Jurnal românesc - 30.04.2019

jurnal românesc - 30.04.2019 36 de secții de votare pentru alegerile europarlamentare din 26 mai vor fi deschise în Republica Moldova, a anunţat Ministerul Afacerilor Externe.

36 de secții de votare pentru alegerile europarlamentare din 26 mai vor fi deschise în Republica Moldova, a anunţat Ministerul Afacerilor Externe. Cele mai multe, 13, vor fi deschise în capitala Chișinău, inclusiv una la Durlești, oraş din cadrul municipiului. În zona de nord a Republicii Moldova vor fi deschise 7 secții, inclusiv 2 la Bălți și câte una la Edineț, Drochia, Soroca, Florești și Fălești. În zona centrală vor exista 9 secții de votare la Telenești, Ungheni, Nisporeni, Orhei, Călărași, Bardar, Ialoveni, Hâncești și Anenii-Noi. Pentru cetățenii români din sud au fost instituite 7 secții de votare la Căușeni, Cimișlia, Leova, Cantemir, Cahul, Giurgiulești şi Carabetovca. Un număr record de 441 de secții de votare vor fi deschise, în total, în afara graniţelor României, la alegerile pentru Parlamentul European. Acestea vor fi organizate, cu precădere, în sediile misiunilor diplomatice și consulare, în sediile institutelor culturale şi în cadrul consulatelor onorifice. Cele mai multe secții de votare sunt organizate în Italia (76), în Spania (50), Republica Moldova (36), Statele Unite ale Americii (31), Marea Britanie (29), Germania (25), Franța (17), Austria (9) şi Belgia (8).


Deputatul Constantin Codreanu, preşedintele Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării, îi solicită ministrului Sănătăţii, Sorina Pintea, accelerarea procesului de recunoaştere a diplomelor medicilor din Republica Moldova. Acesta i-a solicitat ministrului informaţii privind numărul medicilor basarabeni care au depus dosare şi numărul celor care au trecut de procedura de recunoaştere a diplomelor, certificatelor şi titlurilor de medic specialist. Parlamentarul apreciază că numărul celor care au primit soluţii favorabile este unul revoltător de mic. "Din totalul de 262 de medici din Republica Moldova care şi-au depus dosarele pentru obţinerea dreptului de practică pe teritoriul României, în proces de evaluare la comisiile mixte de recunoaştere se aflau doar 174 de dosare, iar în cazul a 88 de dosare au fost făcute solicitări de completare", a spus Constantin Codreanu. "Astfel, la sfârşitul anului 2018, din numărul total al solicitărilor, doar pentru 6 dosare a fost dat avizul Colegiului Medicilor din România şi au fost întocmite documentele de recunoaştere. Este o situaţie inacceptabilă, mai ales ţinând cont că România se confruntă cu o lipsă a cadrelor medicale", a afirmat politicianul. Poziţia lui Constantin Codreanu vine în contextul în care ministrul Sănătăţii a declarat recent că în România există 700 de posturi de medici de familie neocupate.


Deputatul independent Matei Adrian Dobrovie, vice-președintele Comisiei pentru românii din afara granițelor țării, afirmă că, după Legea Educaţiei, românii din Ucraina primesc o nouă lovitură din partea autorităților de la Kiev, după ce Rada Supremă a adoptat legea privind asigurarea funcționării limbii ucrainene ca limbă de stat. Într-un mesaj publicat pe Facebook, acesta spune că a cerut ca Ministerul de Externe să ia din timp o atitudine fermă față de această lege care, apreciază politicianul, pune în pericol menținerea identității etnicilor români. "Am cerut și sesizarea Comisiei de la Veneția în legătură cu aceasta", a scris deputatul pe platforma de socializare. "Din păcate nici aceste demersuri, nici întâlnirile cu Ambasada Ucrainei din București și vizita făcută la Kiev pentru a le explica parlamentarilor ucraineni cum sunt afectate drepturile românilor din Ucraina nu au împiedicat continuarea acestui proces agresiv de asimilare", spune Matei Adrian Dobrovie. Parlamentarul român susţine că Ucraina nu poate continua parcursul european nesocotind drepturile minorităților şi că legile adoptate de legislativul de la Kiev "nu fac decât să submineze îmbunătățirea relațiilor cu Bucureştiul". Românii, în număr de aproape 410.000, reprezintă a treia etnie ca pondere în Ucraina şi sunt concentraţi în regiunile Cernăuţi, Odesa şi Transcarpatia.


www.rri.ro
Publicat: 2019-04-30 11:17:00
Vizualizari: 1438
TiparesteTipareste