Români în lume - 21.05.2019

români în lume - 21.05.2019	Istoricul de artă român Erwin Kessler, filosof, cercetător şi curator, susţine o prelegere dedicată artei de avangardă din România la Centrul Internaţional pentru Cultură din Cracovia, în Polonia.

Istoricul de artă român Erwin Kessler, filosof, cercetător şi curator, susţine o prelegere dedicată artei de avangardă din România la Centrul Internaţional pentru Cultură din Cracovia, în Polonia. Intitulată "Farmecul avangardei româneşti. De la Modernism la Avangardă şi înapoi: arta românească de la 1910 până la sfârşitul anilor ’30 ai secolului al 19-lea", prezentarea are loc cu sprijinul ICR Varşovia şi al Muzeului de Artă din Olomouc şi face parte din programul de evenimente conexe expoziţiei "Ani de derută. Avangarda în Europa Centrală, 1908-1928", care se desfăşoară la Centrul Internaţional pentru Cultură din Cracovia. Expoziţia cuprinde creația unor artiști polonezi, cehi, slovaci, unguri, români, lituanieni, austrieci și germani, iar arta românească este reprezentată de 13 piese valoroase, semnate de Victor Brauner, Marcel Iancu şi Hans Mattis-Teutsch, precum și de originale ale revistelor "Contimporanul", "Punct", "Integral" şi "75 HP". Expoziţia poate fi vizitată până pe 9 iunie.

 

A 2-a ediție a Zilelor Filmului Românesc în Tenerife are loc în perioada 21 mai – 25 iunie în organizarea Institutului Cultural Român de la Madrid și a Fundaţiei "Cristino de Vera". Trei generații de realizatori și estetici diferite pot fi urmărite în acest an în cadrul manifestării, de la clasicul alb-negru al regizorului Stere Gulea, la producţii semnate de nume mari ale noului val al cinematografiei românești precum Corneliu Porumboiu, Radu Jude sau Radu Muntean și până la cele mai apreciate debuturi în lungmetraj, precum Daniel Sandu și Ioana Uricaru. Festivalul este deschis de filmul "Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari" în regia lui Radu Jude şi continuă pe 28 mai cu "Moromeţii 2", regizat de Stere Gulea. "Luna de miere" de Ioana Uricaru va fi proiectat pe 4 iunie, "Un pas în urma serafimilor" de Daniel Sandu, pe 11 iunie, "Fotbal Infinit" de Corneliu Porumboiu, pe 18 iunie şi "Alice T" de Radu Muntean va fi prezentat în ultima zi a manifestării, pe 25 iunie. Intrarea la proiecţii este liberă, în limita locurilor disponibile.

 

 

România este invitată de onoare la "Festival du Premier Roman", care se desfăşoară în perioada 22-26 mai la Chambéry, în Franţa. Scriitorul român Iulian Bocai, autor al romanului "Ciudata şi înduioşătoarea viaţă a lui Priţă Barsacu", apărut în 2018, se numără printre câștigătorii ediţiei cu numărul 32. Festivalul literar, al cărui partener este Institutul Cultural Român de la Paris, este dedicat tinerilor creatori şi debutanților in literatură. Anul acesta manifestarea se înscrie într-un proiect mai larg - Sezonul România-Franța la Chambéry. Pe parcursul a patru zile vor avea loc lecturi publice, dezbateri, lansări de carte, ateliere de traduceri, mese rotunde şi conferințe la care va participa Iulian Bocai alături de autoarea Adeline Dieudonné, traducătorul Jean-Louis Courriol şi jurnalista literară Kerenn Elkaim. La ediţia de anul trecut, invitatul de onoare a fost scriitorul român Bogdan Alexandru Stănescu.

 

Accademia di Romania din Roma deschide a 17-a ediție a expoziţiei internaționale de artă contemporană "Spazi Aperti / Spaţii Deschise". Evenimentul se va desfășura în intervalul 31 mai – 12 iunie, în spații neconvenționale, de la grădini la atelierele artiștilor, de la galeriile din subsol, la coridoarele monumentale, precum și în curtea interioară a instituţiei. "Spazi Aperti" va găzdui lucrările a aproximativ 20 de artişti internaţionali, rezidenţi în academiile şi institutele culturale din Roma. Manifestarea mai cuprinde un recital de percuție susținut în seara vernisajului, un concert organizat de către Accademia di Romania și conservatorul "Santa Cecilia" din capitala italiană și o sesiune de dialog între artiștii care expun în cadrul expoziţiei și publicul invitat, intitulată "Viitorul Puterii Colective în Artă și Cercetare", care va avea loc pe 12 iunie. Simultan cu "Spazi Aperti", Accademia di Romania in Roma va găzdui, în perioada 6-9 iunie, Festivalul Filmului Românesc la Roma.


www.rri.ro
Publicat: 2019-05-21 12:10:00
Vizualizari: 749
TiparesteTipareste