Sprijin financiar pentru tinerii fermieri

sprijin financiar pentru tinerii fermieri Comisia Europeană şi Banca Europeană de Investiţii (BEI) au lansat un program comun pentru finanţarea de împrumuturi pentru tineri agricultori, în valoare de 1 miliard de euro.

Comisia Europeană şi Banca Europeană de Investiţii (BEI) au lansat un program comun pentru finanţarea de împrumuturi pentru tineri agricultori, în valoare de 1 miliard de euro. Decizia survine în condiţiile în care accesul la finanțare este esențial și, subliniază Comisia, de prea multe ori, reprezintă un obstacol pentru tinerii care doresc să activeze în acest domeniu. 


În 2017, de exemplu, 27% dintre cererile depuse la bănci de către tineri din Uniunea Europeană au fost respinse, comparativ cu doar 9% în cazul altor fermieri.În condițiile în care 11 % dintre fermierii europeni au vârsta sub 40 de ani, sprijinirea fermierilor tineri în acest sector este o prioritate pentru Comisia Europeană și pentru politica agricolă comună în perioada de după anul 2020, a declarat comisarul pentru agricultură, Phil Hogan: 


"Tinerii fermieri se află în centrul modelului nostru european de fermă familială și vor juca un rol crucial în susținerea acestui model pentru viitor. Dar statisticile actuale sunt îngrijorătoare - ponderea administratorilor de ferme sub 35 de ani reprezintă doar aproximativ 5% din toate fermele din UE. Atragerea de noi fermieri tineri și facilitarea dezvoltării afacerilor acestora este imperativă pentru viitorul sectorului nostru agricol. Trebuie să finanțăm nevoile de afaceri ale tinerilor agricultori și să reiterăm importanța pentru agricultura UE și pentru viitorul politicii agricole comune, trebuie să abordăm volatilitatea prețurilor și nevoia de sprijin pe termen scurt pentru capitalul de lucru, pentru a depăși dificultățile temporare de lichiditate ale întreprinderilor viabile. Având în vedere acest lucru și în fața presiunii permanente asupra bugetului PAC, dorim să transmitem un semnal clar agricultorilor noștri anunțând o nouă inițiativă comună care oferă noi posibilități de finanțare pentru a putea face față cu siguranță în viitor."


Programul va fi gestionat la nivel de stat membru de către băncile și societățile de leasing care își desfășoară activitatea în Uniune. Băncile participante ar trebui să contribuie cu sume corespunzătoare celor angajate de Banca Europeană pentru Investiţii, ridicând astfel valoarea totală la un nivel potențial de 2 miliarde EURO. Iar fermierii tineri ar trebui să aibă prioritate. 


Programul urmăreşte să rezolve mai multe dintre lacunele actuale cu care se confruntă fermierii, iniţiativa urmărind să aducă pentru aceştia rate mai mici ale dobânzilor, perioade mai lungi, de până la 5 ani, după care să înceapă rambursarea creditelor, respectiv mai multă flexibilitate, în funcție de condiții, pentru a răspunde volatilității prețurilor din sectorul agricol, iar fermierii să aibă, astfel, posibilitatea de a plăti creditele în perioade dificile. 



www.rri.ro
Publicat: 2019-05-23 10:02:00
Vizualizari: 1680
TiparesteTipareste