Retrospectiva săptămânii 05.05 - 11.05.2019

retrospectiva săptămânii 05.05 - 11.05.2019 "Happy summit!" la Sibiu/Duş rece la Bruxelles/Mineriada fără sfârşit/Români în lume/

 

"Happy summit!" la Sibiu

Punctul culminant al semestrului românesc la Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene a fost atins, joi, la Sibiu, odată cu reuniunea informală a şefiilor de stat şi de guvern din ţările membre, mai puţin Marea Britanie. 36 de delegaţii oficiale, 400 de invitaţi de rang înalt, circa 900 de jurnalişti şi 100 de traducători au consacrat în oraşul din centrul ţării salutul, la fel de informal,"Happy summit!", preluat, prompt, de localnici. 

Summitul a fost unul al unităţii şi al determinării de a continua proiectul integrării europene - a declarat amfitrionul reuniunii, preşedintele României, Klaus Iohannis. Participanţii au adoptat aşa-numita Declaraţie de la Sibiu, un manifest axat pe unitate, ca principiu de bază şi de construcţie a viitorului Uniunii. 

Semnatarii se angajează să protejeze modul de viaţă european, democraţia şi statul de drept şi fixează principiul echităţii pe piaţa comună a muncii, în asistenţa socială şi în economie.Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, afirmă că summitul nu a arătat doar o unitate de faţadă, ci una solidă. 

La rândul său, preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a anunţat că îşi doreşte nominalizări pentru conducerea instituţiilor comunitare până în iunie, aşa că va convoca o întâlnire cu liderii Uniunii pe 28 mai, imediat după alegerile pentru Parlamentul European. El şi-a continuat discursul în limba română, pentru a-i felicita pe organizatori: 

"Când ne-am întâlnit în ianuarie, la startul preşedinţiei române, am vorbit din suflet despre România, pentru că am convingerea că sunteţi remarcabili. Aţi organizat un summit excepţional. Puteţi fi mândri de munca depusă, la fel cum Europa este mândră de dumneavoastră. Pur şi simplu m-am îndrăgostit de Sibiu. Toată Europa s-a îndrăgostit de dumneavoastră." 

Comentatorii spun că efectele mesajului de unitate şi optimism transmise de la Sibiu vor putea fi cuantificate peste doar două săptămâni. Când euroscrutinul va confirma sau va infirma sondajele care, în multe state membre, semnalează scoruri în creştere pentru formaţiunile eurosceptice sau deschis antieuropene.

 

 

Duş rece la Bruxelles

Comisia Europeană a revizuit în scădere, la 3,3%, estimarea privind evoluţia economiei româneşti, în acest an. În ianuarie, experţii europeni prognozau un avans al Produsului Intern Brut de 3,8 procente, în vreme ce bugetul de stat al României pentru anul în curs este construit pe o creştere de 5,5% faţă de 2018. Boom-ul economic românesc s-a diminuat încă de anul trecut, avertizează experţii comunitari. 

Consumul privat a rămas principalul factor determinant al creşterii economice, stimulat în continuare de creşterile salariale în sectorul public, dar efectele pozitive ale acestora au fost temperate de creşterea masivă a preţurilor. Prognoza mai arată că incertitudinea şi impredictibilitatea politicilor publice pot avea efecte negative asupra consumului şi investiţiilor şi obstrucţionează creşterea economică.

 

Mineriada fără sfârşit

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie din Romania a decis retrimiterea la Parchetul General a dosarului aşa-numitei mineriade din 13-15 iunie 1990, ce a pus capăt unei ample manifestaţii împotriva puterii de stânga, instalată după căderea dictaturii comuniste. Judecătorul de cameră preliminară a constatat nelegalitatea rechizitoriului întocmit de procurorii militari şi a dispus restituirea dosarului.. 

Procurorul general interimar, Bogdan Licu, a contestat decizia instanţei. Acum doi ani, Parchetul Militar i-a trimis în judecată pe fostul preşedinte Ion Iliescu, foştii premier Petre Roman şi vicepremier Gelu Voican Voiculescu şi pe directorul SRI din epocă, Virgil Măgureanu. 

Aceştia ar fi organizat şi coordonat direct, inclusiv prin aducerea în Bucureşti a minerilor din Valea Jiului, atacul împotriva manifestanţilor din Piaţa Universităţii, ce-şi exprimau în mod paşnic opiniile politice, în contradicţie cu ale majorităţii ce forma puterea politică din acel moment. 1.300 de răniţi, peste o mie de oameni reţinuţi abuziv şi cel puţin şase morţi este bilanţul celor mai dramatice zile din istoria postcomunistă a ţării. Acum cinci ani, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a emis o decizie care impune României să continue investigaţiile în dosarul Mineriadei din iunie 1990.

 

Români în lume

Ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, i-a solicitat preşedintelui Klaus Iohannis să-l recheme pe ambasadorul României la Washington, George Maior. Un comunicat al ministerului afirmă că propunerea de rechemare a venit după o analiză a mandatului diplomatului, ale cărui acţiuni 'nu îi mai permit să promoveze în mod credibil interesele României în Statele Unite', partener strategic al Bucureştiului. 

În aprilie, comisia parlamentară de specialitate l-a acuzat pe Maior că, în cei aproape zece ani în care a condus SRI, înainte de a fi trimis la Washington, ar fi folosit serviciul în scopuri personale şi ar fi adus atingeri grave drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor români şi intereselor ţării. Ambasadorul s-a declarat consternat de acuzaţiile care i se aduc şi a cerut desecretizarea integrală a audierilor din Comisia parlamentară pentru controlul activităţii SRI. 

Aşteptat în ţară e şi fostul primar social-democrat al Constanţei (cel mai mare oraş-port românesc la Marea Neagră), Radu Mazăre, care a fost arestat în Madagascar. În februarie, el a fost dat în urmărire internaţională, după ce a fost condamnat definitiv la nouă ani de închisoare, într-un proces privind retrocedări fictive de terenuri - doar unul dintre numeroasele dosare de corupţie pe care le-a adunat ca primar vreme de 15 ani şi patru mandate.

 


www.rri.ro
Publicat: 2019-05-11 12:01:00
Vizualizari: 957
TiparesteTipareste