O sută de zile la preşedinţia Consiliului Uniunii Europene

o sută de zile la preşedinţia consiliului uniunii europene Premierul Viorica Dăncilă a anunţat că în primele 3 luni de mandat ale preşedinţiei României la Consiliul UE au fost finalizate 90 de dosare legislative dificile.

Premierul Viorica Dăncilă a prezentat bilanţul Preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene la 100 de zile de mandat. Şefa Guvernului de la Bucureşti a spus că miniştrii PSD-ALDE au coordonat dosare dificile, complexe, unele dintre ele amânate din mandatele preşedinţiilor precedente, le-au negociat şi le-au adus la stadiul de finalizare. Potrivit acesteia, în primele trei luni de mandat, România a gestionat peste 1.100 de evenimente şi reuniuni şi au fost finalizate peste 90 de dosare, cu un impact major în UE. 


Viorica Dăncilă: "Am dovedit alături de Reprezentanţa permanentă şi de experţii din ministere că avem o echipă puternică, o echipă responsabilă. Am convingerea că după acest mandat de şase luni se va vorbi mai mult despre România ca despre o ţară cu voce puternică şi respectată în Europa". 


Referindu-se la unele dintre dosarele finalizate recent, Dăncilă a salutat adoptarea formală în Consiliu, ca ultim pas al procedurii legislative, a normelor comune pentru piaţa gazelor naturale, cele privind drepturile de autor, normele referitoare la contractele de vânzări de bunuri şi contractele de furnizare de conţinut digital online. Premierul a vorbit şi despre importanţa alegerilor europarlamentare din 26 mai. Ca preşedinţie a Consiliului UE, România a lucrat pentru crearea unui mediu de desfăşurare a alegerilor în mod liber şi corect, au fost stabilite reguli mai clare pentru protecţia datelor cu caracter personal şi sancţionarea folosirii acestora în scopul de a manipula desfăşurarea şi rezultatele alegerilor. Guvernul român a fost implicat activ în negocierile pentru Brexit. 


"În mandatul nostru au fost finalizate şi adoptate formal la nivelul Consiliului 15 propuneri legislative care au rolul de a limita efectele unei retrageri fără acord a Marii Britanii", a afirmat şefa guvernului de la Bucureşti. 


Potrivit acesteia, scopul este de a proteja cetăţenii şi mediul de afaceri. De aceea, Bucureştiul a obţinut decizii în domenii cheie, precum transportul rutier şi aerian, coordonarea sistemelor de securitate socială,  programul de burse Erasmus +, vize. 


Premierul Dăncilă a precizat că şi în următoarele luni vor continua dezbaterile privind viitorul UE, iar România va promova consolidarea proiectului european. Viorica Dăncilă: "România a promovat în mod constant importanţa menţinerii unităţii în cadrul UE, fără diviziuni pe criterii geografice, economice sau sociale, state membre vechi şi state membre noi sau viteze diferite de integrare europeană". 


În domeniul migraţiei, a afirmat Viorica Dăncilă, preşedinţia română a reuşit revizuirea cadrului juridic pentru funcţionarea reţelei europene a ofiţerilor de legătură în materie de migraţie şi a finalizat negocierile privind extinderea mandatului Agenţiei Europene pentru Paza Frontierelor şi Garda de Coastă. La capitolul protecţie socială pentru cetăţenii europeni, premierul  român a menţionat finalizarea negocierilor şi adoptarea mai multor reglementări europene, care au ca obiectiv condiţii de lucru mai bune pentru cetăţeni. 



www.rri.ro
Publicat: 2019-04-18 12:40:00
Vizualizari: 993
TiparesteTipareste