost salvatoare pentru binele societăţii. 


Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, este adeptul unei abordări prudente, pentru că, în opinia sa, aderarea la zona euro nu rezolvă automat problemele unei economii, ba chiar poate să le agraveze. Guvernatorul Băncii centrale crede că trebuie urmărit şi modul în care ţări din regiunea central şi est-europeană au înţeles să procedeze atunci când au trecut la moneda euro. În opinia sa, relevant pentru România este modul în care abordează subiectul Polonia, Cehia şi Ungaria. Aderarea la euro rămâne un angajament al asumat. 


Mugur Isărescu: "Trecerea la euro este o chestiune de când, nu una de dacă, angajamentul României de a intra în zona euro fiind indiscutabil, întrucât constituie o obligaţie asumată prin Tratatul de aderare la Uniunea Europeană. Dincolo însă de constrângerea formală şi juridică, angajamentul adoptării monedei unice reflectă şi ataşamentul puternic al României faţă de proiectul european. Altfel spus, asumarea pe deplin a destinului european al României presupune şi intrarea în zona euro". 


Nu trebuie pierdut din vedere - a amintit Mugur Isărescu - faptul că acest demers nu are o dimensiune strict tehnică, de schimbare a bancnotelor şi a monedelor în lei cu cele în euro, ci constituie un proces de mare complexitate, care, pentru a se derula adecvat si a se încheia cu succes, impune gestionarea extrem de atentă şi o bună colaborare între instituţiile implicate. 



www.rri.ro
Publicat: 2019-04-17 12:45:00
Vizualizari: 1157
TiparesteTipareste