Români în lume - 30.04.2019

români în lume - 30.04.2019 Muzeul Municipiului București prezintă, sub genericul "Bucureşti: un portret Novecento", o expoziție de fotografie care va fi organizată la Chișinău în cadrul Muzeului Naţional de Istorie a Moldovei.

Muzeul Municipiului București prezintă, sub genericul "Bucureşti: un portret Novecento", o expoziție de fotografie care va fi organizată la Chișinău în cadrul Muzeului Naţional de Istorie a Moldovei. Expoziția, care va putea fi vizitată în perioada 2 - 31 mai, prezintă o călătorie prin Bucureștiul secolului 20, care dorește să arate evoluția urbană și arhitecturală a orașului. Managerul expoziției, doctorul Adrian Majuru, spune că Bucureştiul este un oraş care trăieşte ambivalent. A avut şi foarte mult de suferit, dar a ştiut întotdeauna să-şi recâştige liniştea și bucuria de a trăi. Bucureştiul este oraşul vitezelor simultan diferite, este un oraş al spaţiilor culturale diferite, pentru că Bucureştiul a fost întotdeauna un oraş deschis, accesibil, primitor cu toţi aceia care se aflau în căutarea unei patrii noi. Bucureştiul a fost şi continuă să fie patria multor oameni veniţi din zone culturale variate. Şi prezenţa acestor oameni, a dorinţei lor de a trăi altfel decât acasă, a făcut din Bucureşti un oraş cosmopolit. Vernisajul expoziţiei va avea loc pe data de 2 mai, la sediul Muzeului Naţional de Istorie a Moldovei din Chişinău, iar intrarea este liberă.


Institutul Cultural Român de la Stockholm, în colaborare cu Biblioteca de Muzică şi Film din cadrul Casei de Cultură a oraşului, prezintă, pe 7 mai, premiera în capitala Suediei a filmului "Nu mă atinge-mă" al Adinei Pintilie. Coproducţia România, Germania, Cehia, Bulgaria, Franţa, premiată cu Ursul de Aur pentru Regie la Festivalul de la Berlin în 2018, se află la graniţa dintre ficţiune, documentar şi artă vizuală şi este o explorare personală a ideii de intimitate, a nevoii umane de contact autentic. Vizionarea filmului face parte din proiectul "Noua cinematografie europeană", o iniţiativă a Biblitecii de Muzică şi Film din cadrul Casei de Cultură din Stockholm. Conceptul acestui nou sezon al proiectului îşi propune evidenţierea unora dintre cele mai interesante regizoare europene actuale, cu scopul de a aduce în prim-plan munca şi creativitatea femeilor din spatele camerelor de filmat. În prima parte a anului 2019 sunt prezentate la Stockholm filme recente şi premiate din Germania, Franţa, Polonia, Marea Britanie şi România, care nu au fost încă prezentate publicului suedez. Proiecţiile sunt precedate de o scurtă introducere despre cinematografia actuală din fiecare din aceste ţări.


Institutul Cultural Român din Londra organizează, pe 1 şi 3 mai, două concerte de gală susținute de Royal Philharmonic Orchestra. Prestigioasei orchestre i se va alătura, în prima zi a lunii mai, violonistul Alexandru Tomescu, pentru un concert ce va avea loc sub bagheta dirijorului Gabriel Bebeșelea, pe cunoscuta scenă muzicală a Cadogan Hall. Două zile mai târziu, orchestra britanică va concerta din nou alături de celebrul violonist român la Winchester Cathedral, una dintre cele mai mari și frumoase catedrale gotice din Europa. La pupitrul celui de-al doilea concert se va afla dirijorul Chris Petrie, promotor al muzicii româneşti în Marea Britanie. Din programul celor două recitaluri fac parte "Suita Nr. 2" de George Enescu, "Balada pentru vioară şi orchestră" a lui Ciprian Porumbescu, "Concertul Nr. 3 pentru vioară" al lui Saint-Saëns, ultima simfonie a lui Mozart - "Simfonia Nr. 41" şi, o premieră mondială, "Simfonia Nr. 2" sau "Simfonia Hampshire" a compozitorului Călin Humă. Concertele sunt organizate de ICR Londra cu sprijinul Ambasadei României în Marea Britanie și sunt incluse în programul cultural ce marchează Preşedinţia română a Consiliului Uniunii Europene.


www.rri.ro
Publicat: 2019-04-30 11:23:00
Vizualizari: 474
TiparesteTipareste