Colaborarea statelor membre în protejarea patrimoniului cultural european

colaborarea statelor membre în protejarea patrimoniului cultural european Colaborarea statelor membre în protejarea patrimoniului cultural european a fost una dintre temele de dezbateri la o conferință de profil care s-a desfășurat la Sighișoara.

Colaborarea statelor membre în protejarea patrimoniului cultural european a fost una dintre temele de dezbateri la o conferință de profil care s-a desfășurat la Sighișoara. 

Zeci de experți europeni în patrimoniu s-au reunit, luna trecută, la Sighișoara, pentru a dezbate tema calității în practicile patrimoniului cultural, în cadrul conferinței "Patrimoniul european: experiențe comune, particularități regionale".

Evenimentul a fost organizat de Ministerul Culturii și Identității Naționale, împreună cu Institutul Național al Patrimoniului, în contextul Președinției române a Consiliului Uniunii Europene.

         

Tema cheie a conferinței a fost discutarea căilor prin care cooperarea europeană poate să sprijine Statele Membre și sectorul patrimoniului cultural în vederea protejării patrimoniului Europei.

         

Directorul general al Institutului Național al Patrimoniului, Ștefan Bâlici a subliniat cu acest prilej necesitatea intensificării cooperării între actorii patrimoniului cultural din țările Europei, nu doar la nivel de proiect, ci și la nivel funcțional, instituțional și administrativ:

"Una din concluzii a fost aceasta a necesității de a întări cooperarea. Or, lucrul acesta se poate face și prin diversificarea programelor europene care finanțează astfel de proiecte în cooperare. Sigur că există și acum nenumărate variante, menționez doar Interreg-ul, instrument de finanțare dedicat proiectelor realizate în cooperare, darn oi am identificat o problemă, o lipsă de cooperare mai degrabă la nivelul instituțiilor publice de protecția patrimoniului. Deci la nivelul ăsta instituțional și administrativ și cred că aici trebuie întărite instrumentele prin care se pot face schimburi de personal, proiecte în comun, care să trateze aceleași probleme, deci cooperarea la nivelul acesta administrativ și cel al generării de politici publice."

         

În cadrul conferinței de la Sighișoara s-a subliniat necesitatea colaborării între autorități și instituții din sistemele publice naționale dedicate protejării patrimoniului, între universități și centre de pregătire și formare, între organizații ale societății civile și comunități, totul pentru a putea beneficia de experiența altora în domeniul protejării patrimoniului cultural.

         

De asemenea, s-a remarcat ideea că societatea civilă reprezintă cel mai activ și eficient partener al sistemului public de protecție a patrimoniului, iar secretarul General Europa Nostra Sneška Mihailović, a accentuat ideea că "renașterea Europei trebuie să înceapă prin patrimoniul său cultural".



www.rri.ro
Publicat: 2019-05-09 09:12:00
Vizualizari: 531
TiparesteTipareste