Români în lume 10.05.2019

români în lume 10.05.2019 Expoziția internațională "Fluide(s) 50 de desene la patru mâini franco-române" va fi deschisă pe 11 mai la sediul Institutului Cultural Român din Bucureşti.

Expoziția internațională "Fluide(s) 50 de desene la patru mâini franco-române" va fi deschisă pe 11 mai la sediul Institutului Cultural Român din Bucureşti. Conceptul expoziției, care face parte din programul oficial de evenimente cuprinse în Sezonul cultural România-Franța, vizează apa ca element care se înnoiește și se reinventează continuu. Curatorul Petra Petresco, director artistic al Asociației "Scène et Danube", propune creaţiile unui grup de 60 de artiști din Franța și România. Potrivit ICR, aceştia au lucrat pe suportul propriu, iar în urma confluenței operelor presupuse a "curge" de la o planșă la alta, au luat naștere lucrări complexe cu doi autori şi respectiv patru mâini. Expoziția "Fluide" va putea fi vizitată în perioada 11 mai - 1 iunie în Sala Mare a Institutului Cultural Român de la Bucureşti.


Artişti români expun, până pe 11 mai, la Festivalul Benzii Desenate de la Poznań, cel mai mare eveniment de gen din Polonia, care se desfăşoară la Biblioteca Universitară din oraş, singura din Polonia care se ocupă în mod academic de banda desenată și care deţine cea mai amplă colecție din țară ce însumează peste 15.000 de ilustraţii. Manifestarea pune anul acesta accentul pe banda desenată din România și Germania. Ţara noastră este reprezentată de artiștii Xenia Pamfil, Adrian Barbu și Gabriel Rusu. Evenimentele româneşti, organizate cu sprijinul Institutului Cultural Român de la Varșovia, includ o masă rotundă dedicată benzii desenate românești şi expoziţia "Banda desenată din România 2019". Accesul la Festival, care se încheie în mod tradițional cu Ziua Benzii Desenate Gratuite, este liber.


Institutul Cultural Român "Dimitrie Cantemir" din Istanbul organizează o expoziție inedită cu titlul "București - oraș în matricea otoman - orientală", care va avea loc pe 18 mai în spațiul expozițional al Küçük Mustafa Pașa Hamamı. Expoziția cuprinde 24 de colaje pregătite de arhitecţii Dan Lăcătuș şi Ionel Motoc şi de doctorul Cătălin D. Constantin, care fac referire la matricea otoman-orientală a orașului București și care exemplifică modul în care s-a format și a evoluat Capitala. Expoziția eveniment evidenţiază influențele otomane în arhitectura Bucureștiului, de la concepte arhitecturale și funcționale, cu materiale specifice, de la hanuri, caravanseraiuri și palate, până la arhitectura sacră. ICR Istanbul transmite că expoziţia va rămâne deschisă publicului până la sfârşitul lunii mai.


Bienala Internațională de Pictură de la Chișinău se va desfăşura anul acesta în perioada 16 mai - 23 iunie la Centrul Expozițional "Constantin Brâncuși" și la Muzeul Naţional de Artă al Moldovei. Şapte artiști români sunt invitaţi la această a 6-a ediţie, iar Institutul Cultural Român "Mihai Eminescu" de la Chișinău sprijină manifestarea prin acordarea unui premiu în valoare de 1.000 de euro. La Bienală, organizată sub patronajul Ministerului Culturii, Educației și Cercetării din Republicii Moldova, vor participa artiști din 27 de țări din Europa, America lantină şi Asia, care vor expune peste 152 de lucrări.


Tot în Republica Moldova, de data aceasta la Cahul, ICR Chişinău organizează un concert de muzică clasică susținut de Select Strings Quartet. Spactacolul va avea loc pe 18 mai în Sala de festivități a Universității "Bogdan Petriceicu Haşdeu" din Cahul şi face parte din suita de evenimente care marchează Ziua Europei în Republica Moldova. În program sunt incluse compoziţii de Johannes Brahms, Antonio Vivaldi, Niccolò Paganini, Léo Delibes, Carlos Gardel, Astor Piazzolla, David Garrett, Grigoraș Dinicu, Eugen Doga sau Sting. Accesul publicului va fi liber.www.rri.ro
Publicat: 2019-05-10 11:36:00
Vizualizari: 365
TiparesteTipareste