Reacţii la summitul informal

reacţii la summitul informal Politicienii şi presa reacţionează după summitul informal al Uniunii Europene de la Sibiu.

Ecourile naţionale şi internaţionale după summitul informal de joi, de la Sibiu, sunt multiple şi dificil de sintetizat. Foarte pe scurt, însă, şi în încercarea de a nu cădea în 'capcana' campaniei electorale premergătoare scrutinului pentru Parlamentul European, în plan politic intern, cei mai entuziasmaţi de reuşita reuniunii la nivel înalt din oraşul medieval transilvănean au fost, desigur, susţinătorii de dreapta ai preşedintelui ţării, Klaus Iohannis, gazdă a evenimentului. 


În numele formaţiunii pe care o conduce, preşedintele liberal, Ludovic Orban, a salutat adoptarea "Declaraţiei de la Sibiu" de către liderii Uniunii Europene, apreciind că este un moment major care oferă României o perspectivă solidă în discuţiile despre viitorul proiect european. Ludovic Orban a remarcat căldura şi entuziasmul cu care au fost întâmpinaţi oficialii europeni şi modul în care aceştia le-au răspuns cetăţenilor care au venit să-i salute. Nu există niciun dubiu în rândul oficialilor comunitari asupra spiritului proeuropean al românilor şi a angajamentului lor faţă de valorile europene - a mai spus liberalul Ludovic Orban. 


La rândul său, Titus Corlăţean, membru al PSD, în prezent la guvernare, şi fost ministru de Externe al României, a declarat pentru Radio România că summitul de la Sibiu a fost important pentru România, care deţine, pentru prima oară în mai bine de un deceniu de când este membră a Uniunii Europene, preşedinţia în exerciţiu a Consiliului. România a arătat, la Sibiu, o imagine frumoasă - a spus Titus Corlăţean, care a remarcat, în egală măsură, contribuţia substanţială şi decisivă din păcate nemenţionată a Guvernului României în pregătirea şi promovarea reuniunii informale. Dincolo de această imagine frumoasă, fostul şef al diplomaţiei de la Bucureşti a vorbit de prea puţin conţinut - Declaraţia finală, a punctat el, e un document politic care proclamă principii şi valori, deja, arhi-vehiculate.


"O imagine a curajului", "devotament faţă de Uniunea Europeană", "nevoia de reformă" - sunt câteva din ideile pe care le notează şi presa internaţională după reuniunea la nivel înalt de la Sibiu. Liderii Uniunii Europene s-au reunit în pitorescul oraş românesc pentru a-şi reînnoi jurămintele matrimoniale, scrie agenţia americană Bloomberg, citată de agenţia de presa Rador a Radio România. 


Ajunsă la 62 de ani, Uniunea are nevoie de reforme, titrează, la rândul său, publicaţia franceză Le Point şi enumeră domeniile prioritare: crearea de locuri de muncă, protejarea cetăţenilor, o nouă politică energetică, protecţia mediului şi justiţia. AFP punctează că summitul de la Sibiu a fost primul la care nu a participat şi premierul britanic Theresa May, subiectul Brexit-ului nefiind, de altfel, deloc evocat. În fine, americanii de la New York Times constată că ţările Uniunii Europene trăiesc cu mult mai bine decât le permit resursele Terrei şi conchid: "ar fi necesare 2,8 planete albastre, dacă toată lumea ar consuma în acest ritm".



www.rri.ro
Publicat: 2019-05-10 11:40:00
Vizualizari: 657
TiparesteTipareste