Români în lume - 24.04.2019

români în lume - 24.04.2019 Cinci producţii şi coproducţii cinematografice româneşti vor fi prezentate în cadrul celei de-a 16-a ediţii a festivalului internaţional de film CROSSING EUROPE, care va avea loc la Linz, în perioada 25-30 aprilie.

Cinci producţii şi coproducţii cinematografice româneşti vor fi prezentate în cadrul celei de-a 16-a ediţii a festivalului internaţional de film CROSSING EUROPE, care va avea loc la Linz, în perioada 25-30 aprilie. Regizoarea Ana Lungu va face parte în acest an din juriul secţiunii Competition Fiction, iar la festival vor fi prezenţi regizorii Nora Agapi şi Marius Oltean, alături de actriţa Alina Şerban. România este reprezentată în programul competițional de filmele "Un prinţ şi jumătate", regia Ana Lungu, în secţiunea European Panorama Fiction, "Monştri", regia Marius Olteanu, în secţiunea Competition Fiction, "Timebox", regia Nora Agapi, în secţiunea Architecture and Society, "Singură la nunta mea", regia Marta Bergmann, în secţiunea Yaaas! Competition, şi "SAF", regia Ali Vatansever, în secţiunea Competition Fiction. Festivalul internaţional de la Linz oferă o selecţie de 170 de producţii reprezentative din genurile film artistic, documentar şi scurtmetraj. La realizarea ediţiei din acest an participă şi Institutul Cultural Român de la Viena.


Filmul "Reconstituirea" a fost proiectat la Arhiva Națională de Filme din China, în cadrul Festivalului Internațional de Film de la Beijing, şi la Academia de Film din capitala Chinei cu ocazia organizării Simpozionului dedicat regizorului român Lucian Pintilie, inițiat de ICR Beijiing. La proiecţii au participat directorul adjunct și directorul artistic al Arhivei Naționale de Film, Mihai Fulger, profesorul și criticul de film Andrei Gorzo, precum și profesori de specialitate, printre care criticul de film Wang Yao, profesor doctor la Academia de Film din Beijing. 260 de filme locale și străine au fost selectate şi au participat la ediţia 2019 a Festivalului Internațional de Film de la Beijing, care s-a încheiat pe 21 aprilie. România participă la acest festival încă din 2016, când membru al juriului a fost regizorul Corneliu Porumboiu, filmul său "Comoara" a fost prezentat în cadrul secțiunii "Beijing Film Panorama", iar în competiția pentru Premiul Tiantan a participat pelicula "Aferim!" regizată de Radu Jude, care a primit distincţia pentru cea mai bună imagine. În 2017, Radu Jude a participat în calitate de membru al juriului, iar în 2018, această poziţie i-a revenit regizorului Călin Peter Netzer al cărui film "Medalia de onoare" a fost proiectat în cadrul festivalului.


Institutul Cultural Român de la Budapesta anunţă că directorul artistic al Bucharest International Dance Film Festival, Simona Deaconescu, participă la a 2-a ediţie a Szerpentin Dance Film Festival, care se va desfăşura în Ungaria în perioada 25-28 aprilie. Manifestarea, organizată de Fundația Parallel Art din Budapesta, este singura platformă internațională din Ungaria dedicată exclusiv producțiilor de film care tratează subiectul dansului sau al mișcării. Simona Deaconescu a absolvit Regie de Film și Coregrafie în cadrul Universităţii Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică "I.L. Caragiale". În 2013, a înființat colectivul artistic Tangaj Dance alături de care a creat patru spectacole care s-au jucat atât în ţară cât şi peste hotare. A realizat filmele "Silent Places" și "Sonder", care au fost selectate în festivaluri internaționale, iar în 2016 a primit Premiul Centrului Național al Dansului București pentru contribuția adusă dansului contemporan din România. Szerpentin Dance Film Festival se desfășoară pe parcursul a patru zile şi se va concentra pe scurtmetraje. În acest an, programul include lucrări și experimente inițiate de profesioniști de dans, artiști vizuali, compozitori, artiști video, arhitecți și designeri de modă.


www.rri.ro
Publicat: 2019-04-24 11:46:00
Vizualizari: 647
TiparesteTipareste