RO-ALERT

ro-alert Șeful Departamentului pentru Stuații de Urgență, Raed Arafat, a anunțat că prin sistemul RO-ALERT urmează să fie transmise avertizări și pentru fenomenele meteo extreme.

Șeful Departamentului pentru Stuații de Urgență, Raed Arafat, a anunțat că prin sistemul RO-ALERT urmează să fie transmise avertizări și pentru fenomenele meteo extreme. În urma unor protocoale semnate cu Agenția Națională de Meteorologie, populația va fi avertizată în situații precum tornade, vijelii de cod portocaliu, cu risc major de a se transforma într-un cod roșu, sau căderi de grindină de dimensiuni mari. Pentru punerea în aplicare a noului protocol va fi instalată o legătură telefonică dedicată între dispeceratul de la Centrul Național de Prognoză Meteo și cel al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență.


Conținutul mesajului de avertizare și informațiile legate de zona în care acesta trebuie difuzate sunt transportate prin legături private de interconectare a Sistemului RO-ALERT cu rețelele operatorilor de telefonie mobilă. Tehnologia Cell Broadcast, pe care se bazează Sistemul RO-ALERT, permite ca antenele de comunicații mobile dintr-o anumită zonă să difuzeze mesajul de avertizare tuturor telefoanelor mobile care funcționează în aria de acoperire a acestora. Numele și numărul de telefon ale utilizatorilor telefoanelor mobile nu sunt necesare, așadar rămân necunoscute. Alte informații referitoare la avertizarea unei situații de urgență difuzate rețelelor de comunicații mobile includ valabilitatea mesajelor și numărul de redifuzări. Un telefon mobil care a recepționat un mesaj de avertizare nu va mai primi repetări ale aceluiași mesaj.


Mesajele RO-ALERT pot fi recepționate pe întreg teritoriul României acolo unde există semnal GSM 2G/3G/4G. Nu este necesară instalarea de aplicații pe telefoanele mobile, nu contează tipul de servicii, abonament sau prepay, și nu se percep costuri sau taxe pentru recepționarea mesajelor. În situația în care telefonul nu este pornit sau nu are semnal, nu pot fi primite alerte. Majoritatea telefoanelor mobile vândute în România sunt deja compatibile cu cerințele sistemului de avertizare, însă există și telefoane care au nevoie de configurare manuală. Astfel, pe site-ul ro-alert.ro Departamentul pentru Situații de Urgență informează cetățenii cu privire la modul de configurare al terminalului mobil pentru primirea mesajelor.


Sistemul RO-ALERT este în prezent folosit în situații critice, în care viața și sănătatea cetățenilor sunt puse în pericol, cum ar fi fenomene meteo extreme, inundații amenințătoare, atacuri teroriste sau alte situații care amenință grav comunitățile. Implementarea sistemului de avertizare a populației în situații de urgență a fost aprobată în anul 2017, testările acestuia fiind încheiate în 2018. RO-ALERT a costat aproximativ 6 milioane de euro, fiind inspirat din sisteme de avertizare similare care sunt deja folosite în Olanda, Statele Unite ale Americii, Israel sau Letonia. 


www.rri.ro
Publicat: 2019-05-10 13:03:00
Vizualizari: 1180
TiparesteTipareste