Educaţie pentru sănătate şi nutriţie

educaţie pentru sănătate şi nutriţie Obezitatea în rândul copiilor a devenit un subiect de îngrijorare, peste tot în lumea dezvoltată. În ultimii ani, şi în România, a crescut foarte mult numărul persoanelor supraponderale şi obeze, mai ales în rândul copiilor şi adolescenţilor.

Obezitatea în rândul copiilor a devenit  un subiect de îngrijorare, peste tot în lumea dezvoltată. În ultimii ani, şi în România, a crescut foarte mult numărul persoanelor supraponderale şi obeze, mai ales în rândul copiilor şi adolescenţilor. O dieta nesănătoasă (prea bogată în zaharuri şi grăsimi) şi lipsa sportului, duc la creşterea necontrolată în greutate. Foarte puţini copii  se mai joacă în jurul blocului sau practică baschet, fotbal, tenis sau orice alt sport potrivit vârstei lor.  Numai în 2017, la un spital de copii din Iaşi au trecut 1.743 de copii diagnosticaţi cu obezitate, pe lângă celelalte probleme de sănătate, dintre aceştia 392 având ca diagnostic principal obezitatea. Medicii atrag atenţia că prevalenţa obezităţii s-a triplat în rândul noilor generaţii în ultimele două-trei decenii şi că, de cele mai multe ori, vina aparţine părinţilor care le satisfac toate poftele şi îi îndoapă cu tot felul de dulciuri. Mai mult, în multe familii, oferirea de mâncare de tip fast food este o recompensă sau o formă de răsfăţ pentru copii. 


Studiile Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii arată că, până în anul 2030, 90% din populaţia lumii va fi supraponderală. Specialiștii susțin că educaţia alimentară trebuie să înceapă acasă şi apoi continuată în școală. Iată ce ne-a declarat Rucsandra Topoloiu, coordonator programe la Asociaţia ABC-ul Nutriţiei:  "La nivelul anului 2017, studiile arată ca 12,4% din populația țării noastre ar fi afectată de diabet, iar la copii incidența apariției diabetului la 100 de mii de locuitori ar fi de  13,3%, datele  aparțin Institutului Național de Sănătate Publică. Principalele cauze ar fi lipsa de educație nutritivă și lipsa de mișcare, iar complicațiile diabetului sunt dintre cele mai serioase. 


Dacă ne referim la obezitatea infantilă situația este la fel de îngrijorătoare. Statistice arată că  România ocupa locul doi în Europa la obezitatea infantilă, adică 1 din 4 copii cu vârste de 8 ani are probleme de greutate, iar 1 din 10 suferă de obezitate. Atât supraponderalitatea, cât și obezitatea sunt factori importanți în  apariția diabetului de tip 2, iar o alimentație de calitate este esențială pentru reducerea îmbolnăvirilor din perioada copilăriei și prevenirea bolilor cronice la viitorul adult. Principalii responsabili de alimentate sunt părinții, din păcate. Atât părinții cât și copiii nu au o dietă echilibrată, consumă  produse procesate, sucuri acidulate cu foarte mult zahăr, puţine fructe și legume. Toate duc, din păcate, la o serie întreagă de probleme și de boli.        

                

În  multe şcoli din România se derulează deja  programe şi cursuri de educaţie pentru un stil de viată  sănătos.  Din 2004 se derulează opționalul Educație pentru sănătate, din clasa I până în clasa a XII-a. Şi Asociația "ABC-ul Nutriției" a demarat programul "Ora de nutriție", prin care elevii învată cum să se hrănească sănătos și cât de importantă este mişcarea în aer liber, spune Rucsandra Topoloiu:   "In toamna anului 2016, am pornit cu câteva şcoli din Bucureşti, apoi ne-am extins şi am  ajuns până la 2200 de elevi, cu care am lucrat în Bucureşti şi Constanţa, implicând 11 şcoli gimnaziale şi două licee. Le-am creat module educaţionale pentru a le transmite celor mici cunoştinte despre conceptul de viaţă sănătoasă, chiar de la vârste destul de fragede, începând cu vârsta de 8 ani.  In echipa noastră de traineri avem tehnicieni nutriţionişti, medici, studenţi la farmacie sau medicină care s-au alăturat demersului nostru. 


Toţi aceştia, prin voluntariat, merg în şcoli şi vorbesc, timp de 7 săptămâni consecutive - pentru că atât  durează proiectul nostru - în timpul orelor de dirigenţie, despre ceea ce înseamnă o alimentaţie sănătoasă. Ne axăm pe piramida nutriţiei, care sunt alimentele care ar trebui să stea la baza alimentaţiei, ce ar trebui să consumâm cel mai mult, şi ce ar trebui să consumăm cel mai puţin, care sunt riscurile în momentul în care consumăm mult prea mult zahăr sau alimente procesate. Mai vorbim despre importanţa apei şi hidratarea, care este rolul apei,  despre principii de viaţă sănătoasă, despre sport, despre grija pentru risipa alimentară...


Modelul educațional al Asociaţiei "ABC-ul Nutriţiei" a  fost conceput alături de medici și tehnicieni nutriționiști, de psihologi și de specialiști  în educație. Lecțiile au un stil de predare interactiv și non formal, menit să acopere diverse tipuri de învățare, iar copiii sunt foarte receptivi la astfel de informații, ne mai spune Rucsandra Topoloiu:   "Proiectul se adrezează şcolilor gimnaziale, din calsa a V-a până la liceu, însă am lucrat şi cu copii din clase mai mici, în funcţie de dorinţele şcolilor şi disponibilitatea trainerilior implicaţi. De fiecare dată, noi îmbunătăţim şi adaptăm informaţiile şi venim cu informaţii practice, cu informaţii interactive, cu jocuri,  cu sfaturi, astfel încât copiii să le poată pune şi în practică. Ii învăţăm asocieri alimentare corecte, să renunţe la cipsuri şi dulciuri, pe care le cumpără de la chioşcul şcolii, şi să consume pachetul de acasă. In cadrul programului, nu lucrăm doar cu copii, avem şi componenta de adulți, profesori de la clase, avem ore și cu ei pentru că considerăm că sunt un model pentru copii. De asemenea, organizăm, ședințe cu părinții în care le vorbim despre toate aceste principii de alimentație sănătoasă".


Ministerul Educaţiei Naţionale în colaborare cu Ministerul Sănătaţii a anunţat introducerea unei materii noi în şcolile din România, începând din toamna anului 2020. Este vorba de opționalul " Educaţie pentru sănătate şi nutriţie". Prevederea face parte dintr-o serie de modificări aduse Legii educației de către parlamentari, modificări publicate în Monitorul Oficial. Insă nu se cunosc detalii în privința felului în care ar trebui să se facă educația pentru sănătate și nutriție în instituțiile de învățământ din România.


www.rri.ro
Publicat: 2019-05-01 14:52:00
Vizualizari: 1821
TiparesteTipareste