Summit UE-Japonia

summit ue-japonia Uniunea Europeană şi Japonia au convenit să coopereze mai strâns cu privire la securitate, mediu şi comerţ şi promit o reformă pe termen lung a Organizaţiei Internaţionale a Comerţului.

Uniunea Europeană şi Japonia au convenit să coopereze mai strâns cu privire la securitate, mediu şi comerţ şi promit o reformă pe termen lung a Organizaţiei Internaţionale a Comerţului. 


"Parteneriatul nostru strategic nu a fost niciodată mai puternic", a apreciat preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, care, împreună cu preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a discutat cu premierul japonez Shinzo Abe, despre relaţia UE-Japonia şi despre summitul G20 de la Osaka, din iunie. 


"Parteneriatul nostru este construit pe valorile comune ale democraţiei liberale, drepturilor omului şi angajamentelor noastre faţă de deschidere, cooperare, precum şi comerţ liber şi echitabil", a mai spus Tusk, declaraţia survenind la căteva luni după intrarea în vigoare, la 1 februarie, a unui acord comercial cu sferă largă de aplicare între cele două părţi. Acordul oferă întreprinderilor şi consumatorilor din întreaga Europă şi din Japonia posibilitatea de a profita de cea mai mare zonă de liber schimb din lume, cu 635 de milioane de locuitori, reprezentând o treime din PIB-ul mondial. 


"Noul nostru acord de parteneriat economic este un moment de referință pentru comerțul mondial, a apreciat  Jean-Claude Juncker - am eliminat cea mai mare parte a taxelor în valoare de 1 miliard de euro plătite anual de întreprinderile din UE care exportă în Japonia și viceversa. Această măsură va contribui la creșterea schimburilor comerciale dintre UE și Japonia cu aproape 36 de miliarde de euro. Acum trebuie să ne asigurăm că această poveste de succes continuă, luând toate măsurile necesare pentru a rămâne pe drumul cel bun în ceea ce privește punerea în aplicare", a mai spus preşedintele Comisiei Europene: 

"Summitul ne-a oferit o primă ocazie de a examina punerea în aplicare a acordurilor noastre comune. Am realizat progrese tangibile în perioada scurtă de timp de la semnarea acordului de parteneriat economic, în februarie. Așa cum era de așteptat, câteva aspecte minore au apărut, dar Japonia și UE lucrează împreună pentru a rezolva acest lucru. Deci, în general, suntem pe drumul cel bun. Avantajele pentru cetățeni și afaceri sunt deja tangibile. În același timp, OMC are nevoie de o reformă, iar UE și Japonia vor lucra împreună pentru a se asigura că această reformă poate fi un succes." 


Liderii europeni şi cel japonez au abordat inclusiv posibilitățile de consolidare a Parteneriatului UE-Japonia în materie de securitate. În această privință, UE și Japonia și-au exprimat disponibilitatea de a analiza opțiunile pentru activități comune privind securitatea maritimă, securitatea cibernetică, combaterea terorismului și operațiunile de gestionare a crizelor.www.rri.ro
Publicat: 2019-05-08 11:00:00
Vizualizari: 525
TiparesteTipareste