Un nou indice bancar pentru credite

un nou indice bancar pentru credite În România, rata creditelor bancare în moneda naţională este calculată pe baza unui nou indice de referinţă - IRCC.

Banca Naţională a României a publicat, pe 2 mai, un nou indice pe baza căruia va fi calculată rata creditelor bancare în lei, care până acum se făcea pe baza indicelui ROBOR. Noul indicator a fost introdus prin Ordonanţa de urgenţă 19/2019, care modifică OUG 114/2018, prin care a fost introdusă şi taxa pe activele bancare. Indicele de referinţă nou introdus se calculează ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacţiilor interbancare din ultimul trimestru al anului trecut. Spre exemplu, în prima lui zi, indicele de referinţă trimestrial pentru creditele acordate consumatorilor a fost de 2,36%, mai mic decât ROBOR-ul, care era 3,22% la trei luni. 


BNR va publica acest nou indice zilnic şi la sfârşitul fiecărui trimestru valoarea actualizată a indicelui de referinţă pentru creditele consumatorilor. Reprezentanţii BNR spun că nu pot face predicţii în privinţa noului indice. Folosirea lui ar trebui să ieftinească creditele, însă totul depinde de inflaţie şi de modul în care va reacţiona piaţa, mai spun oficialii Băncii Naţionale. Consilierul de strategie al BNR, Adrian Vasilescu, explică:  "Acest indicator este variabil, care să înregistreze ca un seismograf evenimentele zilnic. Nu ştiu cum va fi, va fi mai mare, va fi mai mic. Asta vom vedea. Banca Naţională nu are iniţiativă legislativă, deci nu a intervenit în niciun fel în acest sistem nou de obţinere a creditului şi de rambursare a creditului, dar, la cererea guvernului, a făcut un calcul pe lege, pentru că Ordonanţa 19 arată exact cum şi ce se calculează. Şi Banca Naţională a făcut formula de calcul, ea a fost însuşită de guvern, este afişată pe site-ul Comisiei de Prognoză şi se aplică pentru creditele care încep sau pentru creditele refinanţate".


Reprezentantul BNR a explicat de ce a fost nevoie să fie introdus acest indice nou. Adrian Vasilescu:  "Această ordonanţă se aplică în felul următor: formula creditului are doi indicatori. Unul este invariabil, este marja băncii. Un credit pe 30 de ani rămâne neschimbat, rămâne fix pe marja băncii, dar trebuie să aibă şi un indicator variabil, pentru că viaţa aduce condiţii noi în fiecare zi, dacă nu în fiecare săptămână. Pentru cei care au deja credite, deci restituirea creditului este în curs, nu se schimbă nimic, pentru că măsura care a fost luată prin Ordonanţa 19 nu este retroactivă, ea începe să se aplice pentru cei care vor accesa la creditele unei bănci sau vor face refinanţări, în condiţiile în care vor ajunge la înţelegere cu băncile". În Parlament există o iniţiativă legislativă care urmăreşte aplicarea noului indice bancar şi la creditele în derulare, dar propunerea încă nu a ajuns la vot.


www.rri.ro
Publicat: 2019-05-03 11:44:00
Vizualizari: 814
TiparesteTipareste