„Cartea în Triumf”

„cartea în triumf” "Ziua internaţională a cititului cu voce tare", de la 1 februarie, apoi "Cartea la metrou", iar acum "Cartea în Triumf" sunt evenimentele organizate în România de la începutul anului pentru a stimula cititul.

"Ziua internaţională a cititului cu voce tare", de la 1 februarie, apoi "Cartea la metrou", iar acum "Cartea în Triumf" sunt evenimentele organizate în România de la începutul anului pentru a stimula cititul.


Şi cum pasionații de literatură din întreaga lume sărbătoresc în fiecare an, pe 23 aprilie, Ziua Internațională a Cărții și a Drepturilor de Autor, iar Barcelona celebrează evenimentul prin Ziua SanJordi, îmbinând sărbătorarea creştină a sfântului Gheorghe cu cea modernă a cărţii, în Bucureşti, anul acesta, în urma colaborării dintre Primăria Municipiului București (P.M.B.), prin Administrația Monumentelor și Patrimoniului Turistic (A.M.P.T.) şi Grupul Editorial Litera a fost organizată campania "Cartea în Triumf".


Arcul de Triumf, simbol al statului național unitar român, și-a deschis porțile, devenind gazda cărților și cititorilor. Amenajat cu spații de lectură și punct multimedia de informare culturală, monumentul oferă vizitatorilor o experiență interactivă de cunoaștere.


Oana Zaharia, director al Administraţiei Monumentelor şi Patrimoniului Turistic din subordinea Primăriei Municipiului Bucureşti, ne-a prezentat această campanie:  ""Cartea în Triumf" este o idee pe care am conceput-o cu editura Litera, partenerii noştri în acest eveniment. Ei au organizat Noaptea cărţilor deschise în ultimii 6 ani, în data de 23 aprilie, cu ocazia "Zilei Internaţionale a Cărţii". Anul acesta, ţinând cont şi de faptul că este "Anul cărţii în România", ne-am gândit să facem ceva mai deosebit. Şi ne-a venit acestă idee de a transforma Arcul de Triumf într-o bibliotecă şi de a deschide porţile către cititorii mici şi mari, care să viziteze Arcul de Triumf, în această organizare specială."


Un edificiu aflat demult pe harta turistică a capitalei, dar despre care mulţi nu ştiu că poate fi şi vizitat, după cum ne-a confirmat interlocutoarea noastră:  "Sunt foarte mulţi care nu ştiu că se poate vizita, că se poate intra în interiorul Arcului de Triumf. Toată lumea este extrem de impresionată în momentul în care urcă în arc, bineînţeles şi de priveliştea de deasupra, dar şi de interiorul pe care nu îl bănuieşte nimeni privindu-l din exterior. Arcul de Triumf este un picior practic pe care se urcă, se ajunge sus şi se iese pe terasă şi se coboară pe celălalt picior. În momentul de faţă el este organizat cu spaţii dedicate lecturii, cu spaţii dedicate celor mici, în care aceştia pot colora, desena sau citi, dacă ştiu să citească, sunt făcute nişte butaforii din cărţi şi este totul organizat în sensul aducerii în atenţie a cărţii. Este chiar ceva inedit şi toată lumea a primit acest eveniment extraordinar de bine, ceea ce ne-am şi dorit. Nu ne-am imaginat însă că va avea atât succes."


În zilele de 23 și 24 aprilie, la deschidere, au avut loc şi spectacole de video mapping care au transformat exteriorul Arcului de Triumf într-o bibliotecă virtuală.  Animația tridimensională a avut ca teme centrale istoria, cartea și arta, oferindu-le participanților un univers magic. Opere celebre ale omenirii, cărți rare sau noutăți au fost îmbinate într-o alegorie interactivă de culoare, lumină și sunet.


Cât despre participarea la "Noaptea cărţilor deschise", evenimentul inaugural, Oana Zaharia, director al Administraţiei Monumentelor şi Patrimoniului Turistic din subordinea Primăriei Municipiului Bucureşti, ne-a povestit:  "În prima seară când am deschis, în 23 aprilie, într-un interval cuprins între orele 19.00 şi 23.00, s-au estimat cam 5.000 de vizitatori. A fost foarte aglomerat. Ideea este că toată lumea care intră vrea să rămână şi să savureze momentul şi să privească în jur cât mai mult şi atunci cei de afară aşteaptă. A fost puţin dificil să fluidizăm această vizită. Chiar a fost o reuşită."


Arcul de Triumf din Bucureşti va rămâne deschis până la jumătatea lunii iunie, cei interesaţi să-l viziteze fiind invitaţi să aducă o carte din propria bibliotecă. Ulterior, toate cărțile strânse vor fi selectate și donate în comunități defavorizate. Iar Oana Zaharia ne-a promis şi mai multe surprize:  "Anul acesta avem multe campanii în sensul încurajării la lectură. Probabil că Arcul de Triumf va fi în continuare vedeta unor alte evenimente. Până pe data de 15 iunie mai avem în plan lansări de carte şi alte mici evenimente pe care să le integrăm în proiectul acesta cu Arcul de Triumf - bibliotecă, iar după aceea el va fi gazda unor expoziţii cu diverse tematici. Toate aceste campanii au ca scop încurajarea în principal a copiilor şi a tinerilor să citească, să acumuleze informaţii pentru a reuşi să se definească."


Oana Zaharia a lansat un îndemn ascultătorilor noştri:  "Să citească! Să citească cât mai mult şi să fie cu ochii pe noi pentru că aceste campanii sunt făcute pentru ei şi vrem cât mai multă lume, cât mai mulţi bucureşteni sau turişti care sunt aici pe timpul campaniilor, să fie prezenţi alături de noi."


O experienţă complexă, prin care cei interesaţi pot să descopere universul minunat al cărților, în atmosfera istorică a Arcului de Triumf. 


www.rri.ro
Publicat: 2019-05-07 14:19:00
Vizualizari: 1007
TiparesteTipareste