Retrospectiva săptămânii 28.04.-04.05.2019

retrospectiva săptămânii 28.04.-04.05.2019 Sumar: Premierul român în Polonia / Fenomene meteo extreme în România / Pregătiri înaintea vizitei în România a Papei Francisc / Paştele la români

Premierul român în Polonia

Premierul României, Viorica Dăncilă, s-a aflat, miercuri şi joi, în Polonia. În prima zi, ea a participat, la Varşovia, la o reuniune a şefilor de guvern din ţările care au aderat la Uniunea Europeană după 2004. România este şi va fi un susţinător al proiectului european fondat pe convergenţă, coeziune şi solidaritatea statelor membre - a declarat premierul Dăncilă, subliniind că este nevoie de cooperare, fără tensiuni sau diviziuni între Est şi Vest, între ţările mari sau mai mici, pentru ca Uniunea Europeană să funcţioneze eficient. Aderarea şi apartenenţa la Uniune au însemnat pentru România dezvoltare, modernizare, creştere economică şi o îmbunătăţire vizibilă a calităţii vieţii cetăţenilor - a mai spus Viorica Dăncilă, care a dat asigurări că proiectul european va avea şi în viitor în români parteneri activi. Joi, în a doua zi a vizitei în Polonia, premierul de la Bucureşti s-a alăturat miilor de oameni care au luat parte la "Marşul Vieţii", un gest simbolic în onoarea celor şase de milioane de victime ale Holocaustului: au parcurs pe jos cei 3 kilometri care separă fostele lagăre naziste de concentrare de la Auschwitz şi Birkenau. Înainte de începerea marşului, şeful Executivului român a făcut un apel la generaţiile mai tinere, cerându-le ca, prin consolidarea propriei lor educaţii, să combată orice formă de extremism, intoleranţă, rasism sau antisemitism. În opinia sa, evenimentele tragice din timpul celui de-al Doilea Război Mondial nu trebuie să se mai repete niciodată, fiind nevoie de identificarea căilor de combatere a antisemitismului, pentru a beneficia cu toţii de un viitor democratic.


Fenomene meteo extreme în România

Fenomene meteo extreme au creat, săptămâna aceasta, numeroase probleme în special în sudul României. Acestea au început marţi seara, când opt judeţe şi Bucureştiul au fost afectate de vijelii şi ploi torenţiale. Peste o mie de pompieri au venit în sprijinul populaţiei şi autorităţilor locale - au intervenit pentru evacuarea apei din subsolurile unor instituţii publice şi gospodării şi pentru îndepărtarea copacilor şi stâlpilor de electricitate doborâţi de vânt. În judeţul Călăraşi, în sud, o tornadă - fenomen extrem de rar în România - a smuls din pământ copaci şi a lăsat fără acoperiş zeci de case. Un autocar a fost răsturnat şi proiectat de pe şosea pe un câmp din apropiere. 39 de persoane au fost în pericol de moarte. Din fericire, nu s-a înregistrat niciun deces. 12 oameni au fost, însă, răniţi. Miercuri, meteorologii au instituit cod galben de vânt puternic în 18 judeţe din sud şi în Capitală. În paralel, a fost în vigoare o informare meteo de furtuni în cea mai mare parte a ţării. Un cod portocaliu şi unul galben, de această dată de inundaţii, au vizat 21 judeţe din nordul şi vestul ţării. Apoi, joi, o ploaie cu grindină masivă - complet nefirească pentru această perioadă a anului - i-a luat prin surprindere şi afectat pe călătorii de pe Autostrada 2, a Soarelui, care leagă Bucureştiul de litoralul la Marea Neagră. Autorităţile au promis că avertizări referitoare la fenomenele meteo extreme vor fi transmise populaţiei prin sistemul RO-ALERT, activ pe telefoanele mobile, în principal pe baza informaţiilor primite de la meteorologi, dar şi a apelurilor de urgenţă la numărul unic 112 ale cetăţenilor.


Pregătiri înaintea vizitei în România a Papei Francisc

Termenul de înscriere pentru cei care vor să trăiască pe viu vizita Papei Francisc la Catedrala romano-catolică Sfântul Iosif din Bucureşti a fost prelungit până pe 15 mai. Anunţul a fost făcut, săptămâna aceasta, de Arhidieceza Romano-Catolică, care a precizat că în zona din jurul Catedralei bucureştene vor fi prezente circa 40.000 de persoane. Pentru acestea, au fost pregătite 15 ecrane, dar şi două scene pentru momente de rugăciune şi un program religios-artistic. Papa Francisc va face o călătorie apostolică în România din 31 mai până pe 2 iunie. Va vizita Capitala, dar şi Iaşiul (cel mai mare oraş din estul ţării, unde trăieşte o importantă comunitate romano-catolică), Blajul (centru, capitală spirituală a greco-catolicilor români), unde va beatifica şapte episcopi morţi ca martiri în inchisorile comuniste, precum şi sanctuarul franciscan de la Şumuleu Ciuc (tot centru, zonă cu populaţie majoritar maghiară). Sute de mii de persoane, inclusiv de peste hotare, s-au înscris online pentru a participa la Liturghiile pe care le va oficia Papa Francisc.Este al doilea cap al Bisericii Catolice care vizitează România, prima ţară majoritar ortodoxă vizitată, vreodată în istorie, de un Suveran Pontif - în 1999, de Papa Ioan-Paul al II-lea.


Paştele la români

Paştele ortodox, de duminica trecută, a fost urmat de Ziua internaţională a muncii. A fost un foarte bun prilej pentru români să lege numeroasele zile libere într-o minivacanţă. Mulţi au ales să meargă pe litoralul românesc la Marea Neagră, unde, pe 1 Mai, s-a deschis, oficial, sezonul estival. Cu această ocazie au fost organizate festivaluri, întreceri de maşini şi concerte. Cele mai aglomerate staţiuni au fost, şi în acest an, Mamaia şi Vama Veche. Alte locuri alese pentru minivacanţa de Paşte şi 1 Mai - staţiunile montane din Carpaţii Meridionali, Delta Dunării şi zona rurală a Maramureşului, în nord-vest. Angajaţi ai Ministerului de Interne au fost mobilizaţi în special în zonele unde au fost evenimente cu participare numeroasă. Echipaje medicale şi de pompieri au fost, şi ele, în alertă pentru a preveni incidentele, având în vedere, în egală măsură, numărul mare de serbări câmpeneşti. Dacă mulţi români au ales să rămână în ţară, nu puţini au fost şi cei care au plecat în minivacanţa de Paşte şi 1 Mai spre Bulgaria, Grecia, Turcia şi chiar Egipt.


www.rri.ro
Publicat: 2019-05-04 12:30:00
Vizualizari: 1154
TiparesteTipareste