Stufat de miel

stufat de miel Stufatul de miel este o mâncare foarte gustoasă, pregătită în perioada sau după zilele de Paşte. De obicei, se folosesc coaste de miel sau o pulpă de miel, pentru 4 ... 6 porţii având nevoie de un kg şi jumătate de carne.

Stufatul de miel este o mâncare foarte gustoasă, pregătită în perioada sau după zilele de Paşte. De obicei, se folosesc coaste de miel sau o pulpă de miel, pentru 4 ... 6 porţii având nevoie de un kg şi jumătate de carne. Ne mai trebuie 15 fire de ceapă verde, 15 fire de usturoi verde şi 5 roşii de dimensiune medie.


Punem puţin ulei într-o tigaie şi prăjim uşor carnea de miel. Tăiem tranversal firele de ceapă şi de usturoi şi le călim tot în tigaie. În continuare, luăm o cratiţă mai încăpătoare şi punem laolaltă coastele de miel, ceapa şi usturoiul, precum şi roşiile tăiate în cuburi mici. Lăsăm vasul în cuptor, la foc potrivit, circa jumătate de oră, iar apoi adăugăm puţin vin roşu, sare şi piper după gust şi mai lăsăm vasul în cuptor pentru câteva minute, după care stufatul poate fi servit.


Dacă avem la dispoziţie carne de miel, dar nu avem ceapă şi usturoi verde, atunci putem folosi alte legume pentru a obţine o tocăniţă. La on kg de carne de miel, ne mai trebuie 8 ... 10 cartofi medii, 2 ardei graşi, 4 roşii, două cepe şi o legătură de pătrunjel. Se curăţă şi se spală cepele şii ardeii, după care se toacă mărunt, iar roşiile se taie în cubuleţe, la fel ca şi carnea, după care toate se pun într-o cratiţă, în care se toarnă apă şi se lasă la fiert după ce am presărat puţin rozmarin. Se adaugă cartofii, tăiaţi în cubuleţe, iar după circa 20 de minute se condimentează cu piper măcinat şi se presară sare după gust. După ce am luat cratiţa de pe foc, presărăm frunze tocate de pătrunjel.

            

Mielul poate fi pregătit şi în aer liber. Profitând de vremea din ce în ce mai caldă, mielul poate fi pregătit la iarbă verde, ca la petrecerile câmpeneşti de altădată. Cei care au mai mul timp la dispoziţie pot încerca o friptură haiducească de miel. Mai întâi trebuie improvizat un cuptor, săpând o groapă puţin mai mare decât mielul care urmează a fi pregătit. În acea groapă se face un foc cu lemne pentru a obţine jar. Mielul trebuie să aibă circa 10 kilograme, să fie întreg, eviscerat, dar cu blana pe el. 

După ce a fost bine spălat în interior, se sărează, iar în interior se introduc circa 10 cepe tăiate felii şi cimbru, după care blana mielului trebuie cusută. Apoi, blana este unsă cu un strat de lut, iar în continuare mielul trebuie pus în groapă, învelit în jar şi apoi acoperit cu pământ. Mielul se va coace lent în jar, iar după 3 ... 4 ore este tocmai bun pentru a fi servit imediat, alături de un pahar de vin.


www.rri.ro
Publicat: 2019-05-04 10:15:00
Vizualizari: 583
TiparesteTipareste