Jurnal românesc - 17.04.2019

jurnal românesc - 17.04.2019 Nava şcoală Mircea împlineşte, pe 17 mai, 80 de ani de când a intrat în serviciul Marinei Militare Române. Pentru a marca acest eveniment, conducerea Forţelor Navale a planificat un marş istoric de instrucţie de la Constanţa până la Hamburg.

Ministrul pentru românii de pretutindeni, Natalia Elena Intotero, se află într-o vizita oficială în Israel, în perioada 16-19 aprilie, unde are programate întâlniri cu oficialităţi şi cu reprezentanţi ai comunității românești. Demnitarul a fost primit la Reprezentanța Patriarhiei Române din Ierusalim de Teofil Anăstăsoaie, Superiorul Așezămintelor Românești din Israel, cu care a discutat despre prezenţa pelerinilor români în Ţara Sfântă. Totodată, a avut loc şi o întâlnire cu Sofian Brașoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Germaniei, Austriei și Luxemburgului, ocazie cu care a fost evidenţiat rolul important al Bisericii Ortodoxe Române în păstrarea și promovarea identității lingvistice, spirituale și a culturii române în diaspora. Ministrul a avut o întrevedere oficială cu viceprimarul Ierusalimului Yosef Daitsh. Natalia Intotero a vizitat şi kibbutz-ul Ramat Rachel împreună cu rabinul comunității originarilor din România, Iosef Wasserman. Conform statisticilor oficiale israeliene, în Israel trăiesc 86.200 de cetăţeni născuţi în România la care se adaugă 125.800 de urmaşi ai familiilor originare din Romania, care s-au născut în Israel.


Nava şcoală Mircea împlineşte, pe 17 mai, 80 de ani de când a intrat în serviciul Marinei Militare Române. Pentru a marca acest eveniment, conducerea Forţelor Navale a planificat un marş istoric de instrucţie de la Constanţa până la Hamburg, portul în care a fost construită şi din care a plecat în 1939. Velierul, construit din metal şi dotat atât cu trei catarge cât și cu un motor Diesel naval, va pleca în călătorie la data de 6 mai, când echipajului de bază al navei i se vor alătura 120 de cadeţi, studenţi ai Academiei Navale. Construcţia Bricului Mircea a fost încheiată la 22 septembrie 1938, iar la 17 mai 1939, a intrat în dotarea Marinei Române. După reparaţiile capitale efectuate în anii 1994-2002 la Șantierul Naval Brăila, Bricul Mircea a devenit una dintre cele mai moderne nave de acest tip din lume aflate încă în folosinţă. De-a lungul călătoriei sale aniversare de 94 de zile, nava şcoală va acosta în 11 porturi.


Președintele OSCE, ministrul de Externe slovac Miroslav Lajčák, a declarat că pentru a menține dinamica pozitivă în procesul de reglementare transnistreană este nevoie de un dialog constructiv și pași mici și concreți în consolidarea încrederii, transmite Radio Chişinău. Şeful OSCE a amintit de cele 5 acorduri implementate de cele două părţi în 2018, precum cele privind plăcuțele de înmatriculare neutre sau școlile cu predare în aflabetul latin. "Acum, Chișinăul și Tiraspolul trebuie să intensifice dialogul, să depună eforturi în vederea finalizării "pachetului Berlin plus" și să identifice noi domenii de lucru în comun", a afirmat Lajčák. Oficialul a precizat că așteaptă cu nerăbdare formarea rapidă la Chișinău a unui guvern stabil şi a reiterat sprijinul președinției Slovace a OSCE pentru avansarea procesului de reglementare transnistreană bazat pe integritatea teritorială și suveranitatea Republicii Moldova cu un statut special pentru Transnistria.


Custodele Coroanei române, Margareta, şi principele Radu au fost primiţi la Palatul Luxemburg de vicepreşedintele Senatului Franţei, Philippe Dallier. Discuţiile s-au concentrat pe Sezonul Cultural România - Franţa, despre care oficialul francez a spus că "permite consolidarea legăturii" dintre cele două ţări, dar nu au ocolit subiectul incendiului care a devastat, luni noaptea, Catedrala Notre-Dame din Paris. Custodele Coroanei a vizitat apoi Biblioteca şi Arhivele Palatului şi i-au fost prezentate volume cu portrete ale Regelui Ferdinand, vechi ilustraţii ale Dunării, dar şi schiţe ale catedralei Notre-Dame cuprinse într-un volum de epocă. Custodele Coroanei, Margareta, şi principele Radu se află, până vineri, în Hexagon, la invitaţia autorităţilor franceze, şi mai au programate vizite la Crucea Roşie, Muzeul Luvru şi Comitetul Naţional Olimpic. Vizita are loc la 100 de ani de când Regina Maria a reprezentat România la Paris într-un demers diplomatic şi regal.


www.rri.ro
Publicat: 2019-04-17 11:29:00
Vizualizari: 783
TiparesteTipareste