Paște în România

paște în românia Bucovina și Maramureșul sunt primele destinații la care ne gândim atunci când vorbim despre tradiții și despre obiceiuri românești străvechi.

Bucovina și Maramureșul sunt primele destinații la care ne gândim atunci când vorbim despre tradiții și despre obiceiuri românești străvechi. Iar asta cu atât mai mult în preajma marilor sărbători religioase. Cele două zone sunt intens promovate la târgurile naționale și internaționale de profil, iar, de Paște,  toată zona se animă, după cum aflăm de la Cătălina Velniciuc, coordonatoarea Centrului de Informare Turistică Suceava. "De Paște, ca în fiecare an, unitățile administrative teritoriale organizează evenimente referitoare la însemnătatea tradițiilor și obiceiurilor pascale din Bucovina. Pensiunile așteaptă turiștii cu bucate tradiționale, demonstrații de încondeiere de ouă, cu plimbări la mănăstiri. Este un adevărat spectacol și cultural, și gastronomic."


Laura Dan, șef serviciu relații publice și promovare turistică în cadrul Consiliului Județean Maramureș, spune că Maramureșul se mândrește cu meșteșugarii săi renumiți.  "Paștele înseamnă în Maramureș bucate tradiționale în primul rând. Sunt foarte multe oferte turistice în perioada Paștelui. Maramureșul istoric e ocupat în momentul de față în proporție de 80-90%. Se păstrează tradițiile, toate ritualurile din străbuni sunt prezentate turiștilor care ne calcă pragul. Avem foarte mulți meșteșugari olari, țesători. De obicei, la târguri venim cu meșteri populari care să arate turiștilor inclusiv cum se fac opincile."



De Paște sunteți invitați și la castel. Este vorba de o cetate medievală construită în secolul al XIV-lea, aflată într-o stare extraordinară. Castelul Bran, ridicat pe o stâncă, la o înălțime de relativ 40 de metri peste nivelul solului, este pe patru niveluri, are patru turnuri și este caracterizat de o lipsă totală a simetriei. În anul 2009, domeniul Bran a trecut din administrare publică în administrare privată, în urma retrocedării domeniului către nepoții Reginei Maria, moștenitori ai familiei regale. Bogdana Balmuș, directoare PR la castelul Bran.  

"Ca de fiecare dată, încercăm să transformă Castelul Bran de sărbătoare. De data aceasta, sărbătorile pascale aduc la noi expoziții tematice, ateliere de încondeiat ouă, cântece și dansuri populare, dar și produse tradiționale de savurat la restaurantul castelului Bran. Copiii vor avea ocazia să picteze sub îndrumarea meșterilor populari ouă din lemn pe care apoi le pot păstra ca amintire. Tot pentru copii, în prima zi de Paște, iepurașul îi va aștepta la sala de muzică din castelul Bran și le va oferi ouă din ciocolată. De asemenea, tocmai am încheiat vernisajul expoziției "Sărbătoarea Paștelui la mocanii săceleni", care e organizată cu ajutorul Serviciului Cultură Tradițională din cadrul Centrului Cultural Reduta, din Brașov. Obiectele expuse aparțin meșterului popular Fane Lupu, care este și animator al ansamblului Zestrea Săceleană, care susține un program de dansuri și cântece mocănești în curtea castelului. Iar în data de patru mai, ansamblul Junii Săceleni va prezenta obiceiuri și dansuri tradiționale."



Turiștii străini rămân mereu foarte impresionați și sunt mereu bucuroși să descopere bogăția tradiției și a culturii românești, continuă Bogdana Balmuș.   "Participă cu bucurie la ateliere. Au fost ani în care, tot de sărbători am avut ansambluri populare în curtea interioară a castelului și, cu bucurie, s-au prins în horă sau au participat la ritualuri străvechi, care au fost reproduse în acest spațiu. Au gustat din  coșurile de bunătăți aduse de oamenii din zonă, din băuturile tradiționale și au fost foarte încântați. Zona este foarte frumoasă, iar castelul Bran a devenit din 2009 o destinație pentru o întreagă zi. Turiștii nu vor regreta dacă vor petrece sărbătorile la Bran, iar dacă vor mai rămâne și de 1 mai, îi așteptăm la o premieră: o demonstrație de gătit în parcul regal. Am intitulat evenimentul "De 1 mai, mâncăm la brăneni". Vedeta va fi brânza gătită în diverse moduri, atât brânză sărată cât și dulce. Va concerta și fanfara orașului Codlea, deci va fi o zi deosebită."



Ștefan Necula, directorul unei agenții de turism, ne amintește că litoralul românesc al Mării Negre vine cu o ofertă greu de refuzat.  "Mai mult de 80 de hoteluri din totalul celor existente pe litoralul românesc sunt deschise în perioada de Paște și de 1 mai. În această perioadă, prognozăm că va fi un grad de ocupare de 100% pentru stațiunile Mamaia și Vama Veche. Deja, în momentul acesta, avem o creștere de 25% față de anul trecut, în perioada liberă de 1 mai. În același timp, sperăm ca vremea să fie foarte bună. Litoralul românesc este și a fost o gazdă primitoare întotdeauna. De la an la an, condițiile de cazare și locurile de distracție din cadrul hotelurilor sunt tot mai bune. În același timp, și infrastructura din stațiuni se pune la punct. Credem că ospitalitatea românească și mesele speciale de Paște pot adăuga un plus unei vacanțe."



Majoritatea vacanțelor pentru această perioadă se vând în luna aprilie, însă rezervările au început din ianuarie. Un sejur în această perioadă ajunge pana la 600 lei (126 euro), pe cameră, pe zi, în Mamaia, dar prețurile medii de cazare in stațiunea Mamaia nu depășesc 180 lei pe camera (38 euro), pe zi. "În ultima vreme, plaja tarifelor a început să se echilibreze pe litoralul românesc. Găsim și cazări la prețuri foarte decente, în condiții decente. Bineînțeles, trebuie să existe și niște vârfuri, fiindcă avem câteva locuri cotate excelent. În această perioadă, de exemplu, în stațiunea Eforie Sud, o cameră dublă pornește de la prețul de 63 de lei(14 euro) pe cameră, pe noapte. Cred că este un preț foarte bun pentru litoralul românesc."


Iată, așadar, doar câteva dintre motivele pentru care trebuie să vizitați România în timpul sărbătorilor pascale.



www.rri.ro
Publicat: 2019-04-25 12:47:00
Vizualizari: 1236
TiparesteTipareste