Aceşti români care au făcut Franţa, aceşti francezi care au făcut România”

aceşti români care au făcut franţa, aceşti francezi care au făcut românia” După patru luni de evenimente prin care țara noastră a dezvăluit Franței o imagine inedită, creativă și inovatoare, Sezonul România - Franța a fost inaugurat pe 18 aprilie în România, urmând să se desfăşoare în peste 30 de orașe.

După patru luni de evenimente prin care țara noastră a dezvăluit Franței o imagine inedită, creativă și inovatoare, Sezonul România - Franța a fost inaugurat pe 18 aprilie în România, urmând să se desfăşoare în peste 30 de orașe. Expoziţiile "Dessine-moi la guerre. 1914 - 2014: desene din presă despre conflictele secolelor XX şi XXI" (deschisă la Muzeul Naţional de Istorie a României), "Eli Lotar (1905-1969)" (deschisă la Muzeul Colecţiilor de Artă, în colaborare cu Muzeul Naţional al Literaturii (MNLR), "Aceşti români care au făcut Franţa, aceşti francezi care au făcut România" (pe gardul MNAR), "Specii de spaţii" (lucrările de artă din colecţia de artă contemporană Société Générale de la Muzeul Naţional de Artă a României) sunt câteva dintre evenimentele care au deschis sezonul România - Franța la Bucureşti. 


Am vorbit cu Marcela Feraru, curatorul expoziţiei "Românii care au făcut Franța, francezii care au făcut România - 100 de ani de intimitate" despre acest proiect care şi-a propus să readucă în atenţie opera scriitorilor, oamenilor de știință, artiștilor, actorilor, muzicienilor, arhitecților sau compozitorilor care au țesut legături indestructibile între Franța și România. "Românii care au făcut Franța, francezii care au făcut România - 100 de ani de intimitate" este o expoziție pedagogică (fotografie și text) reprezentând marile personalități române din Franța și franceze din România care, de-a lungul istoriei, au participat la construcția și strălucirea culturală a celor două țări. Expoziția retrasează prezența marilor personalități române în Franța și franceze în România. Intenția proiectului este aceea de a pune în lumină opera scriitorilor, oamenilor de știință, artiștilor, actorilor, muzicienilor, arhitecților sau compozitorilor care au reușit să construiască legături indestructibile între Franța și România. Elena Văcărescu, Sarmiza Bilcescu, Ion Cantacuzino, Constantin Brâncuși, Anna de Noaille, Martha Bibescu, George Enescu, Elvira Popescu, Tristan Tzara, Benjamin Fondane, Emil Cioran, Eugen Ionesco, Mircea Eliade, Sergiu Celibidache, Virgil Gheorghiu, Horia Damian, Ștefan Lupașcu, Henri Coandă  sunt câteva dintre numele care au reușit să creeze această legătură. 


Marcela Feraru, curatorul expoziției "Românii care au făcut Franța, francezii care au făcut România - 100 de ani de intimitate".  "Foarte greu am făcut această selecţie şi am regretat foarte tare de fiecare dată când a trebuit să las deoparte o personalitate. Pentru că a trebuit să mă limitez la cincisprezece personalităţi române şi cincisprezece personalităţi franceze, iar dacă vorbim de românii care au venit şi au creat în Franţa, numărul lor este impresionant. Astfel că până la urmă am fost constrânsă de acest număr şi am vrut neapărat să prezint şi câteva femei care şi-au pus amprenta asupra culturii franceze, chiar dacă unele dintre ele nu mai sunt astăzi atât de cunoscute. De exemplu, Sarmiza Bilcescu, prima femeie avocat din lume, care a obținut licența în drept la Universitatea din Paris și prima femeie din lume cu un doctorat în drept. De asemenea, scriitoarea română stabilită în Franța, Elena Văcărescu, Anna de Noailles, scriitoare și poetă franceză de origine română."      


Cine mai știe în România că fața actuală a Bucureștiului se datorează marilor arhitecți francezi - de la Ateneul Român la sediul Băncii naționale sau a Politehnicii? Că unirea principatelor și crearea instituțiilor moderne ale tinerei Românii i se datorează împăratului francezilor, Napoleon al III-lea? Sau că generația pașoptistă a fost educată, la Paris, de Edgar Quinet și Jules Michelet, care au scris minunate cărți consacrate României?... Cioran, Eliade, Brâncuși. Toata lumea cunoaște aceste nume, dar câți știu în Franța că aceștia sunt români? Cine își mai amintește ca Dadaismul a fost creat de un român, Tristan Tzara? Că motorul cu reacție a fost inventat de un alt român, Henri Coandă? 


Marcela Feraru, curatorul expoziției "Românii care au făcut Franța, francezii care au făcut România - 100 de ani de intimitate". "Elvira Popescu, una dintre marile actriţe, spre sfârşitul vieţii directoare directoare la Théâtre Marigny și Théâtre de Paris, îşi cultiva accentul românesc, care îi dădea un farmec aparte şi care o făcea şi mai îndrăgită de publicul francez. Ştim cu toţii că, din păcate, situaţia s-a degradat în perioada comunistă şi în anii care au urmat Revoluţiei. Dar de câţiva ani tot mai mulţi români au venit aici, români care muncesc uneori şapte zile pe săptămână, unii dintre ei în construcţii, alţii făcând menajul, dar şi foarte mulţi intelectuali, arhitecţi, medici. Marea comunitate a medicilor români din Franţa a devenit o comunitate atât de numeroasă, încât o depăşeşte pe cea a medicilor francofoni."                                                                       


Expoziția "Aceşti români care au făcut Franţa, aceşti francezi care au făcut România", prezentată pe grilajele Muzeului Național de Artă al României, merge în întâmpinarea publicului. Este prezentată în trei limbi - română, franceză și engleză - pentru a fi accesibilă tuturor. 


www.rri.ro
Publicat: 2019-05-13 14:51:00
Vizualizari: 222
TiparesteTipareste