Start în negocierile acordului economic UE-SUA

start în negocierile acordului economic ue-sua Întâlnirea dintre preşedintele american Donald Trump şi preşedintele Consiliului Uniunii Europene Jean-Claude Juncker de pe 28 iulie 2018 de la Washington a relansat acordul economic dintre Statele Unite ale Americii şi Uniunea Europeană.

Întâlnirea dintre preşedintele american Donald Trump şi preşedintele Consiliului Uniunii Europene Jean-Claude Juncker de pe 28 iulie 2018 de la Washington a relansat acordul economic dintre Statele Unite ale Americii şi Uniunea Europeană. Cele două părţi se angajează ca în noul acord să elimine toate tarifele industriale existente şi să îmbunătăţească cooperarea. Astfel, înlăturarea tarifelor la produse industriale va creşte comerţul extern al UE cu 8% şi exporturile SUA cu 9%. În ianuarie 2019, Comisia Europeană a prezentat statelor membre propuneri pentru a primi mandat de negociere şi pe 15 aprilie statele membre au dat executivului comunitar acest mandat. 


Comisarul european pentru comerţ Cecilia Malmstrom a primit cu satisfacţie vestea: "Statele membre ale Uniunii Europene au dat undă verde Comisiei Europene de a deschide negocierile pentru un acord economic limitat cu Statele Unite. Şi salutăm această decizie din toată inima. Acum suntem gata să mergem înainte în următoarea fază a relaţiilor UE-SUA. Preşedintele Trump şi preşedintele Juncker s-au întâlnit în iulie 2018 la Casa Albă şi au căzut de acord să lanseze o agendă transatlantică pozitivă. A fost un pas esenţial în a evita deteriorarea potenţială a relaţiilor date de un posibil război economic şi în a opri ciclul autodistructiv al măsurilor şi contramăsurilor. Parametrii acestui acord au fost schiţaţi foarte clar în comunicatul comun de presă. Textul specifică un număr de domenii asupra cărora ambele părţi consideră că există beneficii tangibile comune pentru cetăţeni şi afaceri. Summitul a stabilit de asemenea grupuri de lucru conduse de mine, din partea Uniunii Europene, şi de ambasadorul american la Uniunea Europeană. Ne-am şi întâlnit deja de câteva ori şi discuţiile sunt în derulare în câteva domenii. Dar pasul făcut acum este crucial pentru că permite Comisiei să conducă în mod formal negocierile."

            

Conform comisarului Malmstrom, noul acord este unul de tip win-win, în care ambele părţi câştigă. Comisia europeană a primit mandat în noul acord să negocieze termenii în două sectoare: comerţul cu bunurile industriale şi standardele de conformitate a lor cerute de ambele părţi. Comisia se angajează şi în domenii în care nu are nevoie de mandat oficial precum industria farmaceutică şi aparatura medicală, practicile de standardizare şi regulile din Organizaţia Mondială a Comerţului. Două domenii sensibile nu se află în noul acord, şi anume agricultura şi achiziţiile publice. Din partea Comisiei se aşteaptă şi o evaluare a impactului social şi de mediu al noului acord.



www.rri.ro
Publicat: 2019-05-06 11:49:00
Vizualizari: 1274
TiparesteTipareste