Expoziția Specii de Spații

expoziția specii de spații Expoziția Specii de Spații - vernisată recent la Muzeul National de Artă al României - a marcat debutul Sezonului Franța-România 2019 la București, deschis de preşedintele României.

Expoziția Specii de Spații - vernisată recent la Muzeul National de Artă al României - a marcat debutul Sezonului Franța-România 2019 la București, deschis de preşedintele României. Evenimentul s-a desfăşurat în prezenţa unor personalităţi notabile din cele două ţări, alături de artişti invitaţi şi jurnalişti. Publicul poate admira lucrările celor 24 de artişti până în ziua de 14 iulie 2019. Elementele de pornire ale proiectului sunt explicate de Mihnea Mircan, curatorul expozitiei, doctorand în arte la Monash University din Australia şi scriitor:  "Expoziţia este configurată la întâlnirea dintre trei elemente diferite. Pe de-o parte, colecţia Băncii Société Générale de la Paris şi experienţa pe care am avut-o atunci când am vizitat-o. Trebuie să vă imaginaţi două turnuri din cartierul La Défense, nişte volume arhitecturale pline de elan, monumentale care sunt întreţesute cu imaginaţia spaţială foarte particulară ce se degajă din aceste lucrări de artă instalate în toate spaţiile din aceste turnuri.. Mai întâi, într-un spaţiu public de la intrare - unde sunt lucrări de dimenisuni foarte mari - apoi ajungem la lucrări mai mici şi, din nou ceva mai mari."


A fost primul motor al proiectului. Cel de-al doilea este legat de Bucureşti şi de cele două săli ale Muzeului Naţional de Artă al României care găzduiesc lucrările recent vernisate. Mai multe aflăm tot de la Mihnea Mircan, curatorul expozitiei:  "Sunt două săli extrem de diferite una faţă de cealaltă, aş spune că totul le separă. Scara, atmosfera, felul în care arată decoraţia. Sunt lucruri care sugerează că, la un moment dat, prin anii `60 ai istoriei foarte complicate a edificiului, a existat un fel de discrepanţă între tiparele arhitectonice şi cele ideologice. Arhitecţii care s-au ocupat de unele spaţii nu ştiau dacă să cloneze stilul vechi, regal ale palatului, dacă să  "dilueze" latura ornamentală sau că inventeze spaţii noi. 


Cele două săli sunt cumva suspendate în diferenţa asta dintre ele şi de aici a pornit un element important în conceperea proiectului. Al treilea element inclus în ideea întregii expoziţii este dialogul cu un text remarcabil scris de Georges Perec, în anii `70. Textul se numeşte chiar aşa - Specii de Spații - şi de aici titlul expoziţiei. În acest text, scriitorul şi cineastul francez afirmă că spaţiul este întotdeauna un mediu, un intermediar. Defineşte spaţiul ca fiind ceva între o noţiune abstractă - cu care nu putem lucra - şi suma obstacolelor pe care le întâlnim în fiecare zi.. Când ne deplasăm printr-un oraş, prin propria casă. Când descoperim că fiecare loc ne "prescrie" un anumit tip de comportament şi că, prin urmare, în fiecare loc ne purtăm diferit. Noi trecem nu doar de la un spaţiu la altul, ci şi de la un mod de acţiune şi de gândire la altul."


Este important de ştiut că Muzeul Național de Artă al României a deschis trei expoziții în cadrul Sezonului Franța - România 2019. Pe lângă expoziția Specii de Spații- doritorii sunt invitaţi în alte două spaţii gata să le ofere o "felie" de răsfăţ vizual.


www.rri.ro
Publicat: 2019-04-22 14:30:00
Vizualizari: 773
TiparesteTipareste