Valoarea schimburilor comerciale de produse agricole ale UE

valoarea schimburilor comerciale de produse agricole ale ue Uniunea Europeana a exportat și a importat produse agricole în valoare de de 275 de miliarde de euro.

Valoarea totală a importurilor şi exporturilor de produse agricole între Uniunea Europeană şi restul lumii a fost anul trecut de 275 de miliarde de euro, echivalentul a 7% din totalul comerţului internaţional cu bunuri în afara UE, conform datelor publicate marți de Eurostat, informează Agerpres.


Deficitul a fost redus, anul trecut, deoarece valoarea exporturilor din blocul counitar s-a ridicat la 137 de miliarde de euro, în timp ce importurile au fost în valoare de 138 de miliarde de euro.


Valoarea schimburilor comerciale ale UE, dublă față de anul 2002


În privința volumului, Uniunea Europeană a importat 151 de milioane de tone de produse agricole, iar exporturile au ajuns la 99 de milioane de tone. În perioada 2002 - 2018 volumul total al comerţului anual a avut o rată anuală de creştere de 2,1%. Exporturile au crescut mai rapid (3,1%) decât importurile (1,5%). Creşterea medie anuală a preţurilor pentru exporturi (2,6%) a fost mai scăzută decât pentru importuri (2,8%).


Eurostat mai arată că volumul schimburilor comerciale s-a dublat în perioada 2002-2018. În cei 17 ani, exporturile au înregistrat o creştere medie anuală de circa 5,8%, în timp ce importurile au crescut în medie cu 4,3%. Volumul comercial total din aceeași perioadă au consemnat o creștere anuală medie de 2,1%. Creșterea exporturilor a fost, din nou, mai mare (3,1%) față de media importurilor (1,5%).


Balanța importurilor și exporturilor de produse agricole în statele UE (Sursa: Eurostat)

balanta-export-import-agricole-2018-eurostat.jpg


Vegetalele, cele mai exportate și importate produse agricole


Produsele agricole sunt împărțite în trei categorii: vegetale (pomi, plante, legume, fructe, cafea, cereale, seminţe şi ulei), produse alimentare (diverse tipuri de bunuri procesate precum zahărul, berea, tutunul şi furajele pentru animale) şi produse de origine animală (animale vii, carne, peşte, crustacee, produse lactate, ouă, miere etc).


În 2018, produsele alimentare au reprezentat 57% din exporturilor de produse agricole ale Uniunii Europene, vegetalele - 22% - şi produsele de origine animală - 21%. Vegetalele au reprezentat anul trecut 48% din importurile de produse agricole ale blocului comunitar, produsele alimentare - 32% - şi produsele de origine animală - 20%.


Importuri mari în România


România a înregistrat anul trecut cea mai mare creștere a  importurilor de produse agricole. Țara noastră a avut o producție record de cereale, în 2018, dar s-a confruntat cu o epidemie de pestă porcină care a făcut ravagii în rândul crescătorilor de animale.  

Astfel,  România a importat alimente și animale vii de peste 6 miliarde de euro, cu  2% mai mult față de anul 2017, conform datelor Eurostat. Exporturile au înregistrat o creștere de 3,6%, valoarea totală fiind de 4,2 miliarde de euro.



www.rri.ro
Publicat: 2019-04-24 18:25:00
Vizualizari: 1183
TiparesteTipareste