Jurnal Românesc 10.05.2019

jurnal românesc 10.05.2019 Ambasadorul român în Germania, Emil Hurezeanu, a anunţat că intrarea României în spațiul Schengen ar putea fi anunțată după summitul din iunie de la Bruxelles.

Ambasadorul român în Germania, Emil Hurezeanu, a anunţat la Digi24 că intrarea României în spațiul Schengen ar putea fi anunțată după summitul din iunie de la Bruxelles. "Facem parte din cea mai bună constelație statală regională, federativă, de alianță pe care am avut-o vreodată", a spus dipomatul. "Am fost egalii Franței și suntem egalii Franței, ai Germaniei. Probabil la summitul din iunie se va anunța și o primă intrare în Schengen, cu aeroporturile. Se mai opune domnul Rutte?!", a afirmat Emil Hurezeanu. El a precizat că statul român, prin aparatul ministerial, prin diplomați, funcționează pro-european. 

Declaraţia diplomatului român vine după ce premierul Olandei, Mark Rutte, a declarat la Summit-ul european de la Sibiu că România va intra în spaţiul de liberă circulaţie când va respecta statul de drept şi democraţia şi că, în prezent, ţara nu merge în direcţia corectă. Afirmaţia a provocat şi un răspuns al prim-ministrului Viorica Dăncilă. "Schengen-ul nu este legat de niciun MCV şi nici de alte considerente", a spus Dăncilă, care a reiterat poziţia oficială a executivului de la Bucureşti potrivit căruia România îndeplineşte criteriile tehnice pentru aderare încă din 2011, fapt confirmat de Comisia Europeană. "Locul României este în spaţiul Schengen", a conchis şeful guvernului.


Ministerul de Externe informează că oficiul consular de la Castellon de la Plana nu se desfiinţează. Reacţia MAE vine ca urmare a unor articole apărute în mass media referitoare la activitatea consulatului respectiv. "Ministerul Afacerilor Externe este preocupat să asigure cu promptitudine servicii consulare de calitate cetățenilor români, dând asigurări că activitatea oficiului consular de la Castellon de la Plana se va desfășura în continuare", transmite instituţia. 

MAE precizează că dimensiunea consulară reprezintă una dintre priorităţile Ambasadei României de la Madrid şi ale oficiilor consulare româneşti din Spania, iar scopul demersurilor de reconfigurare a circumscripțiilor consulare este de a asigura accesul românilor la servicii de calitate, precum și de a lărgi spectrul de activități pe palierele economic, cultural și în relația cu autoritățile locale. Aproximativ 580.000 de români trăiesc în prezent în Spania, potrivit celor mai recente date ale Institutului de Statistică de la Madrid.


Şeful Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, Peter Michalko, a declarat că Uniunea Europeană va coopera cu orice guvern care va fi format la Chișinău, iar o majoritate parlamentară ar trebui creată fără persoane implicate în frauda bancară din 2014. Într-un interviu pentru Radio Chişinău, diplomatul a subliniat că regimul liberalizat de vize și accesul mărfurilor moldovenești pe piața comunitară sunt principalele beneficii pentru cetățeni de pe urma asocierii cu Uniunea Europeană şi că, în prezent, în Republica Moldova sunt implementate peste 150 proiecte cu sprijin european. 

Oficialul a afirmat că autorităţile de la Chişinău trebuie să continue efortul și reformele în domenii precum statul de drept, independența justiției și funcționarea instituțiilor statului. Chişinăul şi Bruxelles-ul au semnat Acordul de Asociere în iunie 2014, iar România a fost primul stat membru al UE care l-a ratificat. Tratatul prevede cooperarea în domeniul comerțului, al politicii de securitate și culturii şi are rolul de a contribui la apropierea dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană. 



www.rri.ro
Publicat: 2019-05-10 11:40:00
Vizualizari: 848
TiparesteTipareste